начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот trainoneznaesht » 11 Дек 2010, 20:30

Здравейте колеги,
търся вашата помощ.Може ли някои от вас да ми помогне с насоки за нормативни актове,свързани с уволнението на р/с,която е майка на дете до 3г. Тъй като попада в кръга на лицата,подлежащи на предварителна закрила ме интересува някаква наредба или знам ли аз какво ( но не КТ), която да сочи точно реда и условията,критериите за предварително издаване/отказ на разрешение от Инспекцията по труда. Любопитно ми е също как мога да съм сигурна,че работодателят е поискал такова разрешение, освен след уволнението да направя справка в Инспекцията?
Благодаря ви!
trainoneznaesht
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудов договор

Мнениеот halac70 » 15 Дек 2010, 13:21

Здравейте!
Съкратили са ме от фирмата без мое знание,и не ме уведомиха че съм съкратен.В трудовата книжка пише,че съм съкратен по член 325.1 от КТ.
Научих за моето съкращение когато се обадих в фирмата в началото на месец Ноември,заради парите които имам да взимам от фирмата.И съответно немога да получа обещетение от бюрото по труда,защото са изминали 3те месеца от крайния срок за регистрация в бюрото по труда.Не съм се подписал в никакъв документ за моето съкращение.Съкратили са ме на 05.07.2010г. Изпратих жалба до Главна Инспекция по труда гр.София.Сега какво следва??Можете ли по някакъв начин да ми помогнете.
Благодаря ви!
halac70
Нов потребител

Мнениеот dessys » 15 Дек 2010, 13:41

halac70 - Главна инспекция по труда само ще назначи проверка и при констатирани нарушения ще състави акт на работодателя. Горещо ви препоръчвам да се обърнете към адвокат, който се занимава с трудово-правни въпроси.
dessys
Потребител

Мнениеот dessys » 15 Дек 2010, 14:06

trainoneznaesht влез в сайта на Главна инспекция по труда, раздел "Въпроси/Отговори" е обяснено на какви основания и при какви обстоятелства се издава разрешение за уволнение. А работодателят е длъжен да покани майката да си подпишете заповедта за прекратяване с прикрепеното разрешение.
dessys
Потребител

Мнениеот sadiata » 15 Дек 2010, 20:52

На зададената тема пиша следното :
Вероятно се има предвид ,че прекратяването на трудовото правоотношение от страна на работодателя е с правно основание чл.325 т.1 от Кодекса на труда,хипотезата на който член урежда прекратяване на ТПО по взаимно съгласие,т.е прекратяването на ТПО по чл.325 т.1 от КТ е възможно само при съвпадение на волеизявлението за прекратяване на двете страни по трудовото правоотношение. Процедурата по чл.325 т.1 от КТ започва с нарочно предложение от едната към другата страна по трудовото отношение като страната към която е отправено предложението следва да вземе отношение по предложението в седем дневен срок,него ли стори предложението се смята че не е прието и прекратяване по взаимно съгласие не е налице.
Ако работодателя е прекратил ТПО на основание чл.325 т.1 от КТ без съгласието на работника ,законността на прекратяването може да се оспори в дву месечен срок и делото сто процента ще е в полза на работника.
sadiata
Потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2010, 21:24

sadiata написа:На зададената тема пиша следното :
Вероятно се има предвид ,че прекратяването на трудовото правоотношение от страна на работодателя е с правно основание чл.325 т.1 от Кодекса на труда,хипотезата на който член урежда прекратяване на ТПО по взаимно съгласие,т.е прекратяването на ТПО по чл.325 т.1 от КТ е възможно само при съвпадение на волеизявлението за прекратяване на двете страни по трудовото правоотношение. Процедурата по чл.325 т.1 от КТ започва с нарочно предложение от едната към другата страна по трудовото отношение като страната към която е отправено предложението следва да вземе отношение по предложението в седем дневен срок,него ли стори предложението се смята че не е прието и прекратяване по взаимно съгласие не е налице.
Ако работодателя е прекратил ТПО на основание чл.325 т.1 от КТ без съгласието на работника ,законността на прекратяването може да се оспори в дву месечен срок и делото сто процента ще е в полза на работника.

Това е интересен въпрос.На мнение съм,че в такъв слручай изобщо няма прекратяване на ТПО.Фактът,че работодателят е вписал наличие на взаимно съгласие в трудовата книжка,отбелязвайки прекратяване на ТПО на осн. чл.325,т.1 КТ,означава,че той декларира такова съгласие.Вписването в Тр.Кн. е вписване на нещо,което не съществува(ако приемем,че това,което втория питащ казва,е вярно).Но няма уволнение(респ.прекратяване на ТПО),щом не е налице съгласие.Така както няма да има такова и ако изявлението за прекратяване не е получено.Така е,защото за да се постави вапроса дали едно "уволнение"(прекратяване на ТПО/ТД) е законно,това уволнение все пак трябва да го има,а в случая такова няма.
Вписвайки неоснователно в Тр.Кн. наличие на съгласие,всъщност работодателят е направил своето изявление по 325,т.1 КТ.Според мен тук може да се води установителен иск по 357 КТ за установяване на ТПО,а не за отмяна на незоконно уволнение.Срокът е тригодишен от момента,когато правото е могло да бъде упражнено.Смятам,че ТПО никога не е прекратявано в такъв случай и не може да се смята прекратено от деня,в който работникът е видял в трудовата си книжка неоснователното вписване.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот sadiata » 24 Дек 2010, 18:34

Предходното становище е НЕОБОСНОВАНО:
Необоснован е направения в предходното становище правен извод,че вписаното в трудовата книжка прекратяване на ТПО по чл.325 т.1 от КТ е писмено уведомяване на насрещната страна по ТПО за приемане предложението за прекратяването на трудовия договор по взаимно съгласие и така е изпълнено изискването на чл.325 т.1 изр.последно от КТ
Вписаното в трудовата книжка прекратяване на ТПО по чл.325 т.1 от КТ има удостоверителен характер,а не характера на волеизявление по смисъла на Чл.325 т.1 от КТ за приемане предложението за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Според КТ трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства и факти относно възникването и прекратяването на ТПО и в този смисъл трудовата книжка служи като доказателство пред съда за вписаното прекратяване на ТПО на основание чл.325 т.1 от КТ, с което ищеца в лицето на работника се справя с доказателствената тежест да докаже че ТПО е прекратено на основание чл.325 т.1 от КТ.Впрочем във тр.книжка има графа "основание за прекратяване на ТПО",предвид на което правните съждения в предходното становище не ги споделям.Ако ответника в лицето на работодателя оспори твърдението на работника че не е прекратил ТПО по чл.325 т.1 от КТ ,същия трябва да доказва твърдението си.
От момента когато работника е получил трудовата книжка започва да тече дву месечния давностен срок за оспорване законността на прекратяване на ТПО.
Не се споделя и предложението направено в предходното становище да се пристъпи към завеждане на установителен трудов иск по чл.357 от КТ,тъй като е налице друг по разумен път за бърза адекватна правна защита а именно да се претендира отмяна на прекратяването на ТПО на основание чл.325 т.1 от КТ посредством предявяване на иск по чл.344 ал.1 т.1 от КТ. Разбирасе допустимо е предявяване на установителен иск по чл.357 от КТ,за което е налице съдебна практика на ВКС,но с оглед на настоящия казус не е рационално.
sadiata
Потребител

Мнениеот svettoslav » 27 Дек 2010, 15:03

Споделям написаното от Вас колега.Не е точно,че се смята за предложение вписването в Тр.Кн.Вярно,че удостоверява вписванията.Не се замислих.Но според определени обстоятелства и това нещо не е изключено.Може и това да съм имал предвид като го писах.Няма да е незаконно това положение,ако това е волята на страните всъщност.И не би имало никаква пречка работника,след установяване на вписаното,да подаде молба,заявление,изявлнение,ако щеш и заповед(както и да го наречем изявлението)с оглед която вече да се легализира положението с прекратяването на ТПО.Може и да е удостоверително волеизявление,но с оглед обстоятелствата може да се смята и за такова по см. на чл.325,т.1 КТ.
Правилно е,което казвате,че безусловно не е предложение.
Разглеждах въпроса от гл. точка на работника всъщност.
sadiata написа:Не се споделя и предложението направено в предходното становище да се пристъпи към завеждане на установителен трудов иск по чл.357 от КТ,тъй като е налице друг по разумен път за бърза адекватна правна защита а именно да се претендира отмяна на прекратяването на ТПО на основание чл.325 т.1 от КТ посредством предявяване на иск по чл.344 ал.1 т.1 от КТ. Разбирасе допустимо е предявяване на установителен иск по чл.357 от КТ,за което е налице съдебна практика на ВКС,но с оглед на настоящия казус не е рационално.

Доколкото оставах с впечатление,че питащия е уведомен с получаването на тр. книжка,явно срок тече.Но интересен е въпросът ако е изтекъл срока може ли да се установи,че ТПО съществува по реда на чл.357 КТ?
Изключително важно е и това,че ТКн. единствено удостоверява,и ако се приеме,колега,Вашата теза,че има единствено удостоверителен характер,то тогава излиза,както казвате,че работника има два иска.
sadiata написа:Вписаното в трудовата книжка прекратяване на ТПО по чл.325 т.1 от КТ има удостоверителен характер,а не характера на волеизявление по смисъла на Чл.325 т.1 от КТ за приемане предложението за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Според КТ трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства и факти относно възникването и прекратяването на ТПО и в този смисъл трудовата книжка служи като доказателство пред съда за вписаното прекратяване на ТПО на основание чл.325 т.1 от КТ
.
Излиза така,защото вярно е,на първо място,че Раб. може да използува Тр.Кн. като документ,доказващ че ТПО е прекратено.Вписал го е работодателя и се смята за вярно до доказване на противното.
От друга страна,ако пък е изтекъл срока за иск по 344 КТ,може да предяви и такъв по 357 КТ,доколкото този документ само удостоверява,че нещо се е случило,че имаме някакво съгласие между страните.И ако написаното в ТКн. не е изявление нито за предложение по 325,т.1 КТ(не е такова),нито за едностранно прекратяване,а за наличие на съглашение по 325,т.1 КТ,то щом като такова нямаме,не е прекратено и ТПО,за да се разглежда неговата законност при прекратяване(макар и в случая да няма какво да му се гледа).
Може би затова е допустим този по 357 КТ :? Въпросът е дали уволнението настъпва с вписване в ТКн. или с издаване "заповед",т.е волеизявление,достигнало до работника,което е всъщност и основанието за вписване?И може ли чрез вписването да се санира липсата на "заповед" за прекратяване,сир. "заповед",в която да се сочи,че е налице "съгласие"?Някои приемат че не е възможно,а трябва да има нарочно волеизявление,а не просто вписване в Тр.Кн.
П.П. Ако не Ви представлява трудност,може ли да направите някое Коледно-новогодишно подаръче :) с някое решение на ВКС или някаква насока за търсене поне,колега?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот fighter » 27 Дек 2010, 17:04

Много ми е интересно как така някой разбира, че е уволнен, след 3-4 месеца? Какво е правил през това време?
fighter
Потребител

Назад към Трудово право