начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Писмен отговор на искова молба

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Писмен отговор на искова молба

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 14:35

Колеги,колкото и глупаво да звучи не ми се е налагало до сега да пиша отговор на граждански иск,въпреки че практикувам вече 6 години и тихичко си кретам като юристконсулт :wink: ,но времената станаха напечени и се наложи да освобождаваме хора и един от тези хора реши да подава иск ,което и направи и сега искам да знам как визуално трябва да бъде структориран отговора ..нещо като сламка....какво трябва да съдържа като реквизити си го пише в ГПК моля за помощ връщам в други сламки при нужда :D като и в всякакви други сведения и информация 8)
ivens
Младши потребител

Re: Писмен отговор на искова молба

Мнениеот evelin » 04 Дек 2009, 14:49

дай си и-мейла да ти пратя
evelin
Нов потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 15:00

[quote="evelin"]дай си и-мейла да ти пратя[/qu

ivens75@abv.bg ще съм ти много задължен!!!! :oops:
ivens
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Дек 2009, 15:05

ivens написа:Колеги,колкото и глупаво да звучи не ми се е налагало до сега да пиша отговор на граждански иск,въпреки че практикувам вече 6 години и тихичко си кретам като юристконсулт :wink: ,но времената станаха напечени и се наложи да освобождаваме хора и един от тези хора реши да подава иск ,което и направи и сега искам да знам как визуално трябва да бъде структориран отговора ..нещо като сламка....какво трябва да съдържа като реквизити си го пише в ГПК моля за помощ връщам в други сламки при нужда :D като и в всякакви други сведения и информация 8)

Това някакъв майтап ли е? Не ми казвайте ,че сте юрист, моля Ви!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 04 Дек 2009, 15:17

Е, чак майтап - мисля, че е нормално човек да се притеснява, когато не е писал такова нещо. Най-малкото от страх да не се изложи. :oops: Всички сме ползвали сламки. :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 15:20

sunrise написа:
ivens написа:Колеги,колкото и глупаво да звучи не ми се е налагало до сега да пиша отговор на граждански иск,въпреки че практикувам вече 6 години и тихичко си кретам като юристконсулт :wink: ,но времената станаха напечени и се наложи да освобождаваме хора и един от тези хора реши да подава иск ,което и направи и сега искам да знам как визуално трябва да бъде структориран отговора ..нещо като сламка....какво трябва да съдържа като реквизити си го пише в ГПК моля за помощ връщам в други сламки при нужда :D като и в всякакви други сведения и информация 8)

Предполагам вие колега сте адвокат,от тези дето мамят хората да завеждат безмислени искове,за да ги ошмулите......не е майтап просто искам да видя каква е практиката на писане,стериотипа,защото мога да напиша отговор естествено с всички реквизити,но на закоравелия магистрат да не му хареса щото не е по общоприетия 4калъп" с който е свикнал и ще трябва да мисли и прочие....
ivens
Младши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 15:22

portokal написа:Е, чак майтап - мисля, че е нормално човек да се притеснява, когато не е писал такова нещо. Най-малкото от страх да не се изложи. :oops: Всички сме ползвали сламки. :P

Благодаря за разбирането!!!! :oops:
ivens
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Дек 2009, 15:25

portokal написа:Е, чак майтап - мисля, че е нормално човек да се притеснява, когато не е писал такова нещо. Най-малкото от страх да не се изложи. :oops: Всички сме ползвали сламки. :P

Колега, при цялото ми уважение към Вас и профионализма Ви, в който тук многократно съм се уверявала, бихте ли споделили, как се пише сламка на отговор дето не са реквизити, като не знаем нито основанието на иска,нито съдържанието на молбата ,нито доказателствата ?
ivens написа:
sunrise написа:

Предполагам вие колега сте адвокат,от тези дето мамят хората да завеждат безмислени искове,за да ги ошмулите......не е майтап просто искам да видя каква е практиката на писане,стериотипа,защото мога да напиша отговор естествено с всички реквизити,но на закоравелия магистрат да не му хареса щото не е по общоприетия 4калъп" с който е свикнал и ще трябва да мисли и прочие....

Не ,не съм от тях, не познахте,не мамя хората с безсмислени искове , но не значи ,че не печелим срещу некомпетентни колеги насреща.
Не обиждайте адвокати, магистрати и т.н., щом не сте в състояние да се спавите сам. Станете адвокат и шмулете , щом така разсъждавате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 15:34

Никого не обиждам......всеки си гледа от своята камбанария,но тази непримеримост на част от колегите адвокати,това овълчватне за пари и не искате да дадете помощ на колега,аз ако знам нещо ще го споделя ,защо да го крия ако може да е полезно на някой,блъскал съм се много но не крия предобития опит,на мен ми е нужен примерен отговор нищо друго не искам някой да ми пиши отговора,проста искам да видя как изглежда един примерен отговор,това съгласете се не е некомпетентност,а допълване на познанията,от времето когато съм излязъл от университета има нова ГПК,нов НПК и ред други закони,не съм писал до сега такова нещо,а да пиша на прима виста не ми се иска....сам разбирате ,това не е детска игра опита е само един!А адвокат не искам да ставам по простата причина ,че едрите кантори държът пазара и новоизлюпения адвокат няма никакъв шанс освен да чака като "жерица на любовта" пред съда да хване някой клиент.....а имам да храня семейство и то многодетно.....така,че си върша моята работа вие си вършите вашата,но такова негативно отношение граничещо с обида,моля нека спазваме добрия тон и без клалификации!
ivens
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Дек 2009, 15:44

Разберете , няма как да ви се даде сламка, защото е много индивидуално.
Аз най-общо си пиша горе в дясно до кой съд , след това отдолу отговор на искова молба и т.н. №дело , страни и прочие.
След това , отговорът най-общо следва:отношение по допустимостта на исковата молба, когато има такива естествено:легитимация, срокове , подсъдност и така нататък/Когато естествено можем да се захванем за нещо такова :wink: /
После по основателността им, следвайки тяхните аргументи и нашите контрааргументи.
Най-важното:да не пропуснете доказателствата , доказателствените искания , присъждането на разноски по делото, обратни , насрещни искове и други .
Ами общо взето е това, но конкретно , няма кой да каже, поне основанието посочете на иска.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 16:03

sunrise написа:Разберете , няма как да ви се даде сламка, защото е много индивидуално.
Аз най-общо си пиша горе в дясно до кой съд , след това отдолу отговор на искова молба и т.н. №дело , страни и прочие.
След това , отговорът най-общо следва:отношение по допустимостта на исковата молба, когато има такива естествено:легитимация, срокове , подсъдност и така нататък/Когато естествено можем да се захванем за нещо такова :wink: /
После по основателността им, следвайки тяхните аргументи и нашите контрааргументи.
Най-важното:да не пропуснете доказателствата , доказателствените искания , присъждането на разноски по делото, обратни , насрещни искове и други .
Ами общо взето е това, но конкретно , няма кой да каже, поне основанието посочете на иска.

Благодаря за отговора!!!!Това вече е нормален диалог :D основанито е следното по чл.74 от КТ е единияиск и втори е прибавил човека по чл.344 ал.1т.1,2 и 3 от КТ.....оспорва човека,че е преназначаван няколко пъти и е освободен последния път по чл.71 от Кт в изпитателния срок,за всяко преназначение е писал саморъчна молба с подпис и дата,подписъл е прекратяването на трудовото правоотношение ,не го е подписъл с особено мнение нито пък е отказъл да го подпише,проверката от Инспекцията по труда не остановява нарушения при освобождаването,но той е упорит, даже размахва някакъв болничен издаден от частна болница и настоява,че трябвало да бъде трудоустроен нито решение на телк има нито нищо но пак си настоява....объркана история,ето накратко изложих казуса,за да е ясно фактологическата обстановка!Ще следвам структурата ,която ми дадохте,ако благоволите да дадете оща напътствия,ще съм премного благодарен! :roll: :roll:
ivens
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Дек 2009, 17:06

Ако наистина има няколко договора с един и същ работодател със срок за изпитване, смятайте се за отгърмели отвсякъде.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Дек 2009, 17:17

ivens написа:
sunrise написа:

Предполагам вие колега сте адвокат,от тези дето мамят хората да завеждат безмислени искове,за да ги ошмулите......не е майтап просто искам да видя каква е практиката на писане,стериотипа,защото мога :wink: да напиша отговор естествено с всички реквизити,но на закоравелия магистрат да не му хареса щото не е по общоприетия 4калъп" с който е свикнал и ще трябва да мисли и прочие....

Мдам, само война юрисконсулти- адвокати не е имало тук.

но такова негативно отношение граничещо с обида,моля нека спазваме добрия тон и без клалификации!

А, ха... Сънито е повече от щедра...

(6г. практика?! и този работодател не ви ли е осигурил ПИС, така щото там точно по трудовите бланки на отговори бол.
Друг е въпроса, че бланковите истории отшумяха от 01.03.2008г.)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 04 Дек 2009, 17:25

Ако наистина има няколко договора с един и същ работодател със срок за изпитване, смятайте се за отгърмели отвсякъде.

Освен ако е за различна работа или ако общият размер на сроковете е под 6 месеца (в смисъл, първо изпитателен срок един месец, преди да изтече, го увеличават примерно на три, после на 6 общо...).
Сънрайз, идеята е да ползваш "мострата" за пример, колкото да повториш най-общо структурата и. Същото е, ако ползваш за "образец" чужда искова молба, чуждо решение, чужд обвинителен акт... - няма нужда да се отнасят за аналогичен случай, за да ти помогнат; естествено, никой не говори да преписваш текста, а само да следваш подобна подредба, да се подсетиш, ако нещо си пропуснал, и т.н. :roll:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 04 Дек 2009, 18:04

Знам, че няма нужда да копирам текстовете на ГПК, но аз си правя отговорите "по ред на номерата":

Писменият отговор на ответника трябва да съдържа:
1. посочване на съда и номера на делото; - посочвам си съда ... и номера на делото де ...
2. името и адреса на ответника, както и на неговия законен представител или пълномощник, ако има такива; - ясно какво се иска
3. становище по допустимостта и основателността на иска; - излагам си становище и го мотивирам ... понякога ги разделям становищата по допустимостта и основателността, като тук включвам и възражения по редовността на ИМ ако имам такива ...
4. становище по обстоятелствата, на които се основава искът; - обсъждам твърденията и фактите, които се сочат
5. възраженията срещу иска и обстоятелствата, на които те се основават; - ясно какво се иска ... понякога това го включвам в т.4.
6. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 1.03.2008 г.) подпис на лицето, което подава отговора. - няма да коментирам :)

(3) В отговора на исковата молба ответникът е длъжен да посочи доказателствата - описвам си доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях, - посочвам с кое доказателство какво доказвам и да представи всички писмени доказателства, с които разполага. - представям ги
... тука някъде си правя и доказателствените искания
Приложения към отговора на исковата молба
Чл. 132. Към отговора на исковата молба се представят: - това ясно
1. пълномощно, когато отговорът се подава от пълномощник;
2. преписи от отговора и приложенията към него според броя на ищците.

Не е трудно - просто се следва закона, а как ще е оформено, къде ще е болднато и/или наклонено, ще има ли отделни "раздели" и т.н. - въпрос на вкус и чувство за прегледност ...

П.П.: И разбира се най-важното - нейде в началото с големи болднати букви се пише - "отговор на искова молба" :D :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Bianca » 05 Дек 2009, 17:45

ivens, съжалявам, че трябва да го кажа, но сте много зле с правописа!
Чудя се кой факултет произвежда подобни кадри...
Bianca
Младши потребител

Мнениеот kalo978 » 17 Дек 2009, 10:48

Bianca написа:ivens, съжалявам, че трябва да го кажа, но сте много зле с правописа!
Чудя се кой факултет произвежда подобни кадри...

Юридическия факултет на СУ ,който се е превърнал в ПУЦ ето той ни бълва,само теория и нищо практическо,а колегите примерно в юридическия факултет на УНСС излизат и солидно практически подковани,защо ли?Ами леженето на стари лаври води до изоставане.....искрено съжалявам,че завърших СУ!Мисля ,че бях изчерпателен ,ако някой се обижда да ме извини!

P.S Завършвайки СУ после почваш всичко от начало и няма кой да ти помага ,всеки крие от теб сякаш си крадец и най-накрая ти писва и записваш МИО,както направих аз и като го завърша догодина ставам финансис,там поне работа бол :lol:
kalo978
Нов потребител

Мнениеот kalo978 » 17 Дек 2009, 10:53

Отговорих вместо колегата,но той ще ме извини,може да е завършил другаде,аз просто изразих моята позиция по въпроса!А ако не е съгласен с мен поне да ми каже как се пише този писмен отговор на искова молба,ако е разбрал вече де :D Преди да подава иск срещу мен в съда,да знам как да му отговарям :wink: Казано в кратце и на мен ми трябва да разбера как се пише този отговор! :oops:
kalo978
Нов потребител

Назад към Трудово право