начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

ОПИТ ДА МЕ УВОЛНЯТ НЕПРАВОМЕРНО

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОПИТ ДА МЕ УВОЛНЯТ НЕПРАВОМЕРНО

Мнениеот angggel » 28 Ное 2010, 21:13

Здравейте,

Имам следният проблем: Работя в една фирма вече почти 3 години. Млад човек съм. Това е първото ми работно място на трудов договор. Не съм запозната със законите добре. В тази фирма започнах да работя на по-ниска позиция, но постепенно успях да се утвърдя и да израстна. Към момента съм на сравнително добра позиция. Но преди да ме назначат на тази позиция, което се случи през Февруари 2009 работеше друго момиче на нея. Но тя излезна по майчинство и съответно ме назначиха мен на тази длъжност. Но съм назначена на постоянен безсрочен договор по чл.67 ал.1. Или ръководителят ми е бил доволен от работата ми или е станала счетоводна грешка, за което аз нямам вина. Но по вероятен е първият вариант, тъй като аз си изпълнявам съвестно трудовите задължения. Ръководителят ми харесваше наистина много начинът ми на работа. И всъщност преди да получа този договор, работех на срочен - по заместване. След което получих този.
Няколко месеца по-късно обаче ръководителят ми напусна тази фирма и тогава назначиха нов човек на нейната длъжност. Т.е. аз имам вече близо от година нов пряк ръководител. Новият ми ръководител обаче по необясними причини не ме харесва особено. Имам проблеми постоянно и в общи линии атмосферата е постоянно напрегната. Така е вече повече от 1 година.
Същевременно се очертава другото момиче, което уж замествам да се връща през Март 2011. Което е назначено на същата длъжност.
На 22.11.2010 ми беше връчено дисциплинарно предупреждение за уволнение на основание чл.187, ал.3, което според мен не ми беше случайно връчено. Бях обвинена неправомерно за неизпълнение на дадена задача. И съм почти на 100% убедена, че това ми се случи от една страна - защото не съм симпатична на настоящата ми шефка, а и от друга защото наближава Март месец и ще трябва да се върне другото момиче. Знам че няма начин нея да я уволнят. Но явно искат и от мен да се отървят без да са особено много ангажирани към мен.
Разбира се това което ми се случи не ми се понрави много и на следващия ден говорих лично с главния ръководител на фирмата. Той ми обясни, че няма нужда да се притеснявам толкова защото не се било случило кой знае какво. Но това, което ми беше обяснено когато ми връчиха наказанието е че при допускане на следваща грешка ще бъда уволнена. Проблемът обаче е че моята длъжност е с много размити отговорности. Когато се появи и новата ни ръководителка- тя ни направи и нови длъжностни характеристики, които все още не са ни представени. Постяонно се оказва че ние отговаряме за изпълнението на дадени работни задачи, а тя няма нищо общо.
По принцип си позволих да предложа на ръководителят на фирмата да ме премести в друг отдел и също така му намекнах че знам че другото момиче ще се връща.
Въпросът ми е следният, тъй като така или иначе аз си харесвам работата - има ли начин това наказание да бъде премахнато. Ако няма такъв - как е най-добре да постъпя, защото безгрешни хора няма както знаете и мога да бъда набедена всеки един момент и виждам че това е основна цел на моята шефка. Ако не пожелаят да ме преместят в друг отдел и решат да ме уволнят какви са ми правата? Ако решат да ме набедят в неизпълнение на нещо ново как да постъпя? Има ли начин по някакъв начин да бъда защитена?
Изключително важно е за мен да не оставам без работа и най-вече да не бъда внезапно уволнена дисциплинарно.
Ще очаквам вашите съвети.
Благодаря предварително.
angggel
Нов потребител

Re: ОПИТ ДА МЕ УВОЛНЯТ НЕПРАВОМЕРНО

Мнениеот konik » 29 Ное 2010, 12:41

Въпросът ми е следният, тъй като така или иначе аз си харесвам работата - има ли начин това наказание да бъде премахнато.
Имате възможност да обжалвата налагането на това наказание: Иск може да предявите пред компетентния Районен съд
Срокът за това е - Чл. 358.(1) Исковете по трудови спорове се предявяват в следните срокове:
2. 2-месечен - по спорове за отмяна на дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", изменение на мястото и характера на работата и прекратяване на трудовото правоотношение;
Проверете си доколко е компетентно лицето, което Ви е наложило дисциплинарното наказание - Органи, които налагат дисциплинарните наказания - Чл. 192. Дисциплинарните наказания се налагат от работодателя или от определено от него лице или от друг орган, оправомощен със закон.

Не пишете дали са Ви искани обяснения във връзка с нарушението на трудовата дисциплина - Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание - Чл. 193. (1) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства. (2) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
Срокове за налагане на дисциплинарни наказания - Чл. 194. (1) Дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му.
Вероятно е да имате нужда от помощта на адвокат за едно такова обжалване ако предприемете тази стъпка. Но държавна такса за завеждането на делото няма да е необходимо да внасяте при завеждане на делото.
От друга страна Вие си преценете доколко евентуално такова дело би се отразило на взаимоотношенията с ръководството Ви.
Успех.
konik
Младши потребител

Re: ОПИТ ДА МЕ УВОЛНЯТ НЕПРАВОМЕРНО

Мнениеот angggel » 29 Ное 2010, 15:49

Здравейте!

Благодаря за бързият отговор. Наказанието ми беше връчено в присъствието на прекия ми ръководител и служителката, която представлява отдел "Човешки ресурси" и се занимава с тези дела на фирмата. Основният ръководител на фирмата не присъстваше. Беше ми поискано писмено обяснение. Изложих своето становище по въпроса, където бях спонала че съм била подведена от прекия ми ръководител за неизпълнението на тази задача. Преди всичко за случая и тя има вина, тъй като тя също е допуснала пропуск. Не е ли редно прекият ръководител да следи за изпълнението на всяко задължение на неговите подчинени? А не да обвинява подчинените му за това че дадена задача не е изпълнена и да им обяснава че дадено нещо което те изпълняват е на тяхна цялостна отговорност? Както и да е. Направих писмено обяснение. След което бях подканена да го прочета на глас пред тях двете. Прочетох го. И след това ми беше връчен съответния документ. На следващия ден отидох да говоря с главния ръководител на фирмата. Но той така и не намекна дори че ще отмени наказанието. Опитваше се да отклони темата и да ми се прави на много симпатичен. В общи линии нещата изглеждат - че искат моето място да е освободено до Март месец за другото момиче и в същото време да нямат никакви финансови ангажименти към мен. Това е ясно. От друга страна незнам до колко си заслужава да се боря за това място, като се има предвид, че и престоят не е особено приятен а и ми беше казано че при селдваща грешка следва уволнение, което не е в мой интерес.
Въобще - много ми е объркано. Ако обаче решат да ме прехвърлят в друг отдел - наказанието важи ли все още? Ако реша да заведа дело - предполагам и това ще се отрази негативно в отношенията ми с работодателя.
Наистина незнам как да постъпя. По принцип си търся и друга работа от много време вече, тъй като подозирах че пряката ми шефка ми крой нещо такова. Но все не намирам нищо. Положението е много неприятно.
Постоянно съм под напрежение.
И най-ужасяващото е че наистина работата ми е интересна и съм поставена в такава ситуация.
Ако някой има наистина добри предложения как ще е най-добре да постъпя нека предложи.
Очаквам всякакви предложения.
Благодаря!
angggel
Нов потребител

Назад към Трудово право