Здравейте,
Казусът ми е следният; работя от 03.09.2010г. като продавач-консултант на трудов договор с 40 работни часа на седмица, 5 дневна работна седмица, на смени - 1ва (от 9:50 до 18:50) и 2ра (от 12:50 до 21:50), 2 почивни дена. До преди 2 месеца работехме много често по 6-7-8 дена преди да почиваме, сега на 5 работни дена ни дават поне един почивен ден като често това води до разделяне на тези 2 почивни дена. Бих искала да знам дали работодателят ми е имал законно право да ме кара да работя по толкова много дни подред (6-7-8) преди да ми даде почивен ден и ако е нямал какви биха могли да бъдат компенсациите за мен към днешна дата и дали в момента имат право да ми разделят почивните дни? Следващият ми въпрос е; От началото на този месец имаме доста дни със смени които са по 7 часа (с 1 час почивка включени към тези 7) вместо по 9 часа както е било винаги до сега, и от колегите разбрах (тъй като бях в отпуск от началото на месеца, и тай като исках първо да се информирам за правата си преди да попитам официално управителите все още не съм разговаряла лично по въпроса с тях), че това се дължи на факта, че Април месец официалните работни дни са по малко (Великден 4 дена – от 22 Април до 25 включително) и нашите работни часове за седмица и месеца се редуцират автоматично.. Казусът за мен, е че до сега без значение колко официални празнични дни е имало в месеца ние винаги сме си работели по минимум 168 и повече часа на месец според зависи колко работни дни стандартно е имало в дадения месец (21-22+.. като се има предвид, че по договор имаме 40 часова работна седмица) и съответно това не се отразява на заплащането ни - заплатата ни винаги си е 395лв и стотинки, като по график ако ти се е паднало да работиш по време на официалните празнични дни, надникна е двоен. Въпросът ми първо е дали работодателят ми е имал законно право да ме кара да работя по минимум 168 часа, въпреки официалните празнични дни в дадения месец и ако е нямал какви са моите права и евентуални компенсации в създалата се ситуация? Следващото което бих искала да разбера е има ли право да ми изготвя 168+ часов работен график за месеца имайки предвид, че по договор съм на 40 работни часа на седмица. Като последен въпрос, ние сме на график, който се изготвя в края на месеца за следващият, но прекалено често нанасят промени в последния момент (1 до максимум 2 дена предизвестие) свързани и със самите смени и с почивните дни, има ли някакъв законов праг за нанасяне на тези промени (например една седмица или нещо такова преди деня за който е направен промяна в графика) тъй като е много неприятно да те поставят пред свършен факт без да имаш право на глас?..
Искам да Ви благодаря предварително за отговора и да се извиня за многото въпроси!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помогнете, има ли нарушение на трудовото законодателство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помогнете, има ли нарушение на трудовото законодателство?
вие сама бихте могли да отговорите на въпроса си
- dim7420
- Младши потребител
dim7420 написа:вие сама бихте могли да отговорите на въпроса си
От Вашия отговор оставам с впечатлението, че не може да се направи абсолютно нищо по-нито една от изложените от мен ситуации... Наистина се надявах на това, че ние работещите имаме малко повече права а и закони които да ни защитават ..
- penelopeeres
- Нов потребител
Бихте ли активирали опцията "Получаване на лични съобщения".
- dessys
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|