начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Пред уволнение/съкращение съм.Как да постъпя.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Пред уволнение/съкращение съм.Как да постъпя.

Мнениеот xaoc1973 » 30 Май 2010, 16:15

mravi, иди утре в териториалния НАП (не в НОИ - там не знаят) и провери как са те водили на работа досега - за всеки ден до днес.
Не исках да засягам тази тема преди заповедта ти за уволнение, но след като някои колеги избързаха да изкажат мнение, което в момента може само да ти навреди, съм принуден да го сторя.
Виж и как си бил осигуряван (размер и от кого) за периода, за който си подал молба за неплатен отпуск, както и дали в НАП те водят, че им дължиш осигурителни вноски. От това ще си проличат някои нещица.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 30 Май 2010, 16:22

kazimirc4 написа:Колеги, моля да изразите становище по следния казус.В какво се намира лице спрямо работодателя, което е пуснато в неплатен отпуск, но за това няма съответно подписана заповед! Може и връчена.И съответно отразена в съпътстващите дейността на дружеството документи.
- в неплатен отпуск;
- в престой поради липса на работа;
- в друго/според Вашите мнения/
Предварително Ви благодаря от името на жалбоподателя
С уважение: kazimirc4

С оглед на КТ:
"Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.",
"Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.",
както и аналогичността на ползването на неплатения и платения отпуск, не разбирам смисъла на "пуснато без писмено разрешение". Имал съм случай на устна заповед за отпуск, а после лицето е водено със самоотлъчки.
Ето защо, е важно как е водено лицето във "Форма 76" и това е основното, според мен, в случая.
Едва след това мога да си кажа мнението, съгласно нивото ми на некомпетентност. :)
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот mravi » 30 Май 2010, 17:25

Нямам връчена заповед за излизане в неплатен отпуск.
Изобщо работодателят не е изготвил и подписал такава.
Заповеди няма.

Подадената молба от мен е по чл.160 от КТ
И само още нещо-осигурявани сме за:
11.2009. -16дни -403.81лв. дек.22.2009г.
12.2009. -21 -270.00 феб.10.2010г.
01.2010. -20 -300.00 апр.23.2010г.
02.2010. -20 -300.00 апр.23.2010г
03.2010. -22 -150.00 апр.23.2010г.

Данните от цитираният текст,разбрах от моя позната работеща в банка.
Както се вижда,от датата на излизане в неплатен отпуск 15.03. до момента-няма внесени осигуровки,а и е внасяно само за половината от м.март-при 300лв.осигурителен доход е внасяно върху 150лв.(сигурно е излишно да казвам,че това не е "реалната" заплата)
Със сигурност "работодателят" ми няма да прочете тази тема!Твърде е "зает"

Благодаря Ви за отделеното време!
mravi
Младши потребител

Мнениеот gatta_nera » 30 Май 2010, 20:31

Според мен писменото разрешение за ползване на отпуск не е задължително да е оформено като заповед и да е връчено. Честа практика е отбелязване от работодателя на самата молба за ползване на отпуск "разрешавам ползването на отпуска" с подпис и печат, което представлява напълно валидно "писмено разрешение". Присъствената книга се води от работодателя и при положение, че има молба от работника за ползване на неплатен отпуск, и ползването на този отпуск е в интерес на работодателя, тъй като удължава календарно във времето изпитателния срок, не вярвам неплатения отпуск да не е отразен в нея. И след като за месец март осигуряване е начислено и платено само за половин месец, а за април изобщо не е, явно неплатеният отпуск е коректно оформен. И имайки предвид, че работодателят е колега, трудно би допуснал подобни груби грешки. Моето мнение, според изнесените тук данни, е, че прекратяването на трудовото правоотношение ще бъде извършено напълно законосъобразно, така че не хранете напразни надежди.
gatta_nera
Младши потребител

Мнениеот mravi » 07 Юни 2010, 10:49

Здравейте,
нямах достъп до интернет,затова пиша сега.
Предложиха ми да излезна в неплатен отпуск за 2мес.,като за това време ще се внасят осигуровките.Не съм давал писмена молба.
Още един път благодаря на всички за отделеното време.
Успешен ден!
mravi
Младши потребител

Мнениеот advice_tunez » 10 Юни 2010, 01:02

mravi,

Предложиха ти да се възползваш от правото си на неплатен отпуск или ти предложиха да приемеш едноличното решение на работодателя да разпусне служителите си за период от три месеца, в случай на намаляване обема на работата? А и как смята работодателят да преброи предложените два месеца отпуск? Ако е по работни дни, то след месец и половина календарни ще се озовеш в друга ситуация.
advice_tunez
Нов потребител

Предишна

Назад към Трудово право