начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Помощ, въпрос за пенсиониране на военнослужещ с мисии зад гр

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ, въпрос за пенсиониране на военнослужещ с мисии зад гр

Мнениеот svetlin128 » 16 Дек 2010, 17:01

Здравейте, имам следните няколко въпроса на които не мога да открия човек, който може да ми отговори правилно.
Военнослужещ съм, остават ми 4 години за да покрия две трети от необходимите 25 години даващи право за пенсиониране 1-ва категория. От 2012 с 4 месеца на година до 28. Тоест 2/3 стават 18 години и 8 месеца. Въпросите ми са:
1. Как да тълкуваме това че мисиите зад граница се признават за осигурителен стаж, както на парашутисти, витлова авиация и т.н. Знае се че военния парашутист има право да се пенсионира след 15 години служба.
2. Ако направя 2/3 действително прослужено време и имам 4 мисии зад граница по 6 месеца и 6 години като парашутист и съм завършил висше военно училище с 5 годишен срок на обучениемога, като мога да си закупя около 3 години, мога ли да се пенсионирам след тази дата, когато изслужа тези 2/3 или трябва да чакам докато си излужа 25-те или вече ще бъдат 28 години.
да разбирам ли че мисиите зад граница и прослужените ми 6 години като парашутист ще ми бъдат от полза само за коефицент за пенсия.
Благодаря Ви много за отговорите предварително и моля да се избягват излишни спорове на тема цивилни срещу военни. Лек ден и весели празници на всички участници в този сайт.
svetlin128
Нов потребител

Re: Помощ, въпрос за пенсиониране на военнослужещ с мисии зад гр

Мнениеот wladi » 19 Дек 2010, 22:53

КСО “Чл.69 (1) Военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им и при осигурителен стаж, както следва:
1. до 31 декември 2011 г. – 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
2. от 31 декември 2011 г. – общият осигурителен стаж по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 28 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Мисиите зад граница спомагат само за увеличаването на общия осигурителен стаж при преобразуването му от 1-ва в 3-та категория. 3 год за 1 год при мисиите и 5 год за 3 год при останалия стаж КВС. Същото се отнася и за закупуването на стаж от учението, т.е. това ще спомага за допълването на стажа в липсващите съответно до 25 - 28 години.
Изискващите се 2/3 действително изслужени, трябва да са действително календарно изслужени към датата на уволнението от КВС.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот svetlin128 » 19 Дек 2010, 23:44

Благодаря Ви за отговора,
значи съгласно промените в КСО ако направя изискваните 2/3 действителна военна служба, до 25-28 години мога да добавям висше образование, което се брои 1 година за 1 година и срока на мисиите, като той е 1 към 3, или ако имам 2 години престой в мисия това са около 4 години осигурителен стаж.
Мога ли тогава да смятам, че в този случай ако имам 18 години действителна служба и 2 години мисии, плюс 5 години висше военно, съм със 18+4+5 = 27 години осигурителен стаж (приблизително) и ми остава да служа само една година, при условие че трябва според КСО е дошло време да събера 28 години стаж. Прието ли е това, мисиите да се броят за осигурителен стаж.
Благодаря Ви още веднъж.
Весели празници
svetlin128
Нов потребител

Мнениеот wladi » 29 Дек 2010, 19:20

Старото: За участниците в операции и мисии зад граница с висока степен на риск една година се брои за три години осигурителен стаж от трета категория, а при ниска степен на риск – една година се зачита за две.

От форума за новото в КСО:
текст в преходните и заключителни разпоредби. По тази причина ще го цитирам: „Осигурителният стаж на правоимащите лица по чл. 104, ал. 7 и 8 (б.р. – става дума за участниците в мисии) се определя въз основа на издадени по реда на наредба на Министерския съвет по § 45, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България удостоверения за осигурителен стаж, включително за участие в мисии и операции извън територията на страната осъществени или започнали до 12.05.2009 г. Отпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст на лицата по чл. 69, които са участвали в операции и мисии извън територията на страната, се преизчисляват от 12.05.2009 г., ако в 1-годишен срок от влизане в сила на този закон подадат заявление и удостоверение за осигурителен стаж в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.”

В ДВ 100/2010 вижте окончателния текст.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Трудово право