начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Помощ за неправомерно прекратяване на ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ за неправомерно прекратяване на ТД

Мнениеот riaa_group » 26 Ное 2010, 12:56

Здравейте,
въпросът ми е следният : Бях назначен във една фирма на безсрочен трудов договор. След около месец от назначаването ми, на основание чл.67, ал.1, т.1 и във връзка с чл.70, ал.1 от КТ, като цитирам т.4 от трудовият договор
"4. Срок : Настоящият трудово договор се сключва за неопределено време считано от (тук има дата)" , прекратиха трудовият договор със Заповед за прекратяване на основание чл.71, ал.1 от КТ, с което не спазват процедурата за предизвестие по чл.326. Интересувам се в какъв срок трябва да ми се изплати обезщетението и има ли го формулирано някъде в КТ. Понеже вече втори месец ми казват, че следващият ще ми ги преведат по банков път, но все още не ми ги превеждат.
Имам нова заповед с която се анулира тази по чл71. и пише че трябва да ми се плати обезщетение. малко по късно ще сканирам документите за прегледност, тъй като предполагам, че аз не съм се изразил правилно.

Благодаря на всички отзовали се и помогнали.
Последна промяна riaa_group на 26 Ное 2010, 13:21, променена общо 1 път
riaa_group
Нов потребител

Re: Помощ за неправомерно прекратяване на ТД

Мнениеот konik » 26 Ное 2010, 13:21

За Ваше съжаление
riaa_group написа: назначаването ми, на основание чл.67, ал.1, т.1 и във връзка с чл.70, ал.1 от КТ, .
при така сключен договор във връзка с чл. 70 - което значи срок за изпитване - могат без предизвестие и без да Ви дължат обезщетение за неспазено предизвестие, да прекратят договора на осн. чл. 71 от КТ. Обезщетение евентуално Ви дължат за неизползван от Вас полагаем се годишен отпуск, но размерът на това обезщетение би бил евентуално около 10% от основното Ви възнаграждение.
konik
Младши потребител

Мнениеот sadiata » 27 Ное 2010, 15:32

Отговора на въпроса е следния:
Прекратяването на трудовия договор е незаконосъобразно и може да се иска отмяната на пракратяването.
След като е сключен трудов договор за неопределено време по чл.67 ал.1 т.1 от КТ,то същия не може да се прекратява на основание чл.71 ал.1 от КТ,тъй като трудовото правоотношение възникнало по сключения трудов договор за неопределено време е за неопределено време,т.е не е срочно.Затова Ви съветвам да завеждате дело и успеха Ви е гарантиран.
Също така е недопустимо да се променя срока на договора от срок за неопроделено време към срок за определено време. В чл.119 от Кодекса на руда е определен института на изменение на трудовото правоотношение,което става със споразумение при съгласие и на двете страни да се измени трудовото правоотношение. За да е законосъобразно изменението на трудовото правоотношение е необходимо писмено съгласие и на двете страни по вече възникналото трудово правоотношение.
Липсва правно съотнешение на чл.70 ал.1 и на чл.71 ал.1 от КТ с чл.67 ал.1 т.1 от КТ
Извън горното Ви съветвам адекватно да излагате въпроса ,за да е възможно да се отговори адекватно,защото видно от съдържанието на така поставения въпрос ,същия страда във съдържанието си от двусмислие и неточност,както и непълнота. Не давате сведение за това същуствева ли изменение на трудовото правоотношение с нарочно постигнато споразумение,съответно дал ли сте съгласие за изменение на трудовото правоотношение.
sadiata
Потребител

Мнениеот riaa_group » 29 Ное 2010, 12:50

Благодаря за отговорите! И се извинявам за неточно зададеният въпрос.
riaa_group
Нов потребител

Мнениеот konik » 29 Ное 2010, 12:52

riaa_group, не са Ви активирани личните съобщения и няма как да Ви се отговори. Но файловете не се отварят - иска парола и дава някакви грешки. Може би трябва да ги качите отново.
konik
Младши потребител

Назад към Трудово право