Имам следния проблем
работя в една фирма от доста време 2 години +
по договор заплатите се изплащат в срок 1-10 число от месеца т.е.
за месец април тази година - заплатата трябва да се изплати от 1-10 май
за месец май - 1-10 юни
проблема е че в периода 14-18 май получавам 50% от нетното си възнаграждение
(хипотетично ако получавам 2000 брутно , 1500 след данъците или нетно аз съм получил 750 )
мога ли да се позова на чл. 327 т.2, за да напусна.
от това което изчетох
- Код за потвърждение: Избери целия код
Съгласно чл. 245, ал.1 от КТ, при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва (чл.245, ал.2 от КТ).
доколкото разбирам до 10май аз трябва да съм получил 60% от дулжимото ми за месец март или 1200 ( като махнем данъците 950 ). Доколкото разбирам от всичко изчетено , за да прекратя трудовото си правоотношение на основание чл. 327, т. 2 от КТ, работодателят ми трябва да е забавил изплащането на цялото трудово възнаграждение, а не само на част от него.
имам хартийка в която е написано, че за март месец съм получил 50% "аванс".
Въпрос:
1. мога ли да се позова на този член ида си напиша уведомление за да напусна още утре или трябва да изчакам до 11 юни примерно когато няма да ми е платено 100% от дължимото за месец май и тогава да напускам.
2. ако напусна преди 10 , фирмата дължи ли ми пълния размер на заплатата за месеца в който съм работил или съответно за дните които съм отработил.
3. долу горе как трябва да оформя уведомлението
До ....
длъжност
фирма
вх. номер
Уважаеми г-н ....
уведомявам ви,че с настоящото уведомление и на основание чл. 327, т. 2 от КТ , прекратявам трудовото правоотношение с представляваното от Вас предприятие, считано от ............... г.
с (не)уважение: едикои си
дата/подпис
моля ... дайте ми съвет, как мога да се махна от този цирк без да ме прецакат
благодаря предварително