Здравейте!
Моля за съвет.
Фирмата ми се занимава с производство, но в условията на криза поръчките ми рязко намаляха. Съгласувах проблема с работниците като алтернативите са да ги съкратя или пусна в неплатен отпуск или да намалим работното време и те са съгласни да намаля работното време, заплащането им докато се съберат поръчки и фирмата възстанови нормалния си ритъм на работа.
Но...как законно да намаля работното им време, респективно заплати и следователно да се намали осигурителната тежест и за мен и за работниците.
Посъветвах се с адвокат, който ми даде идея от постоянни трудови договори (по чл.67, ал.1, т.1) да ги преназнача по чл.114 до 40 часа месечно.
Законно ли е това и как да стане, с молба от тяхна страна или по друг начин?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
промяна на трудови договори
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: промяна на трудови договори
А защо не пробвате едностранно установяване на непълно работното време по реда на чл.138а от КТ? Предвид §3б от ПР на КТ до края на 2010 г. по този ред можете да въведете непълно работно време до 6 месеца в годината. Тази процедура не е кой знае колко сложна и Вие в момента вече сте изпълнили един неин елемент - консултациите с работниците и служителите, което просто трябва да се оформи писмено.
- nat
- Потребител
Този вариант вече сме го ползвали за 3 месеца.
- panic
- Нов потребител
Здравейте,
аз бих се позовала на чл. 138, ал. 1 от КТ - "Страните по трудовия договор могат да уговарят работа за част от законоустановеното работно време /непълно работно време/." Нужно е допълнително споразумение /в писмена форма/, което да урежда преминаването на работника на 4 часов работен ден например.
аз бих се позовала на чл. 138, ал. 1 от КТ - "Страните по трудовия договор могат да уговарят работа за част от законоустановеното работно време /непълно работно време/." Нужно е допълнително споразумение /в писмена форма/, което да урежда преминаването на работника на 4 часов работен ден например.
- lencheto
- Нов потребител
lencheto написа:Здравейте,
Доколкото разбирам, целта е ВСИЧКИ да имат по-малко работно време и затова така няма да може, защото ще противоречи на чл. 138 ал. 2 КТ.
Най-простичкият вариант е ДСТД по чл. 119 КТ с преминаване на половин щат с НОВА длъжностна характеристика; съответно - с половин заплата от получаваната досега и половин работно време (4 часа в общия случай).
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|