Нямам нищо общо с юридическата професия, поради което предварително се извинявам, ако задавам недостатъчно издържани въпроси.
1. Мога ли да предявя претенции към работодателя си по чл.259 от Кодекса на труда? Ситуацията е следната:
При отсъствие на началника на звеното най-често го замествам аз, без това изрично да е оказано в длъжностната ми характеристика. Като през това време изпълнявам и личните си задължения.
Процеса протича така:
Когато излиза в отпуск – началника (както и всеки работник) подава молба за отпуск до Ръководителя на предприятието, като в нея е оказано кой ще го замества и съответно фигурира и подпис на заместващия;
След това ако Ръководителя разреши отпуск – се издава заповед, в която също се вписва името на заместника;
Никога не ми е предлагано и не е сключвано споразумение или договор за допълнително трудово възнаграждение за вътрешно заместване.
Никога до сега не ми е изплащано допълнително трудово възнаграждение за това.
При устно запитване – отговора е че не може да се изплаща такова.
т.е. имаме мое съгласие и съгласие на работодателя за това заместване (в два отделни документа: моето – в молбата за отпуск на началника, и негово – в заповедта за отпуск), но липсва договор или споразумение за допълнително трудово възнаграждение. Това старателно и умишлено се избягва, за да не се изплащат допълнително средства!!!
2. Тази заповед за отпуск може ли да се счита за съгласие на работодателя, за споразумение между двете страни?
3. За какъв период назад във времето евентуално могат да се предявят претенции, ако въобще е уместно това?
4. Ако има смисъл – директно ли да прибегна до иск в съда или първо писмено да отправя до него някакви искания?
5. Как би следвало да се изчисли стойността на това допълнително трудово възнаграждение? Има ли някакви правила или може би разликата между моята и другата заплата???
6. Времето, в което съм замествал началника следва ли да се зачита като управленски стаж и как документално следва да се оформи това? Пояснявам, че аз през останалото време не съм на ръководна длъжност!
Благодаря предварително на всички!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вътрешно заместване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|