Работодателя ни иска да въведе намалено работно време, на основание чл.138а.В момента съм на постоянен трудов договор.
Заповед на основание чл.138а за цялото предприятие ли се издава или може за отделните офиси.Издадена е само за служителите в Бургас(не засяга служителите в другите градове.)
Пътувам от друг град до работа и имам околко 150-200лв разходи за път.Намалното работно време не ме устройва.
Има ли начин да не се съглася ? Или той има право да го наложи едностранно?
Ние сме малка фирма около 15-18 човека персонал и не съм запознат да имаме синдикат.
За мен най-добрия вариант е да ме съкратят.(спестените разходи за път + обезщетение от борсата + достатъчно време да си намеря нова работа)
В момента са забавили работните заплати за 2 месеца+.
Моля Ви посъветвайте ме как да постъпя.
Благодаря.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 03:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
намалено работно време.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: намалено работно време.
Как да постъпите решавате само вие след като теглите чертата на разходите сам за себе си. По принцип намаленото работно време се установява за определени видове работи и се урежда със друг член, като при намаляването на работно време не се намалява трудовото възнаграждение и другите права на работниците и служителите. Това, което вие посочвате като основание се отнася за непълно работно време, което се урежда двустранно, ако по начало ТД е сключен за пълен 8-часов работен ден. Чл.138а, ал.1 в някаква степен прави изключение от принципа, съдържащ се в чл.118 КТ, според който работодателят не може да променя едностранно съдържанието на трудовото правоотношение "освен в случаите и по реда, установени в закона". Така работодателят може едностранно да установи непълно работно време до 3 месеца в рамките на една календарна година. Това означава, че той има право (установено в закона) за едностранна промяна в съдържанието на трудовото правоотношение, за да се избегне съкращаване на щат или прекратяване на ТПО. Но правото му за едностранна промяна не е пълно, тъй като е ограничен от едно условие - да има предварително съгласуване с представители на работниците и служителите. След като нямате синдикат, то работодателят ще трябва да поиска съгласието на всеки един работник/служител и да изготви индивидуални допълнителни споразумения за въвеждане на непълно работно време. Имайте в предвид, че ограничението от 3 месеца важи само при намаляване обема на работа. При договаряне на непълно работно време между страните (чл. 138, ал.1) това ограничение не важи.
- dessys
- Потребител
Заповедта е доста "фиктивна" и въоще не са спазени изискванията.Предостават ни я днес , взлиза в сила от утре и няма срока на действие.Но сигурно ще я преиздадат, ако се наложи.
Май няма как да се избегне, и в свободното време ще трябва да си търся друга работа.
Ако си намеря нова работа и се наложи да напусна без предизвестие, дъжла обезщетение на работодатетя по намаленото нараобтно време нали ?
Май няма как да се избегне, и в свободното време ще трябва да си търся друга работа.
Ако си намеря нова работа и се наложи да напусна без предизвестие, дъжла обезщетение на работодатетя по намаленото нараобтно време нали ?
- koevman
- Нов потребител
Вие можете още сега да напуснете без да дължите обезщетение на работодателя, след като ви бавят трудовите възнаграждения за месеци дори. По отношение на заповедта пак ви казвам, че е необходимо вашето съгласие, а това дали ще го дадете или не си е ваша работа.
- dessys
- Потребител
Много благодаря за бързите отговори.
Какво уведомление трябва да подам за да напусна заради неизплатени заплати?
Могат ли да откажат да го получат, да ми изплатят заплатите и после да ми измислят някъкъв вид дисциплинарно уволноние.
Какво уведомление трябва да подам за да напусна заради неизплатени заплати?
Могат ли да откажат да го получат, да ми изплатят заплатите и после да ми измислят някъкъв вид дисциплинарно уволноние.
- koevman
- Нов потребител
Подавате заявление за прекратяване на ТПО по чл.327, ал.2. и си искате входящ номер (По мое мнение си го напишете в два екземпляра, на които да ви сложат входящ номер, като единият остава за вас, другият за работодателя. Ако не ви дадат входящ номер, този който се занимава с човешките ресурси на фирмата или управителят да се разпише, че го е получил като добави и дата). Работодателя и да не го иска това заявление, то е уредено като вариант за напускане от страна на работника без предизвестие в КТ (след този момент и да ви ги изплатят - "минало свършено"). След като подадете заявлението, спокойно можете и да заведете дело срещу работодателя си за неизплатено трудово възнаграждение, ако той все още се "ослушва". При дисциплинарните уволнения пак си има процедури, неспазването на които води до възстановяване на работа.
Последна промяна dessys на 31 Яну 2011, 12:50, променена общо 1 път
- dessys
- Потребител
Благодаря. Дано всичко да се размине гладко.
Лек ден.
Лек ден.
- koevman
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|