начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Извънреден труд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Извънреден труд

Мнениеот petarpet » 19 Юни 2010, 10:11

Една моя клиентка се оплака за следното:

Работодателят и я заплашва с уволнение и я принуждава да работи извънредно. Допълнителният труд не се заплаща. При условие, че няма ведомости за заплати за извънредно положения труд, който се полага и в празнични дни, съответно не се начислява допълнително трудово възнаграждение. Клиентката ми няма как да докаже тези свои твърдения.

Заплаща и се стандартното трудово възнаграждение на 8 часов работен ден. Какво да посъветвам клиентката си? Знам,че начина е да се извика инспекция по труда, но те няма да дойдат в извън работно време или в празничните дни, за да констатират това закононарушение.

Какво може да се направи по въпроса?
petarpet
Нов потребител

Re: Извънреден труд

Мнениеот kazimirc4 » 19 Юни 2010, 17:47

Моля да отговорите, клиентката Ви сама ли работи в почивните дни или има и други от фирмата. Аз вярвам, че ИТ ще извърши проверка след направения сигнал през почивни дни, но това не е ли риск за лицето. По-лесно ще е, ако няколко хора полагат извънреден труд. Защото в добрия случай ще има плащане на извънреден труд, но работодателят може да уволни лицето. А това днес не е желателно!
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право