Питането ми ще стане дълго за което се извинявам, ама искам да получа точна информация. Та:
1. От 1986 до 2003 г. съм работил в предприятие "А" - трябва ли да изискам да ми издадат УП2 и УП3. Впрочем 2 пъти подавам молби, но не знам по каква причина не ми го дават това УП. Следващия път ще бъде с вх.№ и ще чакам както е по закон 14 дни и тогава ще предприемам други мерки.
2. От 2003 до 2004 съм работил в предприятие "Б" - трябва ли да изискам да ми издадат УП2 и УП3.
3. От 2004 до 2005 съм работил в предприятие "В" - трябва ли да изискам да ми издадат УП2 и УП3.
4. От 2005 до 2009 съм работил в предприятие "Г" - трябва ли да изискам да ми издадат УП2 и УП3.
5. От 2009 до сега работя в предприятие "Д" - тука явно още не ми трябват УП-та
Не знам има ли значение, но да кажа, точки 2 и 3 са частни фирми. Точки 1, 4 и 5 са подразделения на голяма държавна фирма. За всеки ден трудов стаж си имам надлежно оформена трудова книжка. Всички предприятия функционират до ден днешен, не са закрити, фалирали и пр.
Преди няколко години, когато подавах молба за УП2 в предприятието по т.1 изрично ми казаха да пиша конкретни периоди от дата до дата на еди кои си години, явно някакви по "силни" периоди с добри заплати като съм взимал. Има ли го това нещо още? Това същото предприятие "А" след 1999 г. е частно, а дотогава държавно, не знам дали има значение в случая.
Накрая да обобщя - навсякъде ли където съм работил трябва УП2 и УП3 и какъв е текста, който трябва да пиша.
Благодаря предварително на отзовалите се! Ще помоля да пишете по темата, а да не ме хокате що не съм направил това, що не съм направил онова и пр.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Няколко въпроса за УП2 и УП3
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Няколко въпроса за УП2 и УП3
По точка 1 - много късно сте се сетили, пък те по закон са длъжни при прекратяване да го издадат в 30 дневен срок, независимо дали лицето е изразило писмено желанието си или не. В противен случай работодателят носи отговорност за причинени вреди по чл.226, (1), т.1 (неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите документи, удостоверяващи факти, свързани с ТПО), като същевременно се дължи обезщетение.
По точки 2, 3, 4 - желателно е (силно препоръчително), в много фирми няма практиката да се издават в срок от 30 дни след прекратяване на договорните отношения и им трябва нещо за подсещане (молба).
По точка 5 - все още не биха могли да ви ги издадат тия документи.
По останалото - това със силните периоди още го има. Няма значение дали предприятията са частни или държавни. В УП2 е удостоверение за осигурителен доход за период от-до, а УП3 за осигурителен стаж за период от-до (вярвам сам правите разлика между двете и какво трябва да пише в тях). В трудовата книжка пишат, че трудовия стаж е равен на осигурителния, но има разминаване в 98% от случаите, за това са ви необходими тия УП-та.
По точки 2, 3, 4 - желателно е (силно препоръчително), в много фирми няма практиката да се издават в срок от 30 дни след прекратяване на договорните отношения и им трябва нещо за подсещане (молба).
По точка 5 - все още не биха могли да ви ги издадат тия документи.
По останалото - това със силните периоди още го има. Няма значение дали предприятията са частни или държавни. В УП2 е удостоверение за осигурителен доход за период от-до, а УП3 за осигурителен стаж за период от-до (вярвам сам правите разлика между двете и какво трябва да пише в тях). В трудовата книжка пишат, че трудовия стаж е равен на осигурителния, но има разминаване в 98% от случаите, за това са ви необходими тия УП-та.
- dessys
- Потребител
Защо да е късно по т.1 да ми го издадат? Предприятието функционира, аз на 2 пъти съм подавал молба да ми го издадат, но не го издават. Просто с директора си омешахме капите и предполагам, че е затова. Имам доста години до пенсия, само да е живот и здраве, но съм решил да си посъбера оттук-оттам стажовете, че после кой ще ги търси тия предприятия, ако са изчезнали от лицето на света.
- valerko
- Младши потребител
Разбрахте ме погрешно Имах предвид, че малко късно сте се сетили да се "застраховате" с входящия номер и ако се стигне до решаване на спора в съда да имате писмени доказателства за това, че някога, някъде сте подали молба.
- dessys
- Потребител
А може ли точния актуален текст на УП2 и УП3, че в нета има варианти милион. Това става ли: Това ми е текста за т.1 в предприятие "А"
ДО
ДИРЕКТОРА НА ............
ЗАЯВЛЕНИЕ
от: .................., адрес: гр. София, ж.к. ................., бл. ........, вх.В, .роден на .............. г. в гр.София, ЕГН .................
На основание чл.5, ал (7), т. 2 от Кодекса за социално осигуряване Моля, да ми бъдат издадени:
- УДОСТОВЕРЕНИЕ обр. УП-2 за полученото брутно трудово възнаграждение (осигурителен доход за определяне размера на пенсията) за периода от 01.05.1992 г. до 30.04.1995 г. и от 01.05.1995 г.до 20.01.2003 г./това са ми "силните" години/
и
- УДОСТОВЕРЕНИЕ обр. УП-3 (за осигурителния стаж)
тука не знам трябва ли да се упоменат ония периоди от по-горе
Работил съм в предприятието както следва:
от 1986 г. до 1989 г. на длъжност: ....................
от 1989 г. до 1994 г. на длъжност: .....................
от 1994 г. до 2001 г. на длъжност: .....................
от 2001 г. до 2002 г. на длъжност: .......................
от 2002 г. до 2003 г. на длъжност: .......................
Приложение: Копие на трудова книжка
…………………20….. г. Подпис:…………………………
За другите предприятия в които съм работил просто трябва да упомена периода в които съм работил, нали така и пак да изискам и двете УП-та?
ДО
ЗАЯВЛЕНИЕ
от: .................., адрес: гр. София, ж.к. ................., бл. ........, вх.В, .роден на .............. г. в гр.София, ЕГН .................
На основание чл.5, ал (7), т. 2 от Кодекса за социално осигуряване Моля, да ми бъдат издадени:
- УДОСТОВЕРЕНИЕ обр. УП-2 за полученото брутно трудово възнаграждение (осигурителен доход за определяне размера на пенсията) за периода от 01.05.1992 г. до 30.04.1995 г. и от 01.05.1995 г.до 20.01.2003 г./това са ми "силните" години/
и
тука не знам трябва ли да се упоменат ония периоди от по-горе
Работил съм в предприятието както следва:
от 1986 г. до 1989 г. на длъжност: ....................
от 1989 г. до 1994 г. на длъжност: .....................
от 1994 г. до 2001 г. на длъжност: .....................
от 2001 г. до 2002 г. на длъжност: .......................
от 2002 г. до 2003 г. на длъжност: .......................
За другите предприятия в които съм работил просто трябва да упомена периода в които съм работил, нали така и пак да изискам и двете УП-та?
- valerko
- Младши потребител
Не знам дали разбирате, ама за издаване на УП 2 периодите са два. Първият по искане на лицето (това за силните години) е за три последователни години по негов избор за последните 15 години осигурителен стаж преди 1 януари 1997 г. Т.е. избирате 3 последователни години от преди 1997 г. в които сте получавали брутен доход, върху които са внасяни осигурителни вноски в най-висок размер. Не можете да посочите целия период от '92 до '03. Вторият период засяга брутния доход, върху който са внасяни осигуровки за период от 1 януари 1997 г. до датата на прекратяване на осигуряването при съответния работодател.
За УП3 се посочва целия период от възникването на правоотношението ви с работодателя до неговото прекратяване, защото за удостоверяване на осигурителен стаж имат значение неплатени отпуски, намалено работно време и т.н. и т.н. Лично за мене заявлението няма значение с какъв текст е, може и ръчно да е написано, важното е да споменете какво искате и за кой период. Т.е. разделете претенциите за УП2 от тези за УП3 (периодите за едното напишете отделно от периодите за другото).
За УП3 се посочва целия период от възникването на правоотношението ви с работодателя до неговото прекратяване, защото за удостоверяване на осигурителен стаж имат значение неплатени отпуски, намалено работно време и т.н. и т.н. Лично за мене заявлението няма значение с какъв текст е, може и ръчно да е написано, важното е да споменете какво искате и за кой период. Т.е. разделете претенциите за УП2 от тези за УП3 (периодите за едното напишете отделно от периодите за другото).
- dessys
- Потребител
Ми аз така съм посочил 3-те години преди 1997.....от 01.05.1992 г. до 30.04.1995 г....значи втория период трябва да бъде от 01.01.1997 до когато съм напуснал на 20.01.2003 г....него демек съм сгрешил.
Така дали става:
ДО
ЗАЯВЛЕНИЕ
- УДОСТОВЕРЕНИЕ обр. УП-2 за полученото брутно трудово възнаграждение (осигурителен доход за определяне размера на пенсията) за периода:
от 01.05.1992 г. до 30.04.1995 г.
и от 01.01.1997 г.до 20.01.2003 г.
за периода от 23.08.1986 г. до 20.01.2003 г.
това ми е целия стаж в предприятие "А"
За другите предприятие дето съм работил не ми трябва УП2 така ли да го разбирам, а само УП3, тъй като силните ми години са тия от 92 до 95-та, след това е тотален спад. Благодаря ви за търпението и благодаря много.
Така дали става:
ДО
ЗАЯВЛЕНИЕ
- УДОСТОВЕРЕНИЕ обр. УП-2 за полученото брутно трудово възнаграждение (осигурителен доход за определяне размера на пенсията) за периода:
от 01.05.1992 г. до 30.04.1995 г.
и от 01.01.1997 г.до 20.01.2003 г.
за периода от 23.08.1986 г. до 20.01.2003 г.
това ми е целия стаж в предприятие "А"
За другите предприятие дето съм работил не ми трябва УП2 така ли да го разбирам, а само УП3, тъй като силните ми години са тия от 92 до 95-та, след това е тотален спад. Благодаря ви за търпението и благодаря много.
- valerko
- Младши потребител
Ама кой е казал или намекнал, че не ви трябва та го разбрахте по тоя начин. Трябва да го изисквате от всички работодатели след 01.01.1997 г. За другото пак ви казвам, че за мен става всичко, стига да е поискано както трябва.
- dessys
- Потребител
Оф, забатачих се...моля да ми кажете специално за първото предприятие текста така добре ли е формулиран? За другите предприятия в които съм работил периодите които трябва да упомена за УП2 и УП3 трябва да са еднакви. Нали така?
- valerko
- Младши потребител
Не сте се забатачил, много правилно сте разбрал всичко. А текста за първото предприятие е ОК. И като си искате входящ номер си направете едно копие и за вас.
- dessys
- Потребител
Много благодаря за отзивчивостта.
- valerko
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|