начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Глоби от таен клиент-легитимни ли са?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоби от таен клиент-легитимни ли са?

Мнениеот precakaniq_1990 » 28 Юли 2010, 17:56

След 6 дена работа напускам бензиностанцията(незнам дали е удачно да казвам името й), заради според мен "якото шмекеруване от тяхна страна" При започването ми там единствено стана дума за заплата и работно време. Започвайки вече разбирам за куп правила.Договор, длъностна харектеристика не искаха да ми дадът, с претекста, че още не е готов, но ми снимаха личната карта!?!
Да дойдем на причината на напускането ми - соленити глоби от тайния клиент.
Та глобата се прибира, без никакво доказатество- кога, кого те е проверил,просто оповаване на чесната дума на управитела( :lol: )За 6 дена работа съм глобен 70лв.
Решил съм повече да не ходя на работа (и без друго договор не съм подписвал още), пари надали ще зема......НО ще се опитам да им създам максимално главоболия, ей така заради принципите. Имали нарушения и имали за какво да се хвана? Какво ще ме посъветвате да наравя?
precakaniq_1990
Нов потребител

Re: Глоби от таен клиент-легитимни ли са?

Мнениеот planinaot » 29 Юли 2010, 11:42

Най-добре подайте писмен сигнал до инспекция по труда. При писмен сигнал те извършват проверка и освен предписания за отстраняване на нарушенията, във връзка с конкретния сучай, ще наложат и санкция на работодателя, която не е никак мака като размер.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 29 Юли 2010, 16:54

Аз също работя на бензиностанция(няма да я споменавам и аз) и при нас също има тайни кллиенти,който режат,лъжат и т.н.,но ние щом получим писмо по вътрешния мейл за какво точно са ни орязали и не сме съгласни първо се обръщаме за помощ към РМ(регионален мениджер) или при теб който ти е прекия ръководител след управителя на обекта.РМ идва и започваме наше разследване в смисъл което се вижда по камерите и ако види РМ,че грешката е вярна пише писмо до по-горен етаж ЗМ(зонален) и т.н. и съответно автоматично ни отпадат глобите.Ще дам пример за какво ме бяха отрязали 50лв.
1.Не съм измила стъклата на автомобила на таиния клиен(а на камерата се вийда точно обратното).
2.Не съм предложила промоционална стока(също на камерата се вижда как я показвам).
3.Зеленото килимче пред входа на бензиностанцията липсва(това също се вижда).
4.В WC не съм си подписала графика(е там няма вече как да го докажем),но РМ се застъпи за мен пред ЗМ и т.н. и това ми отпадна.
Та ако нямаш тази възможност да си разследвате вие вътрешно деиствай както те съветват.Успех.
НИКОГА НА КОЛЕНЕ ПРЕД КОГОТО И ДА Е !!!
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 09:05

Да, това което сте направили е рационално и покрива донякъде състава на чл.210,ал.3 от КТ.Но законовата процедура по търсене на ограничената имуществена отговорност и оспорването и е нещо друго.Какво казва КТ:
1.Чл. 205. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят отговаря за претърпяната загуба, но не и за пропуснатата полза.
2.Чл. 210. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) В случаите на ограничена имуществена отговорност работодателят издава заповед, с която определя основанието и размера на отговорността на работника или служителя. Когато.......
(2) Заповедта се издава в 1-месечен срок от откриването на вредата или от плащането на сумата на третото лице, но не по-късно от 1 година от причиняването й, а когато вредата е причинена от ръководител или при извършване на отчетническа дейност - в 3-месечен срок от откриването й, но не по-късно от 5 години от нейното причиняване. Тези срокове не текат, ако е образувано производство за осъществяване на пълна имуществена отговорност, докато производството е висящо.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Ако работникът или служителят в 1-месечен срок от връчването на заповедта оспори писмено основанието или размера на отговорността, работодателят може да предяви срещу него иск пред съда.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Ако в срока по предходната алинея работникът или служителят не оспори основанието или размера на отговорността, работодателят удържа дължимата сума от трудовото възнаграждение на работника или служителя в размерите, посочени в Гражданския процесуален кодекс.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) В случаите, когато поради прекратяване на трудовото правоотношение .......
В резюме нещата са следните:Не "тайния клиент" налага глоби, а работодателя,който е наел същия и след като е получил неговия негативен доклад.Глобата следва да се наложи със заповед, т.е. в писмен вид, с описване на простъпката и с правна и финансова мотивировка, Заповедта се връчва срещу подпис на лицето и с посочване на коя дата.От тази дата тече 1-месечен срок, в който ако лицето оспори заповедта, работодателят може да осъществи материалната отговорност чрез иск в съда.В случая законодателят е предвидил защита за работника/служителя/при неизправен и некоректен работодател. Но имам чувството, че същия този работодател е и неграмотен, или е заел позата на крал Луи ХІV/ държавата-това съм аз :?: :?: /.В случая с другия жалващ се се твърди, че глобата е била събрана преди още да бъде получено трудовото възнаграждение!!! Което е направо абсурдно. И направов плаче за глоба от ИТ! Колега беше написал във форума:"Законът е за четящите, не за спящите".Бих добавил само- "и за знаещите и смеещите".
kazimirc4
Потребител

Мнениеот velkova_1914 » 30 Юли 2010, 09:27

Да напълно съм съгласна вас.При нас винаги получаваме писменно становището на тайния клиент,никога до сега не е било само на думи,но пък и никога до сега не съм се подписвала както Вие казвате,че трябва да е.Знам,че тайният клиент е нает от нашия работодател.Даже на един колега жена му кандидатства и я удобриха,но за наше съжаление я пуснаха в друг район,но въпреки това не беше наказала никой.Ние като разберем,че е тръгнал тайния клиент му записваме номер на автомобил,марка,цвят и вси4ки подробности и си ги предаваме чисто колегиално по обектите,защото глобите са найстина доста солени и вместо да купим на децата си нещо те отиват на вятъра или по скоро пак във фирмата за която работиш.Когато аз постъпих на работа в дадената фирма ми беше обяснено всичко.
1.Задълженията
2.Права
3.Заплата и т.н.
Незнам на колегата защо не му е обяснено всичко в началото а е трябвало да става тъка.Желая му успех,ако предприеме някакви мерки.
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот dinkova » 12 Дек 2010, 14:18

.
Последна промяна dinkova на 05 Май 2011, 01:26, променена общо 1 път
dinkova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Дек 2010, 17:16

Стана ми интересно, ако позволите да питам
1.Не съм измила стъклата на автомобила на таиния клиен(а на камерата се вийда точно обратното).
2.Не съм предложила промоционална стока(също на камерата се вижда как я показвам).
4.В WC не съм си подписала графика(е там няма вече как да го докажем),но РМ се застъпи за мен пред ЗМ и т.н. и това ми отпадна.

това са ваши задължения( в конкретна фирма) или принципно?
И къде са разписани? ( в дл. х-ка или ?)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 12 Дек 2010, 19:05

dinkova написа:Как разбирате, кой е тайният клиент? Казват ви предварително, че ще има такъв или..... :?:

Никой не ни предупреждава ама ако ние се усъмним в някой,защото те си личат и за най-дребно нещо питат оглеждат се като........ за всеки случай го предадем на следващите колеги и .............те ако ни казваха шефовете какъв щеше да е ефекта нулев.
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот velkova_1914 » 12 Дек 2010, 19:09

poli_g написа:Стана ми интересно, ако позволите да питам

това са ваши задължения( в конкретна фирма) или принципно?
И къде са разписани? ( в дл. х-ка или ?)

Да това са нашите задължения.При постъпване на работа в тази фирма те запознават подробно със
1.задължинията-
2.правата
3.заплата
Да в длъжностната характеристика.
Поздрави Поли и весели празници :wink:
Аватар
velkova_1914
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Дек 2010, 20:19

Благодаря ти.
Весели празници и на теб. :)
Гост.
Старши потребител

Назад към Трудово право