начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Платен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен отпуск

Мнениеот badsector » 18 Яну 2011, 14:44

Здравейте. Имам два въпроса, свързани с годишния платен отпуск. Първият е как се определя отпускът от коя година се използва при подаване на молбата? Примерно имам молба с дата от 2008-ма година с използвани 10 дена, друга с дата от 2009-та с използвани 12 дена и трета с дата от 2010 с използвани 10 дена. Как се определя коя молба за кой годишен отпуск е? И в горния пример, с колко дена още разполагам?
Вторият въпрос е по отношение коректността на работодателя, а именно казва ни, че имаме право само на 15 дена платен отпуск годишно. Как да процедирам в този случай? В трудовия договор са записани 20 дена. Предварително благодаря за помощта.
badsector
Нов потребител

Re: Платен отпуск

Мнениеот dessys » 18 Яну 2011, 17:51

Принципът е да се изчистват по-старите отпуски. Т.е. използваният през 2009 г. отпуск е "дръпнат" от остатъка за 2008 г.
Например ако остатъкът ви за 2008 г. е 4 дни, а вие сте използвали общо 12 дни за цялата календарна 2009 г., тези 4 дни се изчистват заедно с още 8 от полагащите ви се за 2009 г. 20 дни. Така остатъкът за 2009 година е 12 дни, а за 2008 - 0.
Надявам се разбрахте.
Ако смятам правилно и ако сте отработили всички 12 месеца за всяка календарна година, то остатъкът ви до момента е 8 дни за 2009 г. и 20 дни за 2010 г.
По втория въпрос некоректността на работодателя е меко казано очевадна и нагла. Размерът наплатения отпуск по Кодекс на труда е не по-малко от 20 работни дни.
dessys
Потребител

Мнениеот kirilll » 18 Фев 2011, 11:10

Имам въпрос по темата с платените отпуски, възползвам се от отворената вече тема.

Работя от г в строителна фирма. През това време съм ползвал платен годишен отпуск по 10 раб. дни на година с изключение на г. При постъпване на работа през г собственика заяви: "В фирмата платения отпуск е 10 дни!", аз се съгласих, но поради това че се нарушава кодекса на труда в договора ми е записано, че имам право на 20 дни платен годишен отпуск.
Официалното трудово споразомение през годините се е променяло от 100% до 30% от реалната заплата която съм получавал.
Въпросът ми е:
Искат от мен да подпиша молби за отпуска за предишни години. Ако откажа ще възникне конфликт и вероятно ще загубя работата си. В същото време в закона пише, че работодателя за по старите отпуски може да изпрати работника в платен отпуск и без молба от негова страна, а организацията на работа е такава, че липсва документ от който става ясно, че в произволен период съм бил на работа, а не в отпуска например.

Има ли смисъл да отказвам да подписвам?
Последна промяна kirilll на 18 Фев 2011, 11:50, променена общо 1 път
kirilll
Нов потребител

Мнениеот dessys » 18 Фев 2011, 11:22

Имам известни подозрения защо ви карат да подписвате молби за стари отпуски. Става дума за размера на обезщетението ви за неизползван отпуск при евентуално прекратяване на ТПО. Да, работодателят може да предостави за ползване платен отпуск без съгласието или писменото искане на работника/служителя, но това става в случаи определени в КТ, а не произволно.

(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:

1. по време на престой повече от 5 работни дни;

2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;

3. в случай че работникът или служителят не е поискал отпуска до 5 работни дни след определената в графика по ал. 1 начална дата за ползването му. (тук се има предвид новото изискване за графика за ползване на отпуските, който работодателят трябва да изготви в началото на всяка календарна година)

Има смисъл да откажете да подпишете до толкова, до колкото ви е важно да не загубите работата си. Вие решавате. И не се притеснявайте. За да докажат, че сте ползвали отпуск е нужно да има документ с ваш подпис. Това, че такива липсват е само във ваша полза.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право