начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство

Мнениеот jliachi » 16 Юни 2010, 11:08

Здравейте , работя в държавна фирма на щат 1000лв.Имам и моя частна фирма , ако започна да се осигурявам във фирмата си на 1000 лв. ще взимам ли майчиннство 1800лв., тоест 90% от осг. доход.Може ли да се осигурявам на тези пари точно една година преди да родя и ще се зачете ли за осигурителен стаж .Например раждане юни месец 2011, внасяне на осигуровки от частната ми фирма юни 2010, или трябва да имам една година преди да забременея.И другият ми въпрос е има ли таван за майчиството и какъв е той в момента?Благодаря предварително.
jliachi
Младши потребител

Re: майчинство

Мнениеот microfinance » 16 Юни 2010, 15:30

Максималния осигурителен доход е 2000 лв., тоест това значи, че максимално може да взимате 1800 лв. майчинство, при условие, че сте се осигурявали 1 година преди платеният Ви отпуск по майчинство.
Имайте в предвид, че ако се самоосигурявате във фирмата Ви - например както казахте на 1000 лв. допълнително, за да Ви заверят от НОИ осигурителната книжка върху този по-висок размер на осигурителния доход, то ще трябва да декларирате доход в Годишна данъчна декларация като физическо лице, който да покрива натрупаните авансови осигурителни вноски. Накратко казано, трябва да докажете дохода, върху който сте внасяли осигуровки, за да ви заверят осигурителната книжка на максималния праг.
microfinance
Потребител

Назад към Трудово право