sarbijanac написа:За разлика от колегата Данев /Монтескио/ нямам време да си играя "на шикалки" с гениалната разпоредба на чл.410 от ГПК,където право на длъжника /работодателя в случая/ е да направи възражение /което не е и длъжен да мотивира/.И съда да ми спира изпълнението ,че да ми дава указания да си предявявам иск.
Нещо друго-в чл.410 от ГПК трябва да посоча точния размер на вземането.В болшинството случаи самите "ухапани" работници дори не могат да си изчислят или респ.да посочат точния си размер дължимите суми,ведно с лихвите.Та се налага след като ССЕ се приеме от съда да правя изменение на иска по чл.214 от ГПК.
Като сега - дошли са ми двама и ми викат-дължат ни четири заплати и едно обезщетение по чл.328,ал.1,т.2 от КТ.Та не ми остава нищо друго освен на "око" да им напиша в иковата молба вземането и да си чакам заключението на "зловещото лице".Това в общия процес.Ами в производство по чл.410 от ГПК стиска ли ми да напиша нещо,което не е със строго установен размер на вземане ?
От друга страна - искът ми по общия ред е освободен от Д.такса.Не съм сигурен обаче ако претендирам трудово вземане по чл.410 от ГПК със заповед за изпълнение дали няма да ме задължат да внеса дължима такса.
И не на последно място.Друго си е да видиш смотания работодател или юриста му "очи в очи" как се черви в залата,как вещото лице "му вади кирливите ризи" за неплатените трудови вземания и т.н.Решението на иска по общия ред е със СПН,което дори и да ти се обжалва ,при приета ССЕ няма да се отмени или измени от възивната инстанция.
Колега Каменов,
Посочването на точния размер в заповедното производство въобще не е труден. В Кт ясно е посочено какво се дължи. В тази процедура аналогично на исковото производство такса не се дължи, но вероятно досега не се е случвало да се води подобно дело. Така че ако за Вас е по-важно да се видите очи в очи с колегата и да се "боричкате" в зала, вместо да си вземеш изп. лист в случай не обжалва в 14 дн.срок след получаването - това е личен избор. А за "шикалките" не го коментирам....не е свързано с правото.
УСПЕХ !