начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Как да назнача пенсионер .

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да назнача пенсионер .

Мнениеот abibii » 10 Дек 2009, 18:19

Искам да назнача един съсед на работа в фирмата ми.
Човека се пенсионира 25-11-2009г и иска да припечелва нещо допълнително.
Аз пък искам да нямам проблеми с проверяващите органи. Но и да не се натоварвам с много пари за осигуровки. Може ли да го назнача на 2 часа . Не знам точно как да процедирам . Моля те ако имаш време насочи ме.
abibii
Нов потребител

Re: Как да назнача пенсионер .

Мнениеот planinaot » 11 Дек 2009, 18:38

abibii написа:Искам да назнача един съсед на работа в фирмата ми.
Човека се пенсионира 25-11-2009г и иска да припечелва нещо допълнително.
Аз пък искам да нямам проблеми с проверяващите органи. Но и да не се натоварвам с много пари за осигуровки. Може ли да го назнача на 2 часа . Не знам точно как да процедирам . Моля те ако имаш време насочи ме.

Разбира се, че може да го назначиш на 2-часов работен ден.
Аз не знам точно каква работа ще извършва лицето, но те съветвам да сключиш с него граждански договор, така ще избегнеш въобще плащането на каквито и да било осигуровки.
Според чл.4,ал.3,т.5 от Кодекса за социално осигуряване лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, под една минимална работна заплата не подлежат на осигуряване. Имай предвид обаче, че не за всяка работа може да се сключва граждански договор.
Според Кодекса на труда работника има точно определено работно време и работно място, а за гражданските договори се определя само срок за изпълнение на възложената работа. Ако не спазиш тези изисквания можеш да имаш проблеми с инспекторите от НОИ или НАП, които обаче въобще не си дават много зор да търсят фиктивни граждански договори, които всъщност са трудови. Освен това ако пенсионера , който назначаваш нещо се разсърди след време относно вашите отношения може да те обади в Инспекцията по труда.
planinaot
Младши потребител

Назад към Трудово право