начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Как да постъпя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпя?

Мнениеот siskol » 12 Юли 2011, 21:40

Здравейте,
Имам нужда от съвет.Шефът ми заяви,че скоро се връща колежка,която в момента е в майчинство и ще трябва да се освободи един служител.Работя във фирмата от 6 години и досега не съм имал никакви проблеми с работата до преди месец, когато шефът ми ме повика и ми каза,че нещо не съм се справял добре с работата и ако не се поправя сме щели да се разделим.Това ме кара да си мисля,че може избранникът за освобождаване да съм аз.Като знам как са процедирали до момента,вероятно ще ме накарат да си подам молба за напускане,заплашвайки ме с дисциплинарно уволнение (това е проработвало винаги досега с други колеги),което за мен е ужасно и неприемливо.
Как да постъпя и да защитя правата си на съвестен работник?
Благодаря ви!
siskol
Нов потребител

Re: Как да постъпя?

Мнениеот inspectora » 12 Юли 2011, 22:11

Добре, ако на работодателя му трябват 2 човека за някаква работа, а той има 3 на този пост, тогава какво да направи? Той да не е благотворително дружество, че да хрантути ненужен му човек?

Казвате "Защо аз?" - ами именно работодателят е този, който определя кой му върши най-добра работа, като сам той си определя и критериите за това 8) /никой не може да ми каже дали ми трябва човек, който да седи и да ми се усмихва по цял ден, или такъв, който да не си вдига главата от бачкане по цял ден - нали?/

Никой не може "да Ви принуди" да напуснете по взаимно съгласие - то за това е взаимно съгласието, защото трябва да е налице и у двете страни ;) Ако работодателят успее да Ви мотивира и убеди, че е добре за Вас да пожелаете да напуснете, т.е. Вие ще се съгласите за взаимното съгласие, това е друга работа - защо тогава да укоряваме работодателя, че е провел успешни преговори, като е успял да убеди, служителя в това кое е най-добро за него? Все едно да се оплачете, че някой Ви е убедил да прекратите изгоден за Вас договор - ами да не сте се съгласявали ;)

Дисциплинарното уволнение: трябват си основания за него, за да го направи работодателя ... но и един добър адвокат, когато такова се прави от работодателя без основания, би свършил работа ;)

Дано съм Ви помогнал да решите как да постъпите! Аз лично съм привърженик на поговорката: "Като ти дават - вземай, като те гонят - бягай!" А за един "съвестен работник" не би трябвало да е проблем да си запази работата, или пък да си намери нова 8)
inspectora
Активен потребител

Назад към Трудово право