Здравейте,
имам следния проблем-имам необходимият трудов стаж и навършена възраст за пенсиониране, но последния ми работодател отказва да ми издаде удостверение за пенсиониране(вече не работя при него и нямам нов трудов договор). Какви са ми възможностите-къде мога да подам жалба, изобщо къде в нормативната уредба е уреден този въпрос
Предварително ви благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 03:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работодателят ми отказва да издаде УП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Работодателят ми отказва да издаде УП
А въобще за Кодекс на труда да сте чували?! (извинявам се, ако е прозвучало рязко, но се изненадвам понякога на хората).
Значи ако не сте подали вече, подавате молба, искате входящ номер, правите си копие за вас или я изпращате по пощата, препоръчано с обратна разписка и като се върне разписката при вас, броите 14 дни и отивате да си го вземете УП-то. Ако откажат - от там при адвокат (той знае какво да прави после). Ако са минали 30 дни от прекратяването на трудовия договор, пак така - ходом марш при адвокат. Можете и вие да си пуснете жалбата в съда, можете да се оплачете и в инспекция по труда. Дерзайте и успех.
КСО чл.5
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането.
Чл. 226. КТ
(Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
Значи ако не сте подали вече, подавате молба, искате входящ номер, правите си копие за вас или я изпращате по пощата, препоръчано с обратна разписка и като се върне разписката при вас, броите 14 дни и отивате да си го вземете УП-то. Ако откажат - от там при адвокат (той знае какво да прави после). Ако са минали 30 дни от прекратяването на трудовия договор, пак така - ходом марш при адвокат. Можете и вие да си пуснете жалбата в съда, можете да се оплачете и в инспекция по труда. Дерзайте и успех.
- dessys
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|