Здравейте, имам следния казус:
На 54г съм, учител по физическо възпитание и спорт от 20г. Миналата учебна година работих на половин щат,защото на другия ми колега му предстоеше операция на колянна става и от чисто морални подбуди се съгласих той да вземе целия щат-болничния му щеше да е по-висок. От края на миналата учебна година колегата е в болничен-операцията беше успешна, но поради нейното естество възстановяването било бавно. Сега обаче има само един щат и Директора ми заяви, че трябва да ме уволнят поради съкращаване на щата. Предложи ми да ме назначат по заместване на колегата, който не се знае колко още ще е в болничен. Всички са наясно, че аз си върша по-добре работата и предвид здравословното състояние на колегата и естеството на операцията е ясно, че няма да може да изпълнява служебните си задължения (поне не както трябва). Но според Директора факта, че колегата е в болничен от Юни 2011 и в момента продължава да е,го защитава от уволнение.
Питането ми е дали имам някакъв шанс да се боря за работата си, съответно с адвокатска помощ. И ако не-ако приема работата по заместване имам ли право на обезщетение при уволнението и след прекратяване на договора по заместване на обезщетение за безработица.
Благодаря на всички предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 08:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Освобождаване поради намаляване на щата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Освобождаване поради намаляване на щата
Миналата учебна година работих на половин щат,защото на другия ми колега му предстоеше операция на колянна става и от чисто морални подбуди се съгласих той да вземе целия щат-болничния му щеше да е по-висок
А дали сега колегата Ви ще постъпи морално и ще се съгласи да напусне. Защото това , което ви е казал директора е точно така. Директора доколкото разбирам първо е съкратил половината щат ( т.е вашия настоящ) Няма право да съкращава човек, който е в болничен. Не може да го уволни.Може да го освободи поради болест или да го трудоустрои, но не и да го уволнява. Което означава , че сега колегата ви е титуляра.Мисля , че директора ви е предложил по - малко безболезнения вариант засега, т.е вие си оставате на работа.
Като се върне колегата ви , той трябва да представи някакво експертно лекарско решение, което силно се съмнявам да му дава право да работи като учител по физическо. И тогава вашия ръководител ще трябва да измисли какво да прави с колегата ви.
Относно крайния извод- мисля , че не е трябвало да се съгласявате да предоставяте целия щат - вашия на някой друг, тъй като съдът няма да вземе под внимание причината да го направите , а самото действие - доброволно сте се съгласили да промените трудовото си правоотношение.
А дали сега колегата Ви ще постъпи морално и ще се съгласи да напусне. Защото това , което ви е казал директора е точно така. Директора доколкото разбирам първо е съкратил половината щат ( т.е вашия настоящ) Няма право да съкращава човек, който е в болничен. Не може да го уволни.Може да го освободи поради болест или да го трудоустрои, но не и да го уволнява. Което означава , че сега колегата ви е титуляра.Мисля , че директора ви е предложил по - малко безболезнения вариант засега, т.е вие си оставате на работа.
Като се върне колегата ви , той трябва да представи някакво експертно лекарско решение, което силно се съмнявам да му дава право да работи като учител по физическо. И тогава вашия ръководител ще трябва да измисли какво да прави с колегата ви.
Относно крайния извод- мисля , че не е трябвало да се съгласявате да предоставяте целия щат - вашия на някой друг, тъй като съдът няма да вземе под внимание причината да го направите , а самото действие - доброволно сте се съгласили да промените трудовото си правоотношение.
- mimka123
- Нов потребител
Благодаря, че се отзовахте!
А когато колегата се върне от болничен Директора трябва ли да изисква от него документ, че може да работи като учител по физическо? Или той просто ще се върне и мен ще ме освободят?! Аз имам ли законово право да изисквам такъв документ и какъв е начина?
Още веднъж благодаря!
А когато колегата се върне от болничен Директора трябва ли да изисква от него документ, че може да работи като учител по физическо? Или той просто ще се върне и мен ще ме освободят?! Аз имам ли законово право да изисквам такъв документ и какъв е начина?
Още веднъж благодаря!
- nina_ni
- Нов потребител
Когато колегата Ви се върне от болничен, директорът следва да извърши надлежно процедурата за подбор. А правото на подбор /уредено в чл.329 КТ/ е не само право, но и задължение за работодателя в случаите когато една щатна длъжност е заемана от две или повече лица. Когато работодателят извършва подбор, той следва да запази правоотношението с тези служители, които имат по-висока квалификация и работят по-добре. Изискването на закона е за извършения подбор да бъде наазначена комисия, която да вземе решение, за което да бъде съставен протокол. В противен случай, уволнението може да бъде отменено от съда.
Така че всички обстоятелства относно годността на даден работник да изпълняват дадена длъжност, следва да бъдат съобразени служебно от комисията, която извършва подборът.
А самата закрила по чл. 333 КТ /в частност на лица, ползващи болничен/, не ги прави неуволняеми. В такива случаи уволнението се извършва с поискано и получено индивидуоално разрешение от инспекцията по труда.
Но ако приемете работа по заместване, Вие бихте били съвсем законно съкратен в момента в който колегата Ви се върне на работа
Така че всички обстоятелства относно годността на даден работник да изпълняват дадена длъжност, следва да бъдат съобразени служебно от комисията, която извършва подборът.
А самата закрила по чл. 333 КТ /в частност на лица, ползващи болничен/, не ги прави неуволняеми. В такива случаи уволнението се извършва с поискано и получено индивидуоално разрешение от инспекцията по труда.
Но ако приемете работа по заместване, Вие бихте били съвсем законно съкратен в момента в който колегата Ви се върне на работа
адв. Йордан Панов
Нека правото бъде на Ваша страна!
Нека правото бъде на Ваша страна!
- labeon
- Нов потребител
Едно по-различно виждане:
Ако щатът за новата учебна година предвижда само 1 бройка за учител по физическо, а преподавателите са двама, и болният преподавател не се завърне преди началото на учебната година, директорът няма да прави подбор при съкращане на щата, защото от двама преподаватели единият е в болнични, т.е. директорът ще бъде длъжен да съкрати здравия си преподавател. Т.е. единствената възможност за питащия е да се съгласи на работа по заместване, или да си търси друга работа. След завръщане на преподавателя от болнични, договорът на заместващия се прекратява. Дали след завръщането си от болнични колегата на питащия ще бъде пенсиониран по болест, уволнен по болест, дали ще напусне по взаимно съгласие или ще продължи да работи, не можем да отгатнем. Ако по някакъв начин завърналият се от болнични прекрати трудовия си договор, няма пречка на негово място, но като титуляр, с нов трудов договор да бъде назначен питащия.
Директорът няма да изисква на колегата Ви документ, че може да работи като учител по физическо - само когато има ограничение на трудоспособността, лекарската комисия се произнася по въпроса кои дейности не могат да бъдат упражнявани. Докато на Директора не бъде представено решение на лекарска комисия за намалена работспособност, се предполага, че работоспособността е пълна и няма ограничение за вида трудова дейност.
Ако щатът за новата учебна година предвижда само 1 бройка за учител по физическо, а преподавателите са двама, и болният преподавател не се завърне преди началото на учебната година, директорът няма да прави подбор при съкращане на щата, защото от двама преподаватели единият е в болнични, т.е. директорът ще бъде длъжен да съкрати здравия си преподавател. Т.е. единствената възможност за питащия е да се съгласи на работа по заместване, или да си търси друга работа. След завръщане на преподавателя от болнични, договорът на заместващия се прекратява. Дали след завръщането си от болнични колегата на питащия ще бъде пенсиониран по болест, уволнен по болест, дали ще напусне по взаимно съгласие или ще продължи да работи, не можем да отгатнем. Ако по някакъв начин завърналият се от болнични прекрати трудовия си договор, няма пречка на негово място, но като титуляр, с нов трудов договор да бъде назначен питащия.
Директорът няма да изисква на колегата Ви документ, че може да работи като учител по физическо - само когато има ограничение на трудоспособността, лекарската комисия се произнася по въпроса кои дейности не могат да бъдат упражнявани. Докато на Директора не бъде представено решение на лекарска комисия за намалена работспособност, се предполага, че работоспособността е пълна и няма ограничение за вида трудова дейност.
- rts
- Активен потребител
Един компетентен отговор на горния пост. Браво. Малко умни има тук, в тоя форум.
- genius75
- Потребител
Евала!! Най-накрая едно свястно мнение в този раздел по реален казус. Добра разработка.
Обаче, мисля си и за следната хипотеза. Дали пък не може двама титуляри на едно работно място напр. по за 4 часа. Една щатна бройка с двама наети работници на непълно работно време. Макар че, това при "училищно-трудови" отношения (в както се изрази една посетителка на форума) си е направо висш пилотаж да бъде осъществено. Имам предвид безумията на нормативната уредба в сферата на средното образование.
Обаче, мисля си и за следната хипотеза. Дали пък не може двама титуляри на едно работно място напр. по за 4 часа. Една щатна бройка с двама наети работници на непълно работно време. Макар че, това при "училищно-трудови" отношения (в както се изрази една посетителка на форума) си е направо висш пилотаж да бъде осъществено. Имам предвид безумията на нормативната уредба в сферата на средното образование.
- nat
- Потребител
Нат, по мое мнение би трябвало да може двама учители да се назначат на по половин бройка, но за целта в конкретния случай титулярът трябва да подаде молба за промяна на трудовия му договор от пълно работно време на непълно (половин норматив), за да може за оставащите часове да бъде назначен колегата му. Но мисля, че това може да стане след завръщането на титуляра от болнични. Нито държавата, нито общината, нито училището ще пострада от това (надявам се да не е проблем да се разделят часовете по класове). Друг е въпросът доколко половин норматив ще устройва и двамата преподаватели.
Къде се изгуби питащият ?
Къде се изгуби питащият ?
- rts
- Активен потребител
Потърсих правна защита. Секретар съм на КНСБ в училището. Надявам се това да помогне с нещо. В крайна сметка се оказа, че договора, който съм подписал миналата година е бил срочен - изтича на 14.09.2011... Директорът отказва да ни раздели щата. Каза, че ако не подпиша за заместване съм с вързани ръце и нищо не може да се направи.
Благодаря на всички за съдействието. Ще ви държа в течение за развитието на казуса ми.
Благодаря на всички за съдействието. Ще ви държа в течение за развитието на казуса ми.
- nina_ni
- Нов потребител
Попаднах на една наредба, според която нямат право да назначават учители на срочен договор, защото е в противоречие на разпоредбата на чл. 68, ал. 3 и ал. 4 КТ, поради което и на основание чл. 68, ал. 5 от КТ, същият следва да се смята сключен за неопределено време. Длъжността "учител" няма характер на временна, сезонна или краткотрайна дейност, а аз притежавам необходимото образование и квалификация. Дали това ще издържи в съда?
- nina_ni
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|