- Дата и час: 26 Ное 2024, 03:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблеми с ръководството
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
проблеми с ръководството
ЗДРАВЕЙТЕ.НОВА СЪМ И МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ АКО НЕЩО НЕ ПРАВЯ КАКТО ТРЯБВА.СИТУАЦИАТА Е СЛЕДНАТА:ВЧЕРА ПОПИТАХ ШЕФА СИ ЗАЩО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ АВАНС ВЕЧЕ ВТОРИ МЕСЕЦ И ДАЛИ Е РАЗПОРЕДЕНО ОТ СОФИЯ.ОТГОВОРА МУ БЕШЕ,ЧЕ ТАКА СА РЕШИЛИ СЪС СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА,ЗАЩОТО ИМАЛА МНОГО РАБОТА.ДНЕС НИ ДАДОХА ЗА ПОДПИС АНЕКС КЪМ ТР.ДОГОВОР,ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАВАМЕ АВАНС,КОЙТО ГЛАСИ СЛЕДНОТО:ДНЕС 14.02.2011Г/ А ДНЕС Е 17.02/ДРУГАТА НЕРЕДНОСТ Е,ЧЕ ПИШЕ -ДОГОВОРА Е В 3 ЕКЗЕМПЛЯРА,А ТОЙ Е В 2.ИМАМ И ДРУГ ВЪПРОС-МОЖЕ ЛИ ДА ВЗИМА ТАКИВА КАРДИНАЛНИ РЕШЕНИЯ,БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА ПО ВИСШЕСТОЯЩИТЕ ШЕФОВЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ТОЙ Е С ВРЕМЕНЕН ТР.ДОГОВОР.
- roskaruseva
- Младши потребител
Re: проблеми с ръководството
Какъвто и да му е договорът, той е назначен, за да управлява група хора и/или дейности, съответно може да взима решения от всякакъв характер, влизащи в областта на неговите правомощия и носи отговорност за тях пред по-висшестоящите в йерархията.
Според разпоредбите на чл. 270, ал. 2 на Кодекса на труда, трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго. Т.е. ако в договора ви е записано, че изплащането ще става на два пъти в момента правата ви са нарушени и е налице трудов спор между страните по ТПО. Ако е записано, че ще се изплаща не по-късно от еди кое си число на месеца следващ, този за който се плаща (например) тогава няма нарушаване на правата ви. Ваше право също е да откажете да разпишете всякакъв документ (при подписването на допълнителни споразумения, анекси и т.н. следва да сте постигнали съгласие), още повече такъв със задна дата. По отношение на екземплярите не виждам особен проблем в броя им, важно е вие и работодателя да имате по един такъв с подпис, печат и дата на връчване, съответстваща на посочената в началото на анекса "днес,.... и т.н.".
Според разпоредбите на чл. 270, ал. 2 на Кодекса на труда, трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго. Т.е. ако в договора ви е записано, че изплащането ще става на два пъти в момента правата ви са нарушени и е налице трудов спор между страните по ТПО. Ако е записано, че ще се изплаща не по-късно от еди кое си число на месеца следващ, този за който се плаща (например) тогава няма нарушаване на правата ви. Ваше право също е да откажете да разпишете всякакъв документ (при подписването на допълнителни споразумения, анекси и т.н. следва да сте постигнали съгласие), още повече такъв със задна дата. По отношение на екземплярите не виждам особен проблем в броя им, важно е вие и работодателя да имате по един такъв с подпис, печат и дата на връчване, съответстваща на посочената в началото на анекса "днес,.... и т.н.".
- dessys
- Потребител
БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА.А МОЖЕШ ЛИ ДА МИ КАЖЕШ ДАЛИ ЧОВЕК БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ЗА СЧЕТОВОДИТЕЛ МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ?
- roskaruseva
- Младши потребител
Посочено ли като изискване в длъжностната характеристика на лицето?! Ама да не издребняваме.Може, стига работодателят да няма нищо против и работата на служителя да е удовлетворителна.
- dessys
- Потребител
ТАМ Е РАБОТАТА ЧЕ ТЯ НЕ Е НАЯСНО С РАБОТАТА.АЗ НЕ ИСКАМ ДА ИЗДРЕБНЯВАМ.УТРЕ ЩЕ СИ ПРОВЕРЯ ДОГОВОРА,НО МИСЛЯ ЧЕ НЯМА УПОМЕНАТА ДАТА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТА.НЯМА КАК ДА ТИ ПОКАЖА КОЛКО ПОВЪРХНОСТНИ СА ТИЯ ДОГОВОРИ КОИТО ПОДПИСВАМЕ.АЗ СЪМ РАБОТИЛА И НА ДРУГИ МЕСТА И ИМАМ МАЛКО ПРЕДСТАВА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДОГОВОР.
- roskaruseva
- Младши потребител
След като не е упоменато, значи се прилага нормата от КТ за двукратното изплащане на възнагражденията От колко време въпросната особа работи при вас и да я махнете ли искате?
- dessys
- Потребител
Като начало - ако може да не пишете с главни букви. Това се възприема като викане в Интернет.
Счетоводител може да е всеки, който може да изпълнява задоволително по изискванията на работодателя тази дейност. Не е изрично необходимо специално образование или квалификация. Във фирмата в която работя, счетоводител и генерален директор и личен състав и ... абе всичко е ... собственика на фирмата.
За договора - както се уговорите (писмено) или сте се уговорили. Обикновено това не е упоменато, така че задължение на работодателя е да изплати заплатата "по някое време" през месеца, следващ този за който се дължи заплащането.
А и аз никога не съм разбирал идеята на авансите. За мен те са само начин пияницата да не си пропива цялата заплата наведнъж, а да я раздели на 2 порции... Един вид - грижа за здравето
Счетоводител може да е всеки, който може да изпълнява задоволително по изискванията на работодателя тази дейност. Не е изрично необходимо специално образование или квалификация. Във фирмата в която работя, счетоводител и генерален директор и личен състав и ... абе всичко е ... собственика на фирмата.
За договора - както се уговорите (писмено) или сте се уговорили. Обикновено това не е упоменато, така че задължение на работодателя е да изплати заплатата "по някое време" през месеца, следващ този за който се дължи заплащането.
А и аз никога не съм разбирал идеята на авансите. За мен те са само начин пияницата да не си пропива цялата заплата наведнъж, а да я раздели на 2 порции... Един вид - грижа за здравето
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Работи в предприятието от дълго време.Аз лично имам разногласия с нея,но не желая да и навредя.Просто в момента ме е нарочила и аз не искам да подписвам нищо което не е издържано законово.Случая е следния-бях взела пари с ордер.Получих си остатъка от заплатата в плик/написан с молив,и върнах плика на счетоводителката,защото беше практика да се използват многократно/.След 2 седмици получих следващата си заплата в същия плик и обвинение,че не ми е удържан ордера,т.е.дължа и пари.На плика е написана сумата за ордера и е преправяно.Парите ги дадох за да нямам проблеми,но уви.Затова сега се интересувам за всичко което подписвам и дали е законно.
- roskaruseva
- Младши потребител
А не се ли разписвате някъде/на нещо, че получавате трудово възнаграждение в Х размер? Фишове не ви ли се дават?
- dessys
- Потребител
Получаваме фишове и се разписваме на ведомост,но ордерите не се описват във фиша и ведомоста.На плика описва колко банкноти по колко лв изплаща и на плика приспада сумата от ордера.
- roskaruseva
- Младши потребител
Най-добре е да се допитате до адвокат
- bosconsult
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|