начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Съвет за прекратяване на трудов договор?!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет за прекратяване на трудов договор?!

Мнениеот batzeto » 28 Юни 2011, 18:44

Здравейте,

Имам следния проблем. Работя на безсрочен трудов договор в ЕООД, занимаващо се с търговия. Tъй като фирмата започна съвсем сериозно да нарушават трудовите правоотношения изразяващи се с голямо забавяне на работната заплата съм изправен пред решението за прекратяване на трудовия договор от моя страна. Кой е най-безполезния начин да направя това, на кой закон и алинея да се опомена, за да прекратя ТД без едномесечно предизвестие и как да съм сигурен, че ще ми бъде изплатено дължимото?

Допълнението към въпроса ми е, че не бих искал да се стига до съдебни дела, тъй като нямам допълнителни средства за това, но не мога да се откажа и от това, което вече е изработено от мен. Другото, което е - признавам моя грешка е, че в ТД е посочена не пълната ми работна заплата, т.е. не ме осигуряват на пълния размер, но пък самата фирма е с много други недостатъци, като например това, че винаги ми плащат в брой на ръка (т.е. не по банков път, както май е по закон), за което пък не съм подписал нито един фиш за взети каквито и да е пари от самото начало, както и разбрах, че фирмата не е внасяла здравните осигуровки на своите служители в последните няколко (4-5) месеца, на своите служители. Казвам всичко това в случай, че нещата загрубеят и се стигне до дело, за което силно се съмнявам, но все пак.
Моля, посъветвайте ме какво да правя?!?

Всякаква информация ще ми бъде от полза! Благодаря предварително!!!
batzeto
Младши потребител

Re: Съвет за прекратяване на трудов договор?!

Мнениеот svettoslav » 28 Юни 2011, 21:49

batzeto написа:Здравейте,

Имам следния проблем. Работя на безсрочен трудов договор в ЕООД, занимаващо се с търговия. Tъй като фирмата започна съвсем сериозно да нарушават трудовите правоотношения изразяващи се с голямо забавяне на работната заплата съм изправен пред решението за прекратяване на трудовия договор от моя страна. Кой е най-безполезния начин да направя това, [b]на кой закон и алинея да се опомена, (по-добре не се упоменавяй изобщо,тъй като сам трудно ще нацелиш точната алинея,а и точката надали ще улучиш[/i])за да прекратя ТД без едномесечно предизвестие и как да съм сигурен, че ще ми бъде изплатено дължимото?[/b]

Допълнението към въпроса ми е, че не бих искал да се стига до съдебни дела, тъй като нямам допълнителни средства за това, но не мога да се откажа и от това, което вече е изработено от мен. Другото, което е - признавам моя грешка([i]грешки няма,тъй като няма човек избор,при работодателя-подписваш каквото ти се даде,по принцип
) е, че в ТД е посочена не пълната ми работна заплата, т.е. не ме осигуряват на пълния размер, но пък самата фирма е с много други недостатъци, като например това, че винаги ми плащат в брой на ръка (т.е. не по банков път, както май е по закон), за което пък не съм подписал нито един фиш за взети каквито и да е пари от самото начало, както и разбрах, че фирмата не е внасяла здравните осигуровки на своите служители в последните няколко (4-5) месеца, на своите служители. Казвам всичко това в случай, че нещата загрубеят и се стигне до дело, за което силно се съмнявам, но все пак.
Моля, посъветвайте ме какво да правя?!?

Всякаква информация ще ми бъде от полза! Благодаря предварително!!!

Трудовите дела не са чак толкова скъпи,така че предварително не се "съмнявай".Освен това,за да си получиш парите,след прекратяване на договора,ще следва да почакаш сигурно.Така че може да се окаже,че нямаш избор относно заплащането.
Освен туй,ако е вярно,че не се подписвате за заплати..доста може някой да се пооблажи,стига да се действа съответно. Е,то това би било далавера,но до голяма степен за сметка на визираното в ТД като уговорено възнаграждение(което е меродавно за пред държавата и съда) ,но пък това са вече други работи
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот batzeto » 29 Юни 2011, 22:16

Благодаря за отговора!

Днес пуснах заявлението гласящо следното:

Уважаеми г-н ...........,

Заявявам, че прекратявам трудовия договор с вас на основание чл.327, т.2 от КТ, считано от 01.07.2011г., като следва да ми бъде изплатено дължимото обезщетение по чл.221 ал.1 от КТ както и чл. 224 ал.1, както и тези от полагаем платен годишен отпуск, и в седем дневен срок бъдат оформени документите ми както следва:

1)Попълнена и заверена трудова книжка за периода на ТД
2)Служебна бележка за доходите от началото на 2011год.
3)Удостоверение за осигурителен доход УП-2 и осигурителен трудов стаж УП-3

Уведомлението е изготвено в два екземпляра, по един за всяка от страните.

В тази връзка искам да попитам, тъй като даденото заявление не е заведено с входящ номер и подпис, просто няма такъв ред във фирмата, помолих един от колегите, който не е висшестоящ да напише ръкописно на моя екземпляр: "Заявлението е прието от ....................... на дата .................., подпис:................"

Искам да попитам при евентуално неблагоприятно стечение на обстоятелствата за мен, т.е. ако не ми изплатят дължимото и се наложи завеждането на трудово дело, то горе посоченото ще бъде ли в моя полза, т.е. ще се уважи ли приемането на заявлението ми от колега без ръководни функции?

И също така, ако наистина не са големи разходите за завеждането на такова дело, то може ли някой да ме ориентира горе-долу на каква сума възлиза, тъй като наистина нямам излишни средства?

Благодаря!
batzeto
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Юни 2011, 16:14

batzeto написа:Благодаря за отговора!

Днес пуснах заявлението гласящо следното:

Уважаеми г-н ...........,

Заявявам, че прекратявам трудовия договор с вас на основание чл.327, т.2 от КТ, считано от 01.07.2011г., като следва да ми бъде изплатено дължимото обезщетение по чл.221 ал.1 от КТ както и чл. 224 ал.1, както и тези от полагаем платен годишен отпуск, и в седем дневен срок бъдат оформени документите ми както следва:

1)Попълнена и заверена трудова книжка за периода на ТД
2)Служебна бележка за доходите от началото на 2011год.
3)Удостоверение за осигурителен доход УП-2 и осигурителен трудов стаж УП-3

Уведомлението е изготвено в два екземпляра, по един за всяка от страните.

В тази връзка искам да попитам, тъй като даденото заявление не е заведено с входящ номер и подпис, просто няма такъв ред във фирмата, помолих един от колегите, който не е висшестоящ да напише ръкописно на моя екземпляр: "Заявлението е прието от ....................... на дата .................., подпис:................"

Искам да попитам при евентуално неблагоприятно стечение на обстоятелствата за мен, т.е. ако не ми изплатят дължимото и се наложи завеждането на трудово дело, то горе посоченото ще бъде ли в моя полза, т.е. ще се уважи ли приемането на заявлението ми от колега без ръководни функции?

И също така, ако наистина не са големи разходите за завеждането на такова дело, то може ли някой да ме ориентира горе-долу на каква сума възлиза, тъй като наистина нямам излишни средства?

Благодаря!

Първо,дали са "ръководни" или "неръководни" функции,няма значение. Щом дадено лице е "натоварено" от работодателя да приема книжа във връзка с дейността му-значи и уведомлението е законно.
Щом лицето ти е обещало,но например не е депозирало уведомлението-няма прекратяване,щом е работник,който не приема книжа. Доста е сложен юридически въпроса при връчване на изявление с правно значение на някого-относно доказване факта на връчване/получаване,относно доказване съдържанието на изявлението и т.н. Има и нотариуси за тая работа.
Друг е въпроса за вредите,които могат да последват за Вас от неявяването на работа при мисълта,че сте прекратили ТД.
За евентуални такива отговорност ще носи виновното лице,което не е изпълнило задължението си към Вас(доколкото би било налице е неизпълнение на договор помежду ви).

Самото отбелязване на Вашия екземпляр,ако се отиде на съд,няма значение,тъй като обективира св. показания(но това са вече работи за адвоката).
Иначе по принцип все си е от полза.Най-малко в отношенията между вас.

Относно мангите за делото,въпрос на преценка е,зависи от размера на дължимото,имо си правила,по които горе-долу се определя.Естествено че се има и предвид конкретната възможност на лицето.Сега,като няма достатъчно, и ний сме хора,все пак.Пък и разноските ще си ги платят те в крайна сметка.Ако трябва ще вземеш 50 лв. назаем ако не ти стигат,пък ще ги върнеш като свърши всичко,тъй като платеното за адвокат евентуално експертизи,се възстановява от виновния.Никой няма "излишни" пари.За дело ще трябва да се намери някой лев,а пък,ако,както казваш,не сте се разписвали на ведомости,направо си е задължително.Хубавичката ще ги подредиш,ако речеш.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот batzeto » 01 Юли 2011, 20:46

Изключително съм благодарен за полезната информация!
Пиша директно по развоя на темата: Бях повикан на другия ден от Управителя (собственика) на фирмата за да ми бъде поискано обяснение за моите действия, сякаш не става ясно от заявлението и причините, които той много добре знае. :) Както и да е, стана ясно, че моя колега (макар и неупълномощен за това) си е свършил коректно работата и е предал на висшестоящите заявлението. При срещата с управителя ми беше обещано, че ще ми бъдат оформени документите, но няма да бъдат изпълнени точките, които съм поискал, което не разбрах точно какво значи... според мен се страхуват или се опасяват от санкции, тъй като, както бях споменал по-рано, не са внасяли осигуровките от може би половин година на своите служители.... Струва ми се, че нещата няма да се разминат ей така и даже силно се съмнявам да ми бъде изплатено дължимото доброволно. За сега имам обещанието, че цитирам "скоро" ще ми бъде изплатено дължимото, но не съм особено сигурен, като знам финансовото положение на фирмата + това вече тече проверка и има издаден акт от неиздаване на касов бон след проверка на данъчните.
Сега въпроса е колко дълго трябва да съм толерантен и за какъв период от време условно да приема, ако не ми изплатят дължимото да предприема някакви действия. Потвърждавам още веднъж, че през последните 6 месеца не съм се подписвал на нито един разходен ордер или фиш за взета заплата или аванс. Друг е въпроса, че по ТД ме осигуряват на минимална РЗ за длъжността продавач-консултант! Иначе сумата, която ми дължат не е голяма, но все пак съм си я изкарал с честен труд и не мога да си позволя да им я опростя. :roll:
И един личен въпрос към @svettoslav: Практикуващ ли си и би ли се заел с подобен случай или да ме насочиш към някого?
batzeto
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 02 Юли 2011, 09:24

batzeto написа:Сега въпроса е колко дълго трябва да съм толерантен и за какъв период от време условно да приема, ако не ми изплатят дължимото да предприема някакви действия. Потвърждавам още веднъж, че през последните 6 месеца не съм се подписвал на нито един разходен ордер или фиш за взета заплата или аванс. Друг е въпроса, че по ТД ме осигуряват на минимална РЗ за длъжността продавач-консултант! Иначе сумата, която ми дължат не е голяма, но все пак съм си я изкарал с честен труд и не мога да си позволя да им я опростя. :roll:
И един личен въпрос към @svettoslav: Практикуващ ли си и би ли се заел с подобен случай или да ме насочиш към някого?

Смисъл от дело по-скоро би имало относно претенция за цялата сума,за която не си се подписвал,тъй като сигурно ще се окаже сериозно като размер вземане.Но и дори една заплата да е-няма друг ред освен съдебния.Надали ще платят.Практиката показва в повечето случаи,че или те пързялат,или ще има някакво частично плащане,след 3-4 ходения до там,докато накрая се усетите,че ви правят на глупак.Е как да не ги подредиш?
Когато настъпи датата за плащане,тогава имате картбланш за действие.Относно старите заплати,за които не сте се подписвали-те вече може да се претендират.

Иначе нашата кантора е във Варна.Занимаваме се със стороително и облигационно право.Също така и с трудово право.По време на съдебната ваканция по изключение провеждаме срещи и поемаме неотложни случаи.
Успех!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот batzeto » 20 Юли 2011, 16:36

Благодаря за съдействието и съветите, които ми оказахте!

Относно моя проблем за голямо съжаление се оказахте прав по въпроса със замазването на очите, т.е. наистина се опитват да ме направят на глупак. Мина и датата за плащане и всичко, но до ден днешен не съм получил нито един лев от дължимите ми. Свидетел съм на постоянно прехвърляне на топката от един служител на друг, а когато се опитвам да осъществя контакт с управителите се крият от мен като попарени, все едно ми дължат хиляди левове, а наистина става въпрос за смешни суми. Вече загубих всякаква надежда, че ще ми изплатят доброволно дължимото и нещата ще се разминат без дело. За най-голямо мое съжаление фирмата е Софийска, както и аз съм в София и предполагам ще е трудно и дори невъзможно съдействието ви чак от Варна. Сърдечно моля, ако вие или някой колега от форума може да ме насочи към добър адвокат или кантора в София, занимаваща се с трудово правни въпроси, които биха се заели с моя индивидуален случай да споделите с мен!
Предварително благодаря и желая слънчево лято и време за отдих през отпускарския сезон!
batzeto
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Юли 2011, 16:06

batzeto написа:Благодаря за съдействието и съветите, които ми оказахте!

Относно моя проблем за голямо съжаление се оказахте прав по въпроса със замазването на очите, т.е. наистина се опитват да ме направят на глупак. Мина и датата за плащане и всичко, но до ден днешен не съм получил нито един лев от дължимите ми. Свидетел съм на постоянно прехвърляне на топката от един служител на друг, а когато се опитвам да осъществя контакт с управителите се крият от мен като попарени, все едно ми дължат хиляди левове, а наистина става въпрос за смешни суми. Вече загубих всякаква надежда, че ще ми изплатят доброволно дължимото и нещата ще се разминат без дело. За най-голямо мое съжаление фирмата е Софийска, както и аз съм в София и предполагам ще е трудно и дори невъзможно съдействието ви чак от Варна. Сърдечно моля, ако вие или някой колега от форума може да ме насочи към добър адвокат или кантора в София, занимаваща се с трудово правни въпроси, които биха се заели с моя индивидуален случай да споделите с мен!
Предварително благодаря и желая слънчево лято и време за отдих през отпускарския сезон!

Ако е за "смешни суми" както казвате,няма смисъл по принцип.Можете да си намерите адвокат много лесно.А пък ако не става,само ми пратете трудовия си договор по мейла,пък ще видим дали не става от друго място.Ще ви обясня как става и без да идвате.Но действително смисъл има ако не сте се подписвали.
Макар че евъпрос по принцип и моралната страна в даден момент има по-голяма значимост от 150 лв. примерно,останали за вземане по ТД.Но все пак и това са си изработени пари.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право