Напускам предприятито,но по анекс към договора ми, трябва да работя 24 месеца след завършване на курс . Курса съм завършил на 30. 05.2007 г., като предприятието е получило документ за завършен курс , а сертификата получих на 25.10.2007г.. Напускам на 07.09.2009г. Искат ми цялата сума да възстановя.
Правилно ли е ? Цитат по договор : "Служителят се задължава да завърши успешно обучението и да работи в .... най-малко 24 месеца след придобиване на свидетелство за завършено обучение по програмата".
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възстановяване на сума по анекс
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: възстановяване на сума по анекс
Зависи от договора. Без да го видя в цялост не искам да изпадам в общо формулирани, теоретични хипотези.
- dask
- Потребител
Да не би да имате сключен договор за ученичество по чл.230 КТ. В него работодателя се задължава да обучи ученика по определена професия или специалност, а ученика – да усвои уговорената професия или специалност в процеса на работата. За да се осъществи обучението ученика е длъжен да престира работната си сила. Договора за ученичество е също вид трудов договор и съдържа всички останали съществени и необходими уговорки. Обучението не може да продължи повече от 6 месеца. Може в договора да е определено срока през се задължавате да работите, а работодателя се задължава да Ви осигури работа спрямо квалификацията. Този срок е до 3 години и при неспазването на договора страните си дължат неустойки. Обърнете внимание и на ал.4 – размерът на минималното възнаграждение на ученика не може да е по-малко от 90 % от МРЗ. Важат всички изисквания за трудовия договор – регистрация в НАП и т.н.
Ако пък имате сключен трудов договор и последващ анекс договор за ученичество, този анекс няма правна стойност и е недействителен. Вижте в договора си основанието за възникване на трудовото правоотношение - то е водещото.
Тролчетата Валдефина и Лексолан - беж в хралупата! И да си измиете зъбките, рогцата, копитата и опашките!
Ако пък имате сключен трудов договор и последващ анекс договор за ученичество, този анекс няма правна стойност и е недействителен. Вижте в договора си основанието за възникване на трудовото правоотношение - то е водещото.
Тролчетата Валдефина и Лексолан - беж в хралупата! И да си измиете зъбките, рогцата, копитата и опашките!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
ДА се включа и аз. И аз имам НЕЩО като договор за ученичество, но:
- има заглавие "договор за поръчка"
- не е вписан в НАП
- платила съм гаранционен депозит по него 500 лв
- не ми е издадено удостоверение за каквато и да е квалификация
- има неустойка хиляди евро,както и връщане на трудовото възнаграждение(о боже!), ако напусна преди 3 год. срок
- назначена съм в последствие на трудов договор с длъжностна характеристика, която не изисква специално образование или квалификация.
За мен договорът не е ученически, понеже не е вписан, няма придобита квалификация, няма такова заглавие.
То не е и поръчка, но дори на мен (пред дипломиране) ми е трудно да го определя какъв е
Какъв е този договор и дали е действителен?
- не е вписан в НАП
- има неустойка хиляди евро,както и връщане на трудовото възнаграждение(о боже!), ако напусна преди 3 год. срок
- назначена съм в последствие на трудов договор с длъжностна характеристика, която не изисква специално образование или квалификация.
За мен договорът не е ученически, понеже не е вписан, няма придобита квалификация, няма такова заглавие.
То не е и поръчка, но дори на мен (пред дипломиране) ми е трудно да го определя какъв е
- m_polly
- Потребител
m_polly написа:ДА се включа и аз. И аз имам НЕЩО като договор за ученичество, но:
- не е вписан в НАП
И сте разписвали тези документи? Колега?
-
Melly - Старши потребител
М_полли, активирай си ЛС, ако обичаш!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
"И сте разписвали тези документи? Колега? "
Бях в началото на трети курс тогава, което разбира се не е извиниение. И подписах първия си договор месец и половина след като постъпих в многоуважаваната фирма, т.е. вече ми дължаха заплата и половина.
Дали мога да докажа трудовото правоотношение, прикрито с привидния договор за поръчка (получава се месечно възнаграждение) и да изкам да ми се признае за стаж или да искам разваляне? Договорът достатъчно доказателство за плащането на депозита е при положение, че е уговорено "да се УДЪРЖА" от месечното възнаграждение?
Бях в началото на трети курс тогава, което разбира се не е извиниение. И подписах първия си договор месец и половина след като постъпих в многоуважаваната фирма, т.е. вече ми дължаха заплата и половина.
Дали мога да докажа трудовото правоотношение, прикрито с привидния договор за поръчка (получава се месечно възнаграждение) и да изкам да ми се признае за стаж или да искам разваляне? Договорът достатъчно доказателство за плащането на депозита е при положение, че е уговорено "да се УДЪРЖА" от месечното възнаграждение?
- m_polly
- Потребител
m_polly написа:"И сте разписвали тези документи? Колега? "
В никакъв случай не съм целяла да ви засегна, m_polly. Ако така сте го почувствала, извинете.
m_polly написа:Дали мога да докажа трудовото правоотношение, прикрито с привидния договор за поръчка (получава се месечно възнаграждение) и да изкам да ми се признае за стаж или да искам разваляне? Договорът достатъчно доказателство за плащането на депозита е при положение, че е уговорено "да се УДЪРЖА" от месечното възнаграждение?
Опитах се да налучкам и дано да съм успяла - с това "нещото"-споразумение, наречено Договор поръчка - с депозита и неустойката, някоя агенция за недвижими имоти ли ви обвърза?
Не мисля, че можете да се позовете на чл.17 ЗЗД, да искате този договор да бъде признат за трудов договор, и да черпите права от него. Времето за това е безвъзвратно отлетяло.
Съветът ми към вас е: Напуснете си спокойно и оставете те "да гонят" и да си търсят "неустойката".
Колкото до депозита от 500 лв, ако ви се занимава, ей така за упражнение, търсете си ги по съдебен ред. Но следва да сте наясно, че във ваша тежест е да докажете твърдените факти. Преценете силните и слабите си страни добре!
В противен случай ги забравете.
-
За депозита нямам разписка. Затова се съмнявам дали само договора е достатъчен за доказването му.
А може ли да се третира като задатък (в договора пише гаранционен депозит за обезпечаване на коректно изпълнение и покриване на щети и липси)? Ако да, може ли да се докаже само с договора?
п.с. Да агенция за недвижими имоти е. И шефа й е юрист, който смята, че служителите носят ФИНАНСОВА отговорност.
А може ли да се третира като задатък (в договора пише гаранционен депозит за обезпечаване на коректно изпълнение и покриване на щети и липси)? Ако да, може ли да се докаже само с договора?
п.с. Да агенция за недвижими имоти е. И шефа й е юрист, който смята, че служителите носят ФИНАНСОВА отговорност.
- m_polly
- Потребител
m_polly написа:За депозита нямам разписка. Затова се съмнявам дали само договора е достатъчен за доказването му.
Колега m_polly,
В главицата ви е една такава каша, че чак на мен ми става неудобно....
-
Не в главата ми, а в документите е хаоса колега...
- m_polly
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|