начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

удръжка за телефони без съгласие на работника

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

удръжка за телефони без съгласие на работника

Мнениеот vannessa » 18 Яну 2011, 14:37

Здравейте,
работодателят ми прекрати трудовите ни отношения от 1 ноември м.г. Последната си заплата получавах на части, като последната 1/3 ми беше предадена през януари. След тези 2 месеца бавене на РЗ открих, че са ми удържали 300 лв за телефонни разговори. Приложени бяха разпечатки, където някой /не аз/ беше оградил, кои са частните ми разговори??? А също и заповед с дата -последният ми работен ден, че всички служители трябва да си плащат личните разговори сами.
През предходните месеци никога не ми е било удържано, още повече, че позицията, която заемах беше в топ мениджмънта. Даже аз лично 2 пъти самоинициативно си оставях в касата над 50лв, когато смятах, че съм говорила повече.
Тази заповед касае ли ме, при условие, че :
-е издадена в последния ми работен ден,
-аз видях копие от нея 2 месеца след като не работя вече там,
-не съм се подписвала, че съм запозната
-не съм давала съгласие за удръжки от РЗ

Какво бих могла да сторя, така или иначе не съм съгласна с удръжките.

Предварително благодаря на всички отзовали се!
vannessa
Нов потребител

Re: удръжка за телефони без съгласие на работника

Мнениеот dessys » 18 Яну 2011, 18:25

Съгласно Кодекса на труда, работодателят може да прави законни удръжки от трудовото възнаграждение на работника или служителя без неговото съгласие само в няколко изчерпателно изброени случаи, но към тях не спадат удръжките за служебен телефон. Т.е. сумата е взета неправомерно. Устното съгласие за удръжки не се брои :) Възстановяването на сумата е доброволен акт. Друг е въпросът за моралната гледна точка.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право