начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Помощ!! Отказват ми отпуск, пък имам 50 дни!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ!! Отказват ми отпуск, пък имам 50 дни!!

Мнениеот dilyara » 05 Окт 2010, 17:02

Здравейте!Моля за спешно съдействие!Казуса е следния:
Подавам молба за напускане по чл.105,ал.1 от Закона за държавния служител,според който тече предизвестие в рамките на един месец,но понеже имам невзет отпуск за 2009 г.(25 дни)за 2010 (25дни) си пуснах и уведомление по чл.59 ал.4-според който "В случай ,че органа по назначаване не осигури ползването на отложения отпуск до края на следващата календарна година,държ.служител има право сам да определи времето на ползването му"..При нас винаги има проблем с ползвнето на отпуската,защото винаги се оправдават с текущите кампании(за 2010 имам 3 неодобрени молби за отпуск) и т.н.
Днес(05.10.2010) получих смс-че отпуската ми не е одобрена и ако не се явя на работа-ще бъда дисциплинарно уволнена.
Това което се чудя е дали като отида утре на работа, да не пусна ново заявление с което да ги уведомя, че "подаденото уведомлението по чл59ал.4" да бъде считано като молба за отпуск на основание: чл.59.ал.1 "Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Когато нуждите на службата налагат, органът по назначаването може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни." . Този член не означава ли че Ръководителят е длъжен да ми даде 40-те дни?Как да изляза от ситуацията?Благодаря Ви предварително!
dilyara
Нов потребител

Re: Помощ!! Отказват ми отпуск, пък имам 50 дни!!

Мнениеот n6391 » 05 Окт 2010, 18:08

Щом подавате предизвестие за прекратяване на служебното правоотношение и същевременно имате неизползван платен годишен отпуск, то при прекратяването ще Ви се изплати обезщетение за неизползването му.Но няма да е в размер на 25 дни за 2010г., защото няма да работите до края на календарната година.Имаше ли мотивирана писмена заповед, с която Ви се отказва/защото това с sms няма как да се получи/?И още- не е изтекла 2010г., която е следваща относно отпуска за 2009г. и ако направите простата сметка, може да Ви разрешат по ал1 на чл.59 до 15 дни.Ако нещо греша-моля поправете ме! :?
n6391
Потребител

Мнениеот dilyara » 05 Окт 2010, 18:40

n6391 написа:Щом подавате предизвестие за прекратяване на служебното правоотношение и същевременно имате неизползван платен годишен отпуск, то при прекратяването ще Ви се изплати обезщетение за неизползването му.Но няма да е в размер на 25 дни за 2010г., защото няма да работите до края на календарната година.Имаше ли мотивирана писмена заповед, с която Ви се отказва/защото това с sms няма как да се получи/?И още- не е изтекла 2010г., която е следваща относно отпуска за 2009г. и ако направите простата сметка, може да Ви разрешат по ал1 на чл.59 до 15 дни.Ако нещо греша-моля поправете ме! :?

Може би е нужно малко доуточняване...
Въпросът е, че ми писна а има много работа която трябва да бъде свършена, а няма кой да я свърши за тези мизерни 400 лв.( и колежката напусна)
Затова не искам да се връщам там и въпросът ми е какво мога да направя по така създалата се ситуация? Все пак до 28.10.2010(тогава ми изтича предизвестието) има още много време, през което ще изхабя много нерви.
В службата положението е просто нетърпимо, огромна работа и нерви за жълти стотинки.
Моля ви помогнете ми час по-скоро да се махна от т.нар. "държавна администрация" :(
dilyara
Нов потребител

Мнениеот goldie » 06 Окт 2010, 00:06

dilyara написа:чл.59.ал.1 "Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Когато нуждите на службата налагат, органът по назначаването може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни." . Този член не означава ли че Ръководителят е длъжен да ми даде 40-те дни?

накратко - да, но с двуседмично писмено предизвестие от Вас към него.

този член означава, че могат да Ви бъдат отложени неповече от 10 дни от полагаемата отпуска за 2009та година (същото казва и чл.176 от КТ). останалите 15 дни за миналата година не могат да Ви бъдат отлагани. след като така и така са отложени, тяхното ползване следва да стане по реда на чл.173, ал.8 и 9 от КТ:

Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.)(8) Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.
(9) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

аналогично работодателят Ви има право да отложи неповече от 10 дни от текущата 2010 г., а останалите имате право да ги ползвате по график. ако "прозорецът" Ви по този график е бил през лятото, то работодателят няма право да Ви откаже останалите 15 дни, както и отложените от миналата година. ал.9 отново Ви дава право на избор кога да ги ползвате.

препъникамъкът е, че ал.9 поставя пред Вас изискване за двуседмично предупреждение, а работодателят Ви може да се оправдае ако не сте я посочили в по-раншната кореспонденция.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Назад към Трудово право