Здравейте! Много бих се радвала ако получа юридическо мнение за проблема си и начин, по който може да се разреши!
Случаят при мен е следният: На 25 януари 2010 г. подписах договор за започване на трудово правоотношение между мен и бившия ми вече работодател. Длъжността ми бе рецепционист в хотел, а основното ми месечно възнаграждение в размер на 825.00 лв. Трудовият ми договор бе с изпитателен срок от 6 (шест) месеца. Съгласно същия договор би трябвало да получавам трудовото си възнаграждение ежемесечно от 1во до 15то число на следващия месец. За месец януари 2010г. ми бе изплатено дължимото в посочените срокове, но за месец февруари и март 2010г. не. Все още съм в очакване на заплатите си. След няколко проведени разговора с преките си началници, и след безброй неспазени обещания, ми бе гарантирано дължимите суми да се изплатят до 1 седмица. Седмиците станаха 3 към днешна дата. Поради неизплащането на дължимите трудови възнаграждения, реших да напусна местоработата си. Предупредих прекия си началник, че ще остана на работа в хотела до средата на месец май, като предоставя предизвестие за напускане в определените от Закона срокове. На 09.04.2010г. при приключването на работния ми ден, прекият ми ръководител ме попита дали да започне да оформя документите, нужни за напускането ми, въпреки че все още не бях подала предизвестие за напускане. Тъй като имах намерение и възможност да работя там още един месец казах на началника си, че все още е рано, но ако желае да ме освободи има право на това. Тя каза, че все още имат нужда от мен и затова направихме устната уговорка да остана на работа там до средата на месец май. На 21.04.2010г. прекият ми началник ми се обади и ми съобщи, че вече не съм на работа, въпреки вече направената устна уговорка. На 26.04.2010г., след проведен разговор с един от съдружниците във фирмата бях поканена, за да получа трудовата си книжка, да подпиша необходимите документи за прекратяване на трудовото правоотношение между мен и работодателя си и да ми бъдат изплатени съответните дължими трудови възнаграждения. Когато пристигнах, на същия ден, ми бяха връчени два документа: „Заповед за прекратяване на трудовото правоотношение” и „Заповед за ползване на отпуск”. Последният документ ме учуди, тъй като не бях подавала молба за отпуск, но ми беше казано, че това са документи, които трябва да подпиша, за да ме освободят от работа. В заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, датата на връчване е 31.03.2010г., а всъщност заповедта ми бе връчена едва на 26.04.2010г. Същото важи и за заповедта за пускане в отпуск. Тъй като не съм наясно с начина, по който е правилно и необходимо да се преустановят трудови правоотношения, подписах документите, на които липсва подписа на началника ми и печат на фирмата. В заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение посочените причини за освобождаването ми са: „до изтичане на срока на изпитване”, а изтичането на срока упоменат в трудовия договор е на 25.07.2010г. Също така не са упоменати обезщетенията, които фирмата ми дължи, които освен трудови възнаграждения са и възнаграждения за положен нощен труд, тъй като имах и нощни смени в хотела, за допълнителна работа (за периода 13.02-14.02.2010г. включително) и за работа през дните на официални празници (за периода 04.04 -05.04.2010г. включително).
След проведена лична справка установих, че:
1. са внесени социални осигуровки само за месец март, но не и за месец: януари, февруари и април (влючвам и месец април,защото работих до 09.04.2010г.).
2. Обявеният от работодателя ми осигурителен доход в размер на 206.25 лв. не съответства на основното ми месечно възнаграждение, посочено в трудовия ми договор, а именно 825.00 лв. А и изобщо не съответства на минималния по закон осигурителен доход.
Въпросите ми са 3:
1. Могат ли тези документи да бъдат оспорени в съда на основание липсващ подпис на ответната страна?
2. Мога ли да получа парите си само ако се обърна към Инспекцията по труда?
3. Мога ли да заплатя хонорара на адвоката си след излизането на решение от съда, тъй като не съм получавала заплата от доста време и нямам възможност да му заплатя преди да получа заплатите си!
Наясно съм, че не е трябвало да подписвам документите, но просто не бях наясно. Относно датите в заповедите - не реагирах, защото за месец април бях работила само 6 дни, 4 от които отработвах за месец март и не исках да издребнявам за 2 дни работа.
Благодаря предварително!!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудовоправен проблем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Трудовоправен проблем
Не стана ясно на кои точно документи липсва подпис на работодателя и в колко екземпляра сте подписвали всеки от документите.
Какво точно искате да постигнете ? Ако си искате заплатите - пътят за това минава пред Съда, инспекцията няма да Ви е от полза в случая.
По принцип е възможно адв.хонорар да се плати след завършване на делото, но не вярвам някой да се съгласи на това.
Какво точно искате да постигнете ? Ако си искате заплатите - пътят за това минава пред Съда, инспекцията няма да Ви е от полза в случая.
По принцип е възможно адв.хонорар да се плати след завършване на делото, но не вярвам някой да се съгласи на това.
- rts
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|