Мога ли изобщо да правя доказателствени искания в заседанието за разглеждане на делото по чл. 315 гпк?
Накратко казусът: неплатено едно последно трудово възнаграждение и неплатено обезщетение за неползван платен годишен отпуск, надлежно начислено в заповедта по чл. 71.ал. 1 от КТ. Тъй като не съм адвокат, наскоро завърших и написах ИМ на приятелка, а не ми беше много ясно какви доказателства да искам, приложила съм само договор, копие от заповедта и копие на трудова книжка и искам да се присъди главница и лихви, т.е. доказала съм на какво основание се дължи, но не и че не изплатено възнаграждението. Сега разбирам, че за да докажа, че действително не е получено трябва да изискам служебна бележка от работодателя, или счетоводството му за изплатени възнаграждения/ не съм сигурна това ли е точното име на документа/, делото е насрочено за утре!, едноседмичния срок по чл. 313 е изтекъл, в определението съда указва на ищеца, т.е. на нас, че носим тежеста на доказване, а ние в този срок не правим никакви искания...... дайте съвет на един начинаещ и малко безотговорен/защото не чете навреме / юрист
- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
доказат. искания в първото заседание по бързото производство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: доказат. искания в първото заседание по бързото производство
В тежест на ищеца е да докаже само сключен договор и размер - основание и размер, а в тежест на ответника е да докаже плащане.
Няма нищо сложно в казуса.
Съдът ще осъди ответника на базата и на недостатъчно доказателства, тъй като не е нужно пълно и пряко доказване - има договор, не е платено.
Няма нищо сложно в казуса.
Съдът ще осъди ответника на базата и на недостатъчно доказателства, тъй като не е нужно пълно и пряко доказване - има договор, не е платено.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Re: доказат. искания в първото заседание по бързото производство
много благодаря : ) за отговора.... много ме зарадва с него, притеснявам се съда да не каже, че "неплащането" не е доказано, тъй като за това доказателство до този момент не съм посочила, а ответника нищо не е отговорил, ...........аз съм изискала извлечение от банката, през която на карта се е получавала заплатата и там личи че последната не е преведена и все пак незнам изобщо дали съда ще приеме това на този етап от производството и дали изобщо това е годно доказателство....
- tetradka
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|