начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Прекратяване на Трудов договор по чл.327 т.2 от КТ и Обезщет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на Трудов договор по чл.327 т.2 от КТ и Обезщет

Мнениеот romborak » 03 Яну 2012, 16:58

Здравейте,

Честита Нова 2012 Година на всички!
Пожелавам много здраве, късмет и сбъднати желания на всички в този форум!

Бих искал да помоля за съвет. Работя от 2 години и половина на безсрочен трудов договор. От около 1 година работодателят ми систематично забавя изплащането на заплатите и осигуровките. В началото изоставахме с по 1-2 заплати, но в последните месеци на 2011 нещата се влошиха и вече съм с 5 неизплатени и дължими месечни работни заплати. Изход, или дори светлина в тунела, не се вижда и поради тази причина, колкото и да не ми се иска, ще трябва да си търся нова работа.

Бих искал да попитам за съвет как точно трябва да уведомя работодателя си, че прекратявам едностранно трудовия си договор на основание чл.327 т.2 от КТ? Кого точно трябва да уведомя? Във фирмата нямаме деловодство. Ако управителят откаже да подпише уведомлението ми, че искам да напусна, по какъв начин мога да докажа, че е получено. Ако никой друг във фирмата не пожелае да подпише?
Дали трябва да го изпратя с нотариално заверено препоръчано писмо?
Също така за колко забавени заплати мога да прекратя трудовия си договор на това основание?

И последното ми питане е свързано с Бюрото по труда.

Съгласно чл.54б, ал.4 от КСО, който съм цитирал по-долу, имам право на 60% обезщетение ако през последните 3 години не съм ползвал правото си на обезщетение. През Декември 2008 аз прекратих стария си трудов договор на основание чл.325 т.1 от КТ и получавах в продължение на 4 месеца минималния размер на обезщетението. Последната сума, която получих като обезщетение беше през Април 2009 – за перида от 01.04.2009 до 14.04.2009.
Трябва ли да се регистрирам след 14.04.2011 в НОИ за получаване на помощ за да мога да получавам 60%?

КСО
...

Право на парично обезщетение за безработица
Чл. 54а. (1)(Изм. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г. ) не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

Размер на паричното обезщетение за безработица
Чл. 54б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г. ) Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.

(4) Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Благодаря предварително!
romborak
Нов потребител

Назад към Трудово право