начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Неправомерно ме уволниха какво мога да направя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно ме уволниха какво мога да направя

Мнениеот dinko78 » 18 Яну 2011, 01:39

Здравеите значи бях назначен на временен трудов договор работих известно време и работодателя после ми каза да изчакам известно време тои ще ми се обади кога да отида и така вече два месеца го чакам не сам получавал известие за уволнение а от колегата разбрах че сам бил уволнен преди седмица какво мога да направя защото аз сам инвалид и по трудов договор не може да ме оволни
dinko78
Нов потребител

Re: Неправомерно ме уволниха какво мога да направя

Мнениеот dessys » 19 Яну 2011, 10:11

ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД, че предварителната закрила от уволнение се прилага само в случаите, когато уволнението се основава на:
- чл. 328, ал. 1, т. 2, 3, 5 и 11 (при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата; при намаляване обема на работата; при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата; при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговарят на тях);
- чл. 330, ал. 2, т. 6 (работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен).
В останалите случаи на прекратяване по инициатива или едностранно от страна на работодателя такава закрила няма, а вашият май попада сред тях (ако договорът ви е сключен за определен срок).
Много е деликатна тая тема с инвалидите, а и много малко информация давате по въпроса. Ако сте трудостроен за някоя от болестите, които са защитени от нормативните актове, работодателят трябва да поиска разрешение от Инспекцията по труда. Ако сте трудстроено по друго заболяване,не се иска разрешение. Имате ли решение от ТЕЛК? Каква е степента на нетрудоспособност?! Ако по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия не можете да изпълнявате възложената работа до края на срока на договора се допуска прекратяване само ако при работодателя няма друга подходяща длъжност, която не създава опасност за здравето ви и сте съгласен да я заемете.
dessys
Потребител

Мнениеот dinko78 » 19 Яну 2011, 14:00

Според трудовия кодекс работодателя няма право да ме оволни без решение от лекарската комисия имам телк решение а болеста ми е диабет.Тук ходих да питам какви права имам в защита на работника и там ми казаха че нямам никакви права по новите допалнения от 2011год защтото сам бил с временен договор с изпитателен срок 6 месеца
dinko78
Нов потребител

Мнениеот dessys » 19 Яну 2011, 16:11

Аз пак повтарям и ще цитирам Кодекса на труда (а пък вие четете малко по внимателно нормативния акт)
Предварителната закрила от уволнение по чл. 333 се прилага само в случаите, когато уволнението се основава на:
- чл. 328, ал. 1, т. 2, 3, 5 и 11 (при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата; при намаляване обема на работата; при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата; при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговарят на тях);
- чл. 330, ал. 2, т. 6 (работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен).
В останалите случаи на прекратяване по инициатива или едностранно от страна на работодателя такава закрила няма. Ако сте на изпитателен срок все още могат да ви уволнят по всяко време. Ако изпитателният срок е минал се иска разрешение на ИТ. Ако срокът на договора е изтекъл пак могат да ви прекратят (това не сте го уточнили). Какво е основанието за прекратяване?
dessys
Потребител

Мнениеот dinko78 » 19 Яну 2011, 16:35

Ами чесноказано незмам бях на работа известно време и един ден доиде и ми каза цхе сам уволнен да не идвам повече на работа без никакво обеснение и без да ми плати за времето което сам работил там а после от колегата научих че ме е освободил защото сам бил болен от диабет ама това лицно на мен не го каза. С една дума ме освобождава защото не отговарям на неговите изисквания за работа
dinko78
Нов потребител

Мнениеот dessys » 19 Яну 2011, 20:57

Ами съветвам ви да идете до местоработата си и да изискате цялата документация по вашето прекратяване и ако наистина сте прекратен незаконно ходом марш при адвокат. Пък и има доста обстоятелства около процедурата по прекратяване, които са във ваша полза.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право