начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Нарушение на трудовото законодателство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нарушение на трудовото законодателство

Мнениеот asenova_asya » 13 Апр 2011, 15:58

Здравейте!
Работя в частна фирма и в момента работодателят ми принуждава мен и моите колеги да излезем доброволно в едномесечен неплатен отпуск /за сега на части от по пет дена/, под претекст, че във фирмата, в която работим няма достатъчно работа и финансови постъпления.
Зная, че по КТ, работодателят има право поради намалена работа да даде неплатен отпуск на работниците/служителите си, дори и да не са ползвали платеният си годишен отпуск – но, това не трябва ли да бъде с някаква писмена заповед от негова страна? За сега няма такава – идва се в стаята и устно се нарежда – ти, ти и ти от понеделник сте по пет дена неплатена.
И ние не познавайки добре тънкостите на КТ, доброволно си попълнихме молби за пет дена неплатен отпуск.
В същото време във фирмата работят на трудов договор и пенсионери по възраст и по болест, които получават не малки заплати, но не ги освобождават от работа.
Както аз, така и колеги, имаме неползван платен отпуск от 2004г. до 2009г. вкл., който не ни е даван под претекст, че имаме много работа, нито ни е заплатен. Естествено, всичко това е в разговор между служителя и работодателя. В момента не всички сме ползвали и полагаемият ни се платен годишен отпуск за 2010г и 2011г.
Като излезем в неплатен отпуск, естествено работодателят няма да ни плаща социални и здравни осигуровки. А, какво става, когато отидем на трудовата борса, след този един месец неплатен отпуск? На какви помощи за безработни ще можем да разчитаме, при едно бъдещо съкращение?
В същото време, работодателят ни уведомява устно, че няма и редовно да получаваме месечните си възнаграждения, защото нямало плащане от възложителите - можел да ни плаща само осигуровките, а заплатите - за бъдещо вземане!!!
Ние получаваме заплатите си по банков път с дебитни карти. До м.12/2010г. вкл., работодателят ни даваше фиш за заплатата. А, от м.01/2011г. не ни предоставя фиш от заплатата.
Това, че ни превежда заплатата по банков път, освобождава ли го от задължението да ни дава фиш за заплата.
И ние как да проверяваме дали коректно ни е начислето и изплатено месечното трудово възнаграждение?
Много добре зная, че има една държавна институция, която се нарича Главна Инспекция по туда, но дали ще помогне, ако се обърна към нея? Или само ще стана лесна мишена за саморазправа от страна на работодателя, като се има предвид горе-изложените обстоятелства?
Предварително благодаря за отговора!
asenova_asya
Нов потребител

Re: Нарушение на трудовото законодателство

Мнениеот old__bg » 13 Апр 2011, 18:35

asenova_asya написа: Много добре зная, че има една държавна институция, която се нарича Главна Инспекция по туда, но дали ще помогне, ако се обърна към нея? Или само ще стана лесна мишена за саморазправа от страна на работодателя, като се има предвид горе-изложените обстоятелства?
Предварително благодаря за отговора!

Ами, че обърни се към институцията, която знаеш !
Саморазправа винаги е възможна и накрая ще се наредиш на опашката за безработни ... :wink: :mrgreen:
old__bg
Нов потребител

Мнениеот asenova_asya » 13 Апр 2011, 19:48

Точно, ще се наредя на опашката за безработни!
А, решение на проблема има ли? Или ще си чешем езиците?
Благодаря за иронията old_bg. На такива като теб се крепи тази държава!:)
Защо, не ме светнеш какво да направя аз или колегите ми, или всичките заедно?
Много е отвратително да се чувстваш и да си безсилен в държава, която има претенциите да е правова!
Иначе на мен сценария ми е ясен, нищо, че попитах - те ме ръгат не по КТ, аз ги издънвам на главната инспекция по труда за неспазване на трудовото законодателство, отивам в ДАНС и ги дъня, че работят с нелицензиран софтуер и мен ме бесят за наказание за мишките!
Какво ми пука - аз и без това съм си и труп, съди ме всемогъгащата топлофикация, защото съм самотна майка, която не може да си плати парното, защото трябва да работи за оня, който не и дава и не и плаща старите платени отпуски - най-малко!:)
Нещо още да ми се похилиш гадно, мръсно и цинично!? Сигурно си някой пършив държавен чиновник-мишок-гъзолизец, на когото изкарвам заплатата!:)
asenova_asya
Нов потребител

Мнениеот dessys » 13 Апр 2011, 21:02

Може и да не е много прецизно и изчерпателно мнението ми, но:

1.
работодателят ми принуждава мен и моите колеги да излезем доброволно в едномесечен неплатен отпуск /за сега на части от по пет дена/, под претекст, че във фирмата, в която работим няма достатъчно работа и финансови постъпления. Зная, че по КТ, работодателят има право поради намалена работа да даде неплатен отпуск на работниците/служителите си, дори и да не са ползвали платеният си годишен отпуск – но, това не трябва ли да бъде с някаква писмена заповед от негова страна?

Работодателят може да ви предостави за ползване без ваше писмено искане платения отпуск, за неплатения трябва молбичка, която молбичка вие може и да не подпишете. Обаче има една обратна страна на медала - ако наистина няма работа и постъпления и вие откажете да си подадете молба за неплатен отпуск договорът ви може да бъде прекратен (чл.328, ал.1, т.3 или 4 от КТ - зависи какво наистина е положението).

2.
В същото време във фирмата работят на трудов договор и пенсионери по възраст и по болест, които получават не малки заплати, но не ги освобождават от работа.

...ами за тях плаща по-малко осигуровки и бла бла...

3.
Както аз, така и колеги, имаме неползван платен отпуск от 2004г. до 2009г. вкл., който не ни е даван под претекст, че имаме много работа, нито ни е заплатен.

Естествено, че няма да ви бъде заплатен след като има забрана за парично компенсиране на неизползвания платен отпуск, освен в случаите когато трудовия договор бива прекратен. Тогава се изплаща обезщетение за неизползваните отпуски през годините. Не се притеснявайте не сте ги загубили безвъзвратно. Пък за тези от 2010 и 2011...за тях тече давностен срок, така че ползваите си ги.

4.
Като излезем в неплатен отпуск, естествено работодателят няма да ни плаща социални и здравни осигуровки

До 30 дни неплатен отпуск в рамките на една календарна година се зачитат за трудов и осигурителен стаж и без да се внасят осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване. А здравните ще бъдат за сметка на работодателя, ако наистина става дума за престой и липса на работа, иначе за ваша сметка (внасят се при работодателя).

5.
На какви помощи за безработни ще можем да разчитаме, при едно бъдещо съкращение?

Тука конкретен отговор трудно може да ви бъде даде. Размерът на обезщетенията за безработица и срокът на получаване зависят от основанието за прекратяване на трудовия договор, размерът на осигурителния доход и осигурителния стаж на лицето.

6.
В същото време, работодателят ни уведомява устно, че няма и редовно да получаваме месечните си възнаграждения, защото нямало плащане от възложителите - можел да ни плаща само осигуровките, а заплатите - за бъдещо вземане!!!

При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва. Ако не ви се плаща редовно гарантираното по КТ на лице е трудов спор и можете да си потърсите правата в съда.

7.
Това, че ни превежда заплатата по банков път, освобождава ли го от задължението да ни дава фиш за заплата.

Ми той по начало не е длъжен да предоставя фиш, 'щото фиша представлява една разбивка на осигуровките, а в действащата нормативна уредба не се съдържа изричен текст за издаване на индивидуални фишове за месечното трудово възнаграждение. Задължението на работодателя е да начислява и изплаща трудово възнаграждение на наетите работници и служители , което е регламентиро в чл.128 на Кодекса на труда. В т.1 се визира съставянето на ведомости за заплати, а в т.3 - издаване на извлечение от ведомостите за заплати при поискване от страна на работника или служителя.

8.
И ние как да проверяваме дали коректно ни е начислето и изплатено месечното трудово възнаграждение?

:roll: Ами поискайте си...

Главна инспекция по труда контролира работодателите и ги глобява при установено нарушение на трудовото законодателство. Те обаче са с лимитирани правомощия, за това от време на време се водят и трудови дела в съда. Глобите от ГИТ са солени и това стряска повечето работодатели, за това правят всичко възможно, за да избегнат проверката (моят специално никога не се е впечатлявал)
dessys
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 13 Апр 2011, 23:20

До asenova_asya. Колегата dessys изчерпателно отговори на питанията Ви. Това засяга съществуващото положение. Питате как да подходите към работодателя си? Ще се опитам да нахвърлям мерки от страната на работещите във фирмата, която както се оказва се занимава с компютърна дейност. Имам въпроси към Вас, asenova_asya.
1.Разделени ли сте на млади служители и такива, които вече са пенсионери. Само за младите ли важи "ползването" на неплатен отпуск?
2.Можете ли да се обедините в името на собствените си интереси? В КТ съществува фигурата "общо събрание", което при определени обстоятелства може да взисква от работодателя определена информация за съдбата на фирмата, в т.ч.във времето напред.
3.Наистина ли според Вас работата е намаляла и няма достатъчно парични постъпления, или това е само според работодателя?
4.Известно ми е от практиката, че в подобни фирми се работи извънредно! Вярно ли е това. Може ли да се докаже!
5.Ако всеки месец имате по 5 дни неплатени, рязко ще спадне размерът на възможното обезщетение от Бюрото по труда/надявам се да не се стига до това!/.
6.Наличието на голям размер неползван платен годишен отпуск винаги е бил заплаха за работодателя при прекратяване масово на ТД-ри. Има ли утвърден от работодателя график за ползване на отпуските през 2011 г?
Ако разполагам с повече информация ще се постарая да предложа как да се справите по-добре с неблагоприятната ситуация във фирмата.Можете да разчитате на дискретността ми.
kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право