- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
молба за помощ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
молба за помощ
Преди няколко месеца кандидатсвах за свободна позиция по обява,бях одобрена на интервюто от работодателите и започнах работа във въпросната фирма. Назначиха ме по чл. 67, ал.1, т.2 като срочен във връзка с чл. 70 ал.1 от КТ със срок на изпитване 6м в полза на работодателя. В момента ми предлагат друга работа, която е по специалността ми , с много по-дори условия на труд и заплащане. Искам да попитам може ли да прекратя договора преди да е минал изпитателния срок от 6 месеца. Колко ще е срока на предизвестието и какви неустойки трябва да платя, защото в трудовия договор не е уточнено нищо.
- rumi72
- Нов потребител
Re: молба за помощ
В полза на работодателя означава че той не ти дължи предизвестие ако реши да се разделите преди изтичане на изпитателния срок, но ти му дължиш - колко - виж в самия си Договор. Ако не е уговорено друго - 1 месец.
-
stillminkova - Младши потребител
обезщетението за неспазено предизвестие се дължи от страната която не го е спазила и е равно на трудовото възнаграждение за този срок.
-
stillminkova - Младши потребител
Не е толкова просто.
Пейстнете точния текст на Вашия ТД.
Така, както сте написали, излиза, че имате срочен ТД, но БЕЗ упоменаване на срока на ТД, защото срок на изпитване не може да има в основанието на назначаване по срочен договор. Съгласно Вашия словоред излиза, че срокът на изпитване е нищожен и не съществува (казано по народному), поради което не следва да се съобразявате с него.
Може да го има само като допълнителна клауза и затова е НЕВЪЗМОЖНО да Ви се отговори обективно, без да се знае къде и как има запетайки в договора Ви.
Пейстнете точния текст на Вашия ТД.
Така, както сте написали, излиза, че имате срочен ТД, но БЕЗ упоменаване на срока на ТД, защото срок на изпитване не може да има в основанието на назначаване по срочен договор. Съгласно Вашия словоред излиза, че срокът на изпитване е нищожен и не съществува (казано по народному), поради което не следва да се съобразявате с него.
Може да го има само като допълнителна клауза и затова е НЕВЪЗМОЖНО да Ви се отговори обективно, без да се знае къде и как има запетайки в договора Ви.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Аз пък мисля, че е просто. Договорът е срочен, следователно предизвестието е съгласно чл.326, ал.2 - "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора."
- lpenchev
- Младши потребител
В договора пише: назначава се на основание чл. 67, ал.1, т.2 като срочен ТД във връзка с 70 ал.1 със срок на изпитване 6 м в полза на работодателя.
- rumi72
- Нов потребител
lpenchev написа:Аз пък мисля, че е просто. Договорът е срочен, следователно предизвестието е съгласно чл.326, ал.2 - "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора."
Ами мисли си, щом искаш. Демокрация сме. Но не пиши дивотии, от които е видно, че нямаш опит и знания за адвокат! Така само объркваш хората.
Към питащата:
Не е вписан срокът на договора по чл. 67 ал. 1 т. 2 КТ , от което не е виден колко е остатъкът на срока по договора. Следователно, не се знае колко е обезщетението за неспазено предизвестие.
Имате няколко възможни изхода, но СЛЕД КАТО ЖЕЛАЕТЕ ДА НАПУСНЕТЕ, то ще изоставим опцията за обявяване на недействителен ТД и тази за обявяване на постоянен ТД. Просто утре си подайте заявление за напускане с утрешна дата (като впишете, че напускате, поради изтичане срока на договора, на осн. чл. 325 т. 3 КТ). Е, ако имате нещо да взимате, то първо си го вземете, защото едва ли ще го получите после.
И това е всичко! Нека да оставим алчния капиталист да доказва недоказуемото, а именно - колко е срокът на договора.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Посочена е само датата на започване : Работника се задължава да постъпи на работа на 30.05.2010г или в едноседмичен срок от получаването на трудовия договор, подписан от двете страни и копие от уведомлението по чл.62, ал.3 от КТ, заверено от териториалното поделение на НОИ.
- rumi72
- Нов потребител
Използвайте възможностите на чл.327 от КТ:
"Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
Всяко отклонение от установените разпоредби в КТ,подзаконови нормативни актове, наредби и др.Ви дава право да прекратите незабавно трудовия договор. Отклонения от работното време, неспазване на междудневната и междуседмичната почивка, полагане на извънреден труд,на нощен труд и незаплащането на същите,изпълнение на друга работа, която не е договорена между Вас и работодателя, липса на работно облекло, неуредени с договора доплащания по КТ и т.н. и т.н.Търсете правната мотивировка и ако я има я приложете!
"Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
Всяко отклонение от установените разпоредби в КТ,подзаконови нормативни актове, наредби и др.Ви дава право да прекратите незабавно трудовия договор. Отклонения от работното време, неспазване на междудневната и междуседмичната почивка, полагане на извънреден труд,на нощен труд и незаплащането на същите,изпълнение на друга работа, която не е договорена между Вас и работодателя, липса на работно облекло, неуредени с договора доплащания по КТ и т.н. и т.н.Търсете правната мотивировка и ако я има я приложете!
- kazimirc4
- Потребител
xaoc1973 написа:lpenchev написа:Аз пък мисля, че е просто. Договорът е срочен, следователно предизвестието е съгласно чл.326, ал.2 - "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора."
Ами мисли си, щом искаш. Демокрация сме. Но не пиши дивотии, от които е видно, че нямаш опит и знания за адвокат! Така само объркваш хората.
Към питащата:
Не е вписан срокът на договора по чл. 67 ал. 1 т. 2 КТ , от което не е виден колко е остатъкът на срока по договора. Следователно, не се знае колко е обезщетението за неспазено предизвестие.
Имате няколко възможни изхода, но СЛЕД КАТО ЖЕЛАЕТЕ ДА НАПУСНЕТЕ, то ще изоставим опцията за обявяване на недействителен ТД и тази за обявяване на постоянен ТД. Просто утре си подайте заявление за напускане с утрешна дата (като впишете, че напускате, поради изтичане срока на договора, на осн. чл. 325 т. 3 КТ). Е, ако имате нещо да взимате, то първо си го вземете, защото едва ли ще го получите после.
И това е всичко! Нека да оставим алчния капиталист да доказва недоказуемото, а именно - колко е срокът на договора.
Моля xaoc1973 да пропуска обидите ако може !!!
Първо дали имам или нямам опит и знания за адвокат не е от значение за теб.
Според мен ти дори не си юрист, защото това не е нормално поведение за колега. Ти също си писал дивотии, но не искам и не е тук мястото да навлизам в подробности.
Освен това не видях ти или някой друг да е посъветвал питащата за най-лесния вариант, а именно, че може пък работодателят да се съгласи и на една молба за напускане при взаимно съгласие. Не разбирам що всички сте толкова мнителни и искате да ви е сложно.
P.S. xaoc1973 уверявам те, че имам и опит и знания, ако щеш вЕрвай.
- lpenchev
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|