начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Допълнителна квалификация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Допълнителна квалификация

Мнениеот crudevill » 14 Дек 2010, 19:44

Здравейте!
Не съм си правила труда да ровя дали въпросът вече е задаван, затова моля за извинение, ако се повтарям.
Положението е следното. Работя в частна фирма, но имам желание да напусна. За трите години, в които съм била тук са ми издавани сертификати, необходими за работата ми. Сертификатите обаче не са фактурирани, т.е. - част са от консултантска услуга, която включва още един куп други неща за фирмата. Да не говорим, че никъде в документите, които съм подписвала при назначаване - договор, длъжностни характеристики, декларации и пр. не е уточнен въпроса с това кой какво поема при една евентуална раздяла с фирмата. Въпросът ми е следния: има ли право работодателят да ми удържа някаква сума за тези документи? Всъщност чие притежание са тези сертификати /които са поименни между другото/?
пЪсЪ - да не пропусна да отбележа, че единият от тези сертификати не ми беше нужен, тъй като постъпих с негов еквивалент във фирмата.Предварително благодаря:)
crudevill
Нов потребител

Re: Допълнителна квалификация

Мнениеот pinokio123 » 14 Дек 2010, 20:25

аз съм икономист по образование трябва ли да изкарам квалификация учителска правоспособност за да стана учител по икономически предмети в средните училища.имам ли право да преподавам на ученици след като съм завършила УНСС.
pinokio123
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 14 Дек 2010, 22:24

Здравейте,
Според мен отговорът на въпроса Ви зависи от това дали сте подписали някакъв договор с работодателя си, по силата на който се задължавате да работите при него за определен срок срещу негово задължение да ви осигури някаква допълнителна квалификация респ. дали е уговорена неустойка при неизпълнение на задължението да работите определено време при този работодател (отделен е и въпроса доколко такава клауза би била действителна, защото може и да не е съобразена с изискванията на закона, но ... това е друга тема). Става дума за договорите за повишаване на квалификацията и за преквалификация, уредени в чл.234 от КТ. Според мен ако нямате сключен такъв договор (при това - в съответствие с изискванията на закона), едва ли имате основание да се притеснявате - това, че фирмата е правила разходи за Ваше обучение (квалификация), от което сте придобила въпросните септификати (ако правилно съм разбрал?) ще си остане за нейна сметка, тъй като работодателят Ви няма основание нито да Ви задържа на работа извън законоустановените срокове, в които може да се прекрати трудовото правоотношение (вж. чл.326 КТ), нито пък да Ви търси някакво обезщетение. Впрочем той не може да Ви спре да напуснете дори и да имате договор с него за повишаване на квалификацията си или за преквалификация, но тогава би могъл евентуално да търси обезщетение, ако такова е уговорено при преждевременното Ви напускане на работа.

УСПЕХ !
fetisov
Потребител

Мнениеот crudevill » 14 Дек 2010, 22:37

Благодаря за отговора:) Инфото ще ми бъде доста полезно:) Разбира се, че ако реша да напусна никой не може да ме спре, проблемът е, че тези сертификати струват пари,...а така като ги смятам общата им сума възлиза на повече от месечното ми възнаграждение. Никъде в документите, които се подписват при нас за назначаване не е реглементиран този въпрос, тъй че....намирисва ми на Инспекция по труда:)
crudevill
Нов потребител

Назад към Трудово право