начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Лекторски часове

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лекторски часове

Мнениеот geri_tweety » 24 Ное 2009, 15:44

Здравейте!

Обръщам се към вас, дано вие да ми помогнете!

Наскоро започнах работа в едно училище по заместване. Назначиха ме на лекторски час, защото служителят, когото замествам също е бил заместник - тоест съм заместник на заместника. Първият ми въпрос е, дали знаете, няма ли начин да бъда назначена с нормален договор по заместване, на редовна работна заплата?
Вторият ми въпрос е, дали така ми се начислява трудов стаж?

Благодаря предварително.
Поздрави
geri_tweety
Нов потребител

Re: Лекторски часове

Мнениеот diadora » 24 Ное 2009, 16:51

по принцип има възможност да ви назначат на трудов договор,но там се изискват повече усилия за Директора-това означава написване,регистрация,а ако е за по-кратък период пък и заповед за освобождаване и пак регистрацията и в НАП-това предполага много време-а директора няма.
За лекторското възнаграждение -е необходимо по-малко усилие,защото вероятно часовете не са пълна преподавателска норма.може да дадете повече пояснения.
diadora
Нов потребител

Мнениеот geri_tweety » 24 Ное 2009, 17:58

Здравейте.
Мисля, че нормативът е пълен - 20 часа на седмица. Освен това засега ангажиментът е до коледа, но по думите на зам.-директора ще продължи и след нова година.

Благодаря ви за помощта
geri_tweety
Нов потребител

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 13:35

Защо не дадеш малко повече информация за какво става дума? Какъв точно договор сте сключили, на какво основание с ключен договорът и т.н. Без да сме наясно с фактическата обстановка около назначаването ти няма как да разберем за какво става въпрос.
Лично аз не знам за такъв трудов договор сключен само за лекторски часове. Щом си по заместване, значи трябва договорът ти да е срочен по чл.68,ал.1,т.3 от Кодекса на труда. Което означава, че ти начисляват трудов и осигурителен стаж.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот geri_tweety » 07 Дек 2009, 18:32

Така.
Ще се опитам пак да обясня.
Договорът ми е срочен - "до завръщане на титуляра". Титулярът в случая е заместник, също назначен със срочен договор "до завръщане на титуляра". Затова ми казаха, че моят договор ще е за заплащане на лекторски час на непълно работно време - 4 часа. От това следва, че трудовият ми стаж ще е наполовина, нали?
Въпросът ми беше, няма ли начин да ме назначат на нормален срочен трудов договор по заместване, за да съм си на заплата и да ми вървят нормалните осигуровки.
И още един въпрос имам. Когато ме осигуряват на 4 часа, размерът на осигуровките (примерно 13 %) същият ли е, както когато съм на пълен работен ден?
geri_tweety
Нов потребител

Мнениеот planinaot » 08 Дек 2009, 10:52

geri_tweety написа:Така.
Ще се опитам пак да обясня.
Договорът ми е срочен - "до завръщане на титуляра". Титулярът в случая е заместник, също назначен със срочен договор "до завръщане на титуляра". Затова ми казаха, че моят договор ще е за заплащане на лекторски час на непълно работно време - 4 часа. От това следва, че трудовият ми стаж ще е наполовина, нали?
Въпросът ми беше, няма ли начин да ме назначат на нормален срочен трудов договор по заместване, за да съм си на заплата и да ми вървят нормалните осигуровки.
И още един въпрос имам. Когато ме осигуряват на 4 часа, размерът на осигуровките (примерно 13 %) същият ли е, както когато съм на пълен работен ден?

Трябва да разберете какво е длъжностното разписание на училището и дали щатната бройка, която заемате е на пълен или половин щат. Ако става дума за щатна бройка на пълен щат може да подадете молба да ви преназначат на същата длъжност, но на пълен щат.
След като веднъж сте започнали по заместване на половин щат обаче вероятността да ви преназначат е малка. Вашият шанс е в това как са Ви разпределени лекторските часове. Ако са последователни, то тогава вероятността да ви преназначат е нищожна. Откакто въведоха делегираните бюджети директорите на училищата се ползват с много сериозна опевративна самостоятелност и на практика са почти като менажери, затова се опитват да спестяват пари от всякъде. Ако обаче между тях има промеждутъци - напр. за деня имате 4 часа преподавателска работа но първите 2 са между 8:00 - 10:00, а другите 2 са между 11:00 - 13:00, то тогава не може да сте на половин щат, защото времето между 10:00 -11:00 също Ви се води като работно време.
Според чл.355 от Кодекса на труда, за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня. Вие работите на 4-часов работен ден, което е поне половината от нормалното законоустановено работно време, поради тази причнина трудовия стаж Ви се зачита изцяло, все едно сте на цял работен ден (8-часов). Осигурителният стаж се зачита спрямо отработените часове. Щом сте на 4-часов работен ден Ви се зачита 4 часа осигурителен стаж .
planinaot
Младши потребител

Мнениеот geri_tweety » 10 Дек 2009, 10:25

Благодаря Ви за изчерпателния отговор!
Ще говоря отново със счетоводството. И да, имам дупки между часовете. Например, в петък имам час от 15:10 до 15:50, а следващият ми час е от 18:35 до 19:15 часа.
Но, благодаря още веднъж, ще видим какво ще стане.

Поздрави и весели празници!
geri_tweety
Нов потребител

Назад към Трудово право