начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имам ли право на отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам ли право на отпуск

Мнениеот kantcev » 20 Юни 2010, 17:44

Съдът ме възстанови на работа след 2.5 години.Изплатено ми е 6 месечно обезщетение.Имам ли право на отпуск за тези 2.5 години,когато не съм бил на работа?
kantcev
Нов потребител

Re: имам ли право на отпуск

Мнениеот kazimirc4 » 20 Юни 2010, 19:08

Вижте тази консултация - ще Ви е от полза.
"24-03-2008
Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване"/МТСП,бивш ръководител на Главна Инспекция по труда/ Отговор

Съгласно чл. 354, т. 1 от КТ времето, през което работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи, се признава за трудов стаж от датата на уволнението до възстановяването му на работа. За този период той има право на платен годишен отпуск, пропорционално на зачетения трудов стаж.
Съгласно чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда, при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
В чл. 176, ал. 4 от КТ е предвидено, че неизползваният размер на платения годишен отпуск може да се използва от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.
Обезщетение за неизползван платен годишен отпуск се дължи от работодателя само при повторно прекратяване на трудовото правоотношение на работника или служителя - чл. 224, ал. 1 от КТ. СН/
kazimirc4
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 20 Юни 2010, 21:59

kazimirc4,
С доброто желание да помагам на бедните хора в беда, се опитвам да им отговарям ясно и точно.
Напоследък, обаче, мисля да спра. Просто няма смисъл при Вашето присъствие тук.
Вие настървено се нахвърляте на ВСЕКИ въпрос и отговаряте убедено, енергично, подробно и ... много погрешно.
Коригирах Ви, но виждам, че е безсмислено.
Не мислите ли, че вършите много злини по този начин, като дезинформирате хората?
Само през последната седмица сте изписали десетина погрешни отговора, насочвайки питащите в неправилна насока. Започвам да смятам, че сте подставено лице с цел дискредитирането на форума.
-----
Коригирам Ви за последен път и дано се приберете в сферата си на компетентност.
И така:
Решение 1627 / 13.10.2005 г. по гр. д. 562 / 2003 г. на 3-о ГО на ВКС, публикувано в бюлетин на ВКС, кн. 11 / 2005 г. съдържа становището на ВКС, че за периода, през който работникът е бил уволнен и после - възстановен, той НЯМА право на платен отпуск. Прочетете си го по-подробно (АКО ЗНАЕТЕ КАКВО ОЗНАЧАВАТ СЪКРАЩЕНИЯТА, КОИТО НАПИСАХ).
И спрете да мамите хората!
Поне защо не обясните, че не сте адвокат??? Не крийте този факт!!!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 21 Юни 2010, 20:52

Уважаеми хаос 1973,моля до прочетете последното изречение на становището на г-н Емил Мирославов - МТСП -
"Обезщетение за неизползван платен годишен отпуск се дължи от работодателя само при повторно прекратяване на трудовото правоотношение на работника или служителя - чл. 224, ал. 1 от КТ".
Мисля, че консултацията е точна - обезщетението, за което лицето пита е изискуемо само след повторното прекратяване на трудовото му правоотношение и в унисон със съдебната практика, изложена от Вас.
Не бих искал да се спирам на пренията в тази сфера- от една страна становищата на част от адвокатите в РБ, в т.ч. и на проф.д-р В. Мръчков, а от друга страна съдебната практика- в случая Решение 1627 / 13.10.2005 г. по гр. д. 562 / 2003 г. на 3-о ГО на ВКС.Виe ги познавате добре!
П.п. Представете си, знам какво означават съкращенията, посочени от Вас.
С уважение:kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот megy_bogestvena » 22 Юни 2010, 19:11

Имате право на отпуск по чл.155, ал.1 КТ за времето на незаконното уволнение.
Времето на незаконно уволнение е трудов стаж и затова имате право на отпуск. Можете да си ползвате отпуска, а ако не го ползвате, дължи ви се обезщетение на основание чл.224, ал.1 КТ.
megy_bogestvena
Младши потребител

Мнениеот kantcev » 23 Юни 2010, 19:36

Работодателят се позовава на горното решение на ВКС и не ми разрешава да ползвам отпуск.Как да постъпя?
kantcev
Нов потребител

Мнениеот lexter » 23 Юни 2010, 21:22

По-добре от проф. К. Средкова не мога да го кажа (Във: Коментар на Кодекса на труда. 10-то издание, с. 1055):
"Признаването на времето от незаконното уволнение до възстановяването на работа за трудов стаж означава, че работникът или служителят има всички права, произтичащи от трудовия стаж, и по-специално право на платен годишен отпуск за този период. Затова не може да се приеме позицията на ВКС, отразена в реш. 1878-2005-III г.о., р. 844-06-III г.о. и др., че за това време не се дължи ползване на платен годишен отпуск или обезщетение за неползван отпуск, "тъй като ползването на отпуск е предвидено само за реално положен труд". (...) А платеният годишен отпуск впрочем се предоставя не заради реална работа, а заради наличието на трудово правоотношение. (...) Правото на отпуск в тези случаи, съотв. на обезщетение за неизползван отпуск при последващо прекратяване на трудовото правоотношение, се признава от административната практика (вж. в този смисъл писмо 9222/103 от 30 януари 2006г. на ГИТ - ИБТ, 2006, 2, с. 61-62)."
Най-добре се консултирайте с адвокат и да ви се окаже квалифицирана помощ.
Успех!
lexter
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 24 Юни 2010, 00:57

Свалям шапка пред мнението и духа на проф. Красимира Средкова. Впрочем, написаното от нея е и мое мнение.Би било добре във висшите съдебни среди да има повече юристи като нея.И да се променя съдебната практика.А това не може да става само с позоваване на вече съществуващите съдебни решения, дори и на най-високо ниво. Успех на търсещия съдействие в този форум и на тези, които ще го подкрепят.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kantcev » 30 Юни 2010, 18:36

Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Индустриални отношения" Отговор

Предназначението на платения годишен отпуск е за почивка и възстановяване на изразходваната в трудовия процес работна сила от работника или служителя. Тъй като през времето от уволнението до възстановяването му на работа той не е работил реално, в практиката на Върховния касационен съд е възприето, че за времето на незаконно уволнение на възстановения работник или служител не му се полага платен годишен отпуск.
Министерството на труда и социалната политика споделя изцяло съображенията на Върховния касационен съд.
Това е от 28.06 2010г.Има още едно дело на ВКС от 02.05 2006г.№844 по гр.дело №2587/2003г.Изглежда конюнктурата се е променила?
kantcev
Нов потребител

Мнениеот kantcev » 30 Юни 2010, 22:21

Изхода на делото от адвоката ли зависи или от съдията и кой съдия ще реши против висшестоящите(ВКС) или техните решения?
kantcev
Нов потребител

Назад към Трудово право