начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Моля за съвет, искат да ме уволнят

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет, искат да ме уволнят

Мнениеот dubrowski » 18 Яну 2011, 22:05

Моля за съвет. Днес шефката поиска от мен да напиша молба за напускане с предизвестие от един месяц. Аз съм на постоянен договор и мисля да поискам да ме прати на борсата, т.е. да ме съкратят, но бройката тоест длъжност не я съкращават а просто искат да ме махнат. Бихте ли ми помогнали със съвета как да постъпя? Знам че за да ме съкратят трябва да ме предупредят за да получа обезщетение и да отида на борсата , но те могат и да ме уволнят дисциплинарно , от което се притеснявам. Досега нямам дори и предупреждение, но незнам какво могат да измислят.
dubrowski
Младши потребител

Re: Моля за съвет, искат да ме уволнят

Мнениеот dessys » 18 Яну 2011, 22:06

Имат ли основание за дисциплинарно уволнение? Като толкова искат да се оттърват от вас нека те да ви предизвестят. Вие не подавайте молба в никакъв случай.
dessys
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Яну 2011, 00:00

dubrowski написа:Моля за съвет. Днес шефката поиска от мен да напиша молба за напускане с предизвестие от един месяц...

А ако шефа ви поиска да подпишете запис на заповед за 10 хил. лв, ще я подпишете ли?
Хора, не се връзвайте на такива приказки. Помислете малко. Дори и да му "окажете услугата да спестите бюрокрацията", подписвайки молба за напускане, поне се спазарете за справедлива цена :)
Ако шефа иска да спести няк'ви пари, поискайте си вашия дял. И без това ще ви изхвърли - за това иска да ви уволни, ако не сте забелязали. Може да стане по:
1. Законовия начин - с много бумаги
2. Приятния начин - всеки взима това, което го устройва, стискате си ръцете и кой откъде е
3. Грубия начин - разправии, съд, връщане на работа, пак уволнение...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот dubrowski » 19 Яну 2011, 11:13

Нама никакво основание за дисциплинарно уволнение. Нито веднъж не ме наказа. Аз за това и се притеснявам че ще поиска да ме уволни дисциплинарно просто искам концултация как да се държа с нея. Разбирам че за тях е полесно да пусна молма и тогава няма нито обезщетение нито борсата. А аз искам да се спазариме
dubrowski
Младши потребител

Мнениеот dubrowski » 19 Яну 2011, 11:35

Да, но колко обезщетение ми се полага? това ме интересува.Знам че при съкращаване на бройка се полага едно обезщетени а при съкращаване на персонално мене друго, поне така съм чувал.
dubrowski
Младши потребител

Мнениеот dessys » 19 Яну 2011, 11:37

При дисциплинарно уволнение си има определени процедури, които трябва да се спазват. Те са обвързани както с нормативни актове (в частност КТ), така и с Правилника на вътрешния трудов ред. Ако няма основание за такова уволнение, неговата законност може да се оспори в съда, при това с гарантиран успех. За това не се притеснявайте чак толкова по този параграф. Защо не говорите с шефката ви като ясно изкажете позицията си - ако иска да не работите за нея, да ви пусне предизвестие или да ви изплати полагащите ви се обезщетения за неспазено предизвестие от страна на работодателя и, че вие няма да си пуснете молба за прекратяване по взаимно съгласие.
dessys
Потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Яну 2011, 11:58

Хора, трябва да сте наясно, че доста от работодателите действат именно по този начин - принуждават работниците доброволно да си подават молби за прекратяване на ТД по взаимно съгласие, включително и със заплахи с уволнение! Не подписвайте никакви молби по взаимно съгласие! Както казаха и другите участници по тази тема, защитавайте си Вашия личен интерес, ако иска да Ви уволни, но кажете, че ще си защитавате правата пред съд. Ако се разберете за справедливо изплащане на обезщетение за неспазено предизвестие и Ви бъде изплатено, тогава - окей - прекратявайте си договора. А за всеки случай, може да припомните на работодателя си, че има и Инспекция по труда, която налага солени глоби за нарушения на трудовото законодателство! Така че, не се страхувайте, защитавайте си правата!
Просто преценете какво решение ще бъде най - благоприятно за Вас в настоящия момент! Успех от мен!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dessys » 19 Яну 2011, 12:05

dubrowski написа:Да, но колко обезщетение ми се полага? това ме интересува.Знам че при съкращаване на бройка се полага едно обезщетени а при съкращаване на персонално мене друго, поне така съм чувал.

Ами не са кой знае колко по-различни, с изключение на основанието.
Обезщетението за неспазено предизвестие е брутното трудово възнаграждение на работника/служителя за срока на предизвестието (ако е един месец, значи 1 брутно възнаграждение, ако са 3 месеца, значи 3 брутни) + обезщетенията за неизползван платен годишен отпуск, както и други видове обезщетения, ако такива са предвидени по ТД.

Обезщетението при съкращаване на щата е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника/служителя за времето, в което е останал без работа, но не повече от 1 месец. С акт на МС или колективен трудов договор може да се предвиди и по-дълъг срок. Ако в този срок работникът е постъпил на работа с по-ниско възнаграждение, му се полага разликата за същия срок.
dessys
Потребител

Мнениеот fabien_l » 19 Яну 2011, 13:21

Приятел, "посъветвай" работодателя си да ти предложи по чл.331 ал.1 от Кодекса на труда обезщетение от 10 брутни заплати и си стиснете ръцете. Дръж се малко мъжки, какво си се разциврил. Аз бях уволнен, адвокатката ми спечели делото, върнах се на работа и се спазарих по този член с работодателя си и всичко приключи. Ако беше ми предложил още в самото начало обезщетение щеше да си спести многократно повече разходи, които му докарах - 6 заплати за оставане без работа със законата лихва, адвокатските хонорари, разходите по изпълнителното дело и т.н. Бори се за правата си!
fabien_l
Нов потребител

Мнениеот dubrowski » 19 Яну 2011, 13:59

Благодаря на всички за съветите. Почвам да действам :twisted:
dubrowski
Младши потребител

Назад към Трудово право