Здравейте,
Напуснах работа по чл 327 заради неизплатени трудови възнаграждения т.е прекратих едностранно трудовият си договор.
В заявлението си упоменах, че освен по 327 чл ал 2 ,ми дължат обезщетения по чл 224 от КТ за неизползван годишен отпуск и за минали години/ общо 45 дни/, и по чл 221 от КТ за едно брутно трудово възнаграждение. /900лв/
Имам няколко въпроса и много бих искала някой да ми помогне с отговорите.
1. След подаване на заявлението за напускане по този член цитиран по-горе, какъв е срокът за изплащане на сумите дължими от работодателя към мен? Как мога да си изискам в някъкъв срок тези пари ?
2. На същата дата съм назначена на работа в друга фирма на постоянен трудов договор- Въпросът ми е: Мога ли да си ползам 8-те дни остатък от платеният годишен отпуск за 2007г който в новото предприятие е 20 дни , и какво трябва да направя в случая ?
3. В предишната фирма имам подписан договор и за процент от оборота върху заплатата освен постояният ми трудов договор , който в един момент спира да се изплаща едностранно, без да е прекратен и до ден днешен . Въпросът ми е мога ли да предява иск за неизплатената дължимата сума по-цитираният договор, по- съдебен ред, има ли давност, и подписване на друго споразумение към основният трудов договор изключва ли непременно предходното ?
Не зная дали съм се изразила правилно, но много бих искала някой да ме ориентира правилно.
Предварително благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напускане без предизвестие по чл 327 от КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
По т. 1 - обезщетенията трябва да Ви се изплатят с последната заплата.
По т. 2 - при новия работодател имате право на платен отпуск, пропорционално на месеците, които сте отработила при него в календарната година. Няма нищо общо колко сте ползвали при стария работодател.
По т. 3 - обърнете се към Инспекция по труда
По т. 2 - при новия работодател имате право на платен отпуск, пропорционално на месеците, които сте отработила при него в календарната година. Няма нищо общо колко сте ползвали при стария работодател.
По т. 3 - обърнете се към Инспекция по труда
- dalila2308
- Младши потребител
в случаите на прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.327, т.2 КТ поради забавяне на дължими възнагражадения и обезщетения с достигинате на ПИСМЕНОТО заявление в този смисъл до знанието на работодателя е изпълнено изискването на чл.335 КТ и трудовото правоотношение е прекратено от момента на узнаване от работодателя на волята на работника. Трябва само да се оформи трудовата книжка.
дължимите суми могат да се търсят по съдебен ред в тригодишен срок от датата, когато те са станали дължими.
инспекцията по труда може да се намеси само по отношение на гарантиране ежемесечно изплащане на 60% от уговореното трудово възнаграждение, но не по-малко от размера на установена минимална работна заплата за страната.
Моментът на възникване на правото на обезщетения по чл.224 и 221 КТ съвпада с момента на прекратяване на трудовото правоотношение, а за неизплатени трудови възнаграждения обикновено в практиката се приема, че работодателят е в забава, ако не изплати дължимото в рамките от един месец след договорения момент на изплащане на заплатата.
С допълнителното споразумение по чл.119 от КТ се изменя уговореното в трудовия договор. Това изменение може да засегне само на част от трудовия договор или почти всичко. След подписването му от двете страни новите клаузи заменят старите.
дължимите суми могат да се търсят по съдебен ред в тригодишен срок от датата, когато те са станали дължими.
инспекцията по труда може да се намеси само по отношение на гарантиране ежемесечно изплащане на 60% от уговореното трудово възнаграждение, но не по-малко от размера на установена минимална работна заплата за страната.
Моментът на възникване на правото на обезщетения по чл.224 и 221 КТ съвпада с момента на прекратяване на трудовото правоотношение, а за неизплатени трудови възнаграждения обикновено в практиката се приема, че работодателят е в забава, ако не изплати дължимото в рамките от един месец след договорения момент на изплащане на заплатата.
С допълнителното споразумение по чл.119 от КТ се изменя уговореното в трудовия договор. Това изменение може да засегне само на част от трудовия договор или почти всичко. След подписването му от двете страни новите клаузи заменят старите.
- nat
- Потребител
Dalila 2308, nat, Благодаря Ви много за отговорите.
Дотук ми стана ясно какво позволява законът. Имам обаче още питания по следните въпроси:
1. Доколкото съм запозната при напускане по чл 327, трябва да се изготви от страна на работодателя акт за обещетение в който се упоменават дължимите суми. Въпросът ми е този акт може да се подпише, но може и да не се подпише от работодателя. Той длъжен ли е да го подпише и ако не какви мерки се взимат в този случай?
2. Искам да ми се издаде ведомост от счетоводните книги за неизплатените заплати от работодателя. Това е необходимо да стане писмено или устно?! При отказ от издаване на цитираната ведомост, аз какви мерки мога да предприема след полученият отказ и в какъв срок мога да си получа дължимите суми ?
3. При изплатени частични заплати в брой от каса и дължими неизплатени такива, коя институция мога да сезирам за невнесени осигуровки ,ДОД и пр... ?
Искрено Ви благодаря за отговорите.
Дотук ми стана ясно какво позволява законът. Имам обаче още питания по следните въпроси:
1. Доколкото съм запозната при напускане по чл 327, трябва да се изготви от страна на работодателя акт за обещетение в който се упоменават дължимите суми. Въпросът ми е този акт може да се подпише, но може и да не се подпише от работодателя. Той длъжен ли е да го подпише и ако не какви мерки се взимат в този случай?
2. Искам да ми се издаде ведомост от счетоводните книги за неизплатените заплати от работодателя. Това е необходимо да стане писмено или устно?! При отказ от издаване на цитираната ведомост, аз какви мерки мога да предприема след полученият отказ и в какъв срок мога да си получа дължимите суми ?
3. При изплатени частични заплати в брой от каса и дължими неизплатени такива, коя институция мога да сезирам за невнесени осигуровки ,ДОД и пр... ?
- zlatna75
- Нов потребител
Re: Напускане без предизвестие по чл 327 от КТ
zlatna75 написа:Здравейте,
Не зная дали съм се изразила правилно, но много бих искала някой да ме ориентира правилно.
Предварително благодаря.
За да имате успех, трябва да се обърнете към адвокат, който ще ви съдейства и ориентира.
Не всеки път нещата се уреждат съдебно. Има и друг/ и начин/и, за които трябва да ви отговори вашият адвокат.
Така е по-лесно за всички.
Не забравяте, че нямате време, то тече в полза на предишния ви работодател.
- zelen
- Потребител
zlatna75 написа:Dalila 2308, nat, Благодаря Ви много за отговорите.
Не е задължително при напускането Ви да се изготвя такъв нарочен акт. Обезщетенията, като основания и размер, могат да бъдат упоменати в заповедта за прекратяване на трудовото Ви правоотношение, но това може да стане и с отделен акт на работодателя, а може и воъбще да не ги посочи в такъв- това не значи, че не Ви се дължат такива. При липса на доброволно изплащане на същите пътят е в съда.
Имате ли предвид и това обезщетение:
"Чл. 221. на КТ
(1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение."
За неизплатените заплати е вече ясно- в съда.
За невнесени осигуровки има съдебна практика- не можете да съдите работодателя си. Това са отношения между него и НОИ. Тойъ дължи изплащането на осигуровките на НОИ. Неплащането от него на осигуровки не означава, че Вие сте лишена от осигурителни права, напротив. Стажът, който сте положили при бившия си работодател следва да Ви бъде зачетен, имате право на обезщетения и т.н.
Ако държите към момента да получите заверен препис от ведомостите за заплати за определен период нищо не Ви пречи да подадете писмена молба до този бивш работодател. Същият е длъжен да Ви снабди, ако желаете това, дори с УП за пенсиониране. /Да не би да се наложи да го търсите след години.../
- Julyan
- Потребител
zelen, благодаря за съвета. Вече имам нает адвокат, просто съм се научила да проверявам информацията от два или три източника и най вече от начина на мислене на различните хора и тяхната опитност. Затова се допитвам и до тук. Ако имаш предвид извънсъдебно споразумения няма начин да стане, за мен това би бил най-добрият вариант от гл.т на нерви и загубено време.
Julyan, тази заповед за прекратяване на трудовото правоотношение трябва ли да имам препис от нея, защото в случая още нищо не съм получила т.е / заповед ,УП , Бележка за ДОД и трудова книжка/ и има ли Срок за това ?!
Да цитирала съм чл 221 от КТ за едно брутно трудово възнаграждение в заявлението си за напускане.
Хипотетично ако приемем, че работодателят няма намерение да изплати полагащите ми се по-закон възнаграждения и обезщетения и пр... кои е най краткият съдебен път за това?!
Julyan, тази заповед за прекратяване на трудовото правоотношение трябва ли да имам препис от нея, защото в случая още нищо не съм получила т.е / заповед ,УП , Бележка за ДОД и трудова книжка/ и има ли Срок за това ?!
Да цитирала съм чл 221 от КТ за едно брутно трудово възнаграждение в заявлението си за напускане.
Хипотетично ако приемем, че работодателят няма намерение да изплати полагащите ми се по-закон възнаграждения и обезщетения и пр... кои е най краткият съдебен път за това?!
- zlatna75
- Нов потребител
При нормално развитие на отношенията следва да ти издадат екземпляр от заповедта за освобождаване, както и да получиш оформена трудова книжка с отразен в нея трудов стаж.
Ако работодателят не го е направил- ОИТ следва да вземат отношение по въпроса след подаване на сигнал до тях.
За съда- щом имаш адвокат той знае как да заведе исковата молба.
Ако работодателят не го е направил- ОИТ следва да вземат отношение по въпроса след подаване на сигнал до тях.
За съда- щом имаш адвокат той знае как да заведе исковата молба.
- Julyan
- Потребител
документа, който искате да получите, се нарича извлечение от разплащателните ведомости за начислени изплатени или неизплатени трудови възнагражадения. Искането трябва да го оформите в писмена форма щото просто после не можете да докажате, че сте го изкали. Основанието на което можете са искате от работодателя такъв документ е чл.128, т.3 от КТ.
- nat
- Потребител
Искам още веднъж да благодаря на всички отговорили ми.
Вадя темата на бял свят, поради факта, че имам още няколко въпроса.Ще се радвам ако има и отговори.
Дотук всичко се разви както Вие ми казахте и нещата са следните:
- Получих си акта за прекратяване на договора, трудовата книжка, УП и всички документи.
- Пуснах молба по чл 128 т 3 от КТ за извлечения от ведомостите и съответно получих служебна бележка за дължимите суми.
От тук нататък работи адвокатът ми.
Сега имам няколко въпроса:
- При наложен запор на сметки към предишният ми работодател от моя страна, ако в определен срок не постъпват пари, как се процедира по -нататък ? Тук се има предвид, че сметките са запорирани преди мен.
- Самото имущество на работодателя е заложено в финансови институции, и аз в случая ако не постъпват пари по -запорираните сметки мога ли да наложа и запор в/у имуществото?
- Каква е възможноста да подадем група от хора / считайте бивши служители във фирмата / молба за несъстоятелност на фирмата и какво печелим в случая ?
Имам чувството, че в момента законите защитават длъжника. В случая работодателя може да ме "Мотка" както си иска Бих се радвала на съвети за най добрият изход от ситуацията.
Вадя темата на бял свят, поради факта, че имам още няколко въпроса.Ще се радвам ако има и отговори.
Дотук всичко се разви както Вие ми казахте и нещата са следните:
- Получих си акта за прекратяване на договора, трудовата книжка, УП и всички документи.
- Пуснах молба по чл 128 т 3 от КТ за извлечения от ведомостите и съответно получих служебна бележка за дължимите суми.
От тук нататък работи адвокатът ми.
Сега имам няколко въпроса:
- При наложен запор на сметки към предишният ми работодател от моя страна, ако в определен срок не постъпват пари, как се процедира по -нататък ? Тук се има предвид, че сметките са запорирани преди мен.
- Самото имущество на работодателя е заложено в финансови институции, и аз в случая ако не постъпват пари по -запорираните сметки мога ли да наложа и запор в/у имуществото?
- Каква е възможноста да подадем група от хора / считайте бивши служители във фирмата / молба за несъстоятелност на фирмата и какво печелим в случая ?
Имам чувството, че в момента законите защитават длъжника. В случая работодателя може да ме "Мотка" както си иска Бих се радвала на съвети за най добрият изход от ситуацията.
- zlatna75
- Нов потребител
от трудовото право вече минахте на търговско, след като ви се отговори сигурно ще питате дали не може да се подведе работодателя и под наказателна отговорност...............................
- barri
- Потребител
barri написа:от трудовото право вече минахте на търговско, след като ви се отговори сигурно ще питате дали не може да се подведе работодателя и под наказателна отговорност...............................
apk76
- apk76
- Потребител
barri написа:от трудовото право вече минахте на търговско, след като ви се отговори сигурно ще питате дали не може да се подведе работодателя и под наказателна отговорност...............................
Не мисля, че иронията Ви ми допада. Мислех, че това е един от малкото сериозни форуми в интернет пространството, в който няма да срещтнеш сарказъм и скрита ирония....и да, ако мога бих подвела екс работодателя си под наказателна отговорност, но със сигурност няма да питам вече тук.
Благодаря още веднъж и Ви желая всичко най добро.
- zlatna75
- Нов потребител
сама казвате, че имате адвокат. не знам защо продължавате да питате, и какво очаквате от нас, едва ли ще ви кажем нещо по-различно от това,което вече ви е казал колегата, който се занимава с нещата ви.
- barri
- Потребител
Re: Напускане без предизвестие по чл 327 от КТ
Мога ли да помоля за примерно заявление за прекратяване на трудовия договор по чл. 327 , т.2 от КТ ? Или да ме насочите къде да търся.
Предварително благодаря!
Предварително благодаря!
- magito81
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|