начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Проблем с отпуск и освобождаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с отпуск и освобождаване

Мнениеот warwoman » 24 Авг 2010, 21:06

Здравейте колеги,
трябва ми компетентна помощ по следния въпрос:

работя в една фирма над 48 месеца. Преди няколко дни подадох заявление за отпуск по чл. 167а от КТ, (за 30 календарни дни) като подобен ми се полага за отглеждане на дъщеря ми която е на 7 годинки.

Подадох заявление за отпуск от 01.09, защото се изисква поне 10 дневно предизвестие.
Обаче получих заповед за прекратяване на трудовото правоотношение от вдругиден 26.08.2010, като заповедта е позована на чл. 328, ал.1, т.3 - тоест освобождават ме веднага като ми дължат обезщетение за 1 месец (такъв е срока в договора ми). Накараха ме почти на сила да подпиша заповедта. Така пропускам отпуск който ми се полага.

Ето и повече информация:
- не ме осигуряваха на сумата която взимам, а на минималния размер
- работех не 8, а 11 часа на ден
- работех не 5 дни, а 6 в седмицата
- записваха всичко което се случваше (картина и звук) във фирмата БЕЗ да съм предупреден, писмено или устно
- психически тормоз до откат

Много хора ще кажат - а защо си седял, но това не мисля, че е правилно запитване, имах нужда от тази работа.
Насочете ме къде да се обърна, и има ли смисъл изобщо да си търся правата - няма ли ред в тази държава колеги, или всичко е за този с повечето пари ???

Благодаря предварително !!!
warwoman
Нов потребител

Re: Проблем с отпуск и освобождаване

Мнениеот olivia » 24 Авг 2010, 21:41

Та защо не го предупреди първо и как ти хрумва в тая криза да водиш война за права с работодателя си? :shock:
olivia
Младши потребител

Мнениеот warwoman » 25 Авг 2010, 07:39

Работодателя е предупреден в нормалния законов срок. Какво имаш в предвид под война ? Аз просто трябваше да изляза в отпуск за детето !
warwoman
Нов потребител

Мнениеот planinaot » 25 Авг 2010, 14:02

warwoman написа:Здравейте колеги,
трябва ми компетентна помощ по следния въпрос:

работя в една фирма над 48 месеца. Преди няколко дни подадох заявление за отпуск по чл. 167а от КТ, (за 30 календарни дни) като подобен ми се полага за отглеждане на дъщеря ми която е на 7 годинки.

Подадох заявление за отпуск от 01.09, защото се изисква поне 10 дневно предизвестие.
Обаче получих заповед за прекратяване на трудовото правоотношение от вдругиден 26.08.2010, като заповедта е позована на чл. 328, ал.1, т.3 - тоест освобождават ме веднага като ми дължат обезщетение за 1 месец (такъв е срока в договора ми). Накараха ме почти на сила да подпиша заповедта. Така пропускам отпуск който ми се полага.

Ето и повече информация:
- не ме осигуряваха на сумата която взимам, а на минималния размер
- работех не 8, а 11 часа на ден
- работех не 5 дни, а 6 в седмицата
- записваха всичко което се случваше (картина и звук) във фирмата БЕЗ да съм предупреден, писмено или устно
- психически тормоз до откат

Много хора ще кажат - а защо си седял, но това не мисля, че е правилно запитване, имах нужда от тази работа.
Насочете ме къде да се обърна, и има ли смисъл изобщо да си търся правата - няма ли ред в тази държава колеги, или всичко е за този с повечето пари ???

Благодаря предварително !!!

Това че сте подписал предизвестието или заповедта за уволнение е без значение. Подписването от работника означава, че сте запознат със заповедта, но не и че сте съгласен с нея.
За да ви бъде прекратено правоотношението по чл.328, ал.1, т.3 (намаляване обема на работа) е задължително тази предпоставка да е обективно съществуващата т.е. ако в действителност няма намаляване обема на работа или работодателят не може да докаже такова намаляване обема на работа винаги можете да заведете дело пред съответния районен съд.
Във вашия случай не можете да се ползвате със защитата по чл.333,ал.1,т.4, при която "при намаляване обема на работа работникът започнал ползването на разрешения му отпуск може да бъде уволнен само след разрешение от Инспекцията по труда", защото вие сте уведомил работодателя, но реалното ползване на отпуска не е започнало.
Прекратяването по чл.328,ал.1,т.3 е с предизвестие - обикновено едномесечно. Ако не са спазили срока на предизвестие и директно са ви пуснали заповед за прекратяване на правоотношението са длъжни да ви изплатят 1 брутно трудово възнаграждение.
1 месец от прекратяването ако не сте започнал работа другаде имате право на обезщетение по чл. 222, ал.1 КТ. Обезщетението е за оставане без работа и е равно на 1 месечно брутно трудово възнаграждение. Необходимо е само да подадете молба дължимото обезщетение да ви бъде изплатено и да представите трудовата си книжка като доказателство, че не сте започнал работа другаде. Имайте предвид, че обезщетението ще бъде равно на трудовото възнаграждение, на което бивате осигуряван, а не на това което реално получавате.
Ако считате, че във вашата фирма съществуват нарушения на трудовото законодателство винаги можете да сезирате Инспекцията по труда, която е длъжна да извърши проверка.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот warwoman » 25 Авг 2010, 14:57

Много благодаря на колегата planinaot - ей такива хора са полезни на обществото. Определено ще си търся правата. Утре имам среща с адвокат.
warwoman
Нов потребител

Мнениеот warwoman » 31 Авг 2010, 21:50

Малко да вдигна питането:

в какъв срок работодателя трябва да ми заплати обезщетение след като бях съкратен по чл. 328, ал.1, т.3 ? Съкратиха ме без предизвестие, тоест не спазиха 30 дневния срок за предизвестието!

Интересува ме времето за което работодателя трябва да ми изплати това обезщетение, след като получих заповедта (тя беше с дата 26.08.2010), тоест до коя дата трябва да ми изплати обезщетението ?
warwoman
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 31 Авг 2010, 23:51

В случая Ви се дължи обезщетение по чл.220,ал.1 от КТ - за неотработено предизвестие-едно месечно брутно трудово възнаграждение.Дата на плащане - до 30.09.2010 г.Ако до тази дата останете без работа имате право и на обезщетение по чл.222,ал.1 от КТ. Същото трябва да поискате от работодателя със заявление и като приложите трудовата си книжка.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право