Здравейте,
преди 8 дни работодателя на сестра ми, я освободи от работа по чл.222 с резон "намаляване обема на работа". Не спази предизвестието от негова страна, защото я осигуряваше на 350лв, а и даваше 1100лв заплата - така като я освободи и плаща 350лв за неспазване 1 месечно предизвестие и 350лв за обезщетение (евентуално) ако тя не си намери работа до 1 месец след освобождаването и, или 700лв, а ако я беше оставил да си мине единия месец трябваше да и плати 1100лв - един вид я изигра, без тя да може да направи каквото и да е.
Питането ми обаче към Вас пециалистите е - може ли работодателя да назначи друг човек 4 дни след като я е освободил с основание "намаляване обема на работа" на нейното място на същата длъжност ? Не съм адвокат или юрист, ама простата логика ми убягва - освобождаваш човек защото няма работа, но няколко дни след това назначаваш друг !!!
Има ли някакъв срок който трябва да спази работодателя и да не назначава друг човек на мястото което е освободено "поради намаляване обема на работа", и ако има, кой закон го споменава и уточнява ?
Има ли вариант сестра ми (а то трябва да има) да оспори освобождаването и поради "намаляване обема на работа", особено като се назначава друг след няколко дни !?
Благодаря предварително на насоката.
Поздрави и почитания.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Освобождаване от работа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Освобождаване от работа
Консултирайте се с адвокат, за да се видят и уточнят някои детайли. Така, по разказа Ви, сестра Ви има всички шансове да осъди работодателя и да се върне на работа. Логиката Ви, изложена по-горе, е съвсем правилна - такова е мнението и на закона
- inspectora
- Активен потребител
Не мога да намеря практика в момента, но по спомен се приемаше, че трябва най-малко месец да е минал от прекратяването за да се назначи новия работник.
- monz67
- Младши потребител
Ако по-късно намерите такава съдебна практика, Монз, пейстнете я, моля, тук.
Таква практика не зная да има, не виждам и правно основание за този 1 месец.
Други неща са от значение в случая. С логиката добре, но не стига - както се казва: необходимо, не не достатъчно условие.
Питащата има големи шансове, но й трябва адвокат.
Таква практика не зная да има, не виждам и правно основание за този 1 месец.
Други неща са от значение в случая. С логиката добре, но не стига - както се казва: необходимо, не не достатъчно условие.
Питащата има големи шансове, но й трябва адвокат.
- rts
- Активен потребител
Е това е маневра...
- stratfor
- Младши потребител
Просто логиката надделя в случая. Аз отдавна съм признал, че правораздавната система у нас е тромава, некадърна и почти винаги в ущърб на слабия. В случая елегантно някой се отървава от работника си, без никакви задръжки, ей така, без никакви задължения към него, с изключение на едно обезщетение.
Доколкото разбрах, идва ли са трудова инспекция при него 4 (четири) пъти, и всички работници са казвали, че ги осигуряват на минималното, не на истинската заплата, но са получили отговор от рода на "ами няма доказателства, не може нищо да се направи", пи ли са кафе с въпросния шеф и са си отишли с по 300лв по-богати.
Не си струва изобщо да се занимава с правораздавни институции, но сега ще си опече работата, и няма да има проблеми следващия път.
Мерси за насоките.
Поздрави.
Доколкото разбрах, идва ли са трудова инспекция при него 4 (четири) пъти, и всички работници са казвали, че ги осигуряват на минималното, не на истинската заплата, но са получили отговор от рода на "ами няма доказателства, не може нищо да се направи", пи ли са кафе с въпросния шеф и са си отишли с по 300лв по-богати.
Не си струва изобщо да се занимава с правораздавни институции, но сега ще си опече работата, и няма да има проблеми следващия път.
Мерси за насоките.
Поздрави.
- stormar
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|