Здравейте, моля за съвет.
Майка съм на три деца, майчинството за отглеждане на третото ми дете изтече на 29.11.2009 г.Уведомих писмено работодателя си /кмета на район " Нови Искър " /, че на 30.11.09 ще бъда на работа. Явих се на работа, но прекият ми началник отказа да ме допусне до работното ми място, в прав текст ми каза ще получаваш заплата без да работиш. Даде ми ключ от стая в която няма никави условия - телефон, компютър, документи и информация за да върша работата си.Нямам ключ от тоалетната дори. Уведомих работодателя си както писмено така и устно, той ми отговори да си седя в къщи или да си пусна отпуск. Аз отказах, но той не желае да вземе страна по възникналия спор, от което оставам с впечатлението че в случаят се толерира подобно отношение към служителите. Пет дни минаха без никакво отношение от страна на районната администрация. Казаха категоричнно че няма да ме допуснат. След което с писмена молба поисках да ме уведомят за мотивите им. Чувствам се както дискриминирана тъй и унизена а съм служител с 16 г. трудов стаж. То е ясно че искат да ме принудят да напусна, но аз искам да попитам имам ли шансове за заведа дело и да си търся правата по съдебен път. Бих искала да се свържа и с адвокат. Благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Недопускане на работа след отпуск по майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Недопускане на работа след отпуск по майчинство
mariahristova написа:Здравейте, моля за съвет.
Майка съм на три деца, майчинството за отглеждане на третото ми дете изтече на 29.11.2009 г.Уведомих писмено работодателя си /кмета на район " Нови Искър " /, че на 30.11.09 ще бъда на работа. Явих се на работа, но прекият ми началник отказа да ме допусне до работното ми място, в прав текст ми каза ще получаваш заплата без да работиш. Даде ми ключ от стая в която няма никави условия - телефон, компютър, документи и информация за да върша работата си.Нямам ключ от тоалетната дори. Уведомих работодателя си както писмено така и устно, той ми отговори да си седя в къщи или да си пусна отпуск. Аз отказах, но той не желае да вземе страна по възникналия спор, от което оставам с впечатлението че в случаят се толерира подобно отношение към служителите. Пет дни минаха без никакво отношение от страна на районната администрация. Казаха категоричнно че няма да ме допуснат. След което с писмена молба поисках да ме уведомят за мотивите им. Чувствам се както дискриминирана тъй и унизена а съм служител с 16 г. трудов стаж. То е ясно че искат да ме принудят да напусна, но аз искам да попитам имам ли шансове за заведа дело и да си търся правата по съдебен път. Бих искала да се свържа и с адвокат. Благодаря.
Ползвате се от защитата предвидена по чл.213 от Кодекса на труда.
ал.1 При незаконно недопускане на работник или служител, с когото е създадено трудово правоотношение по реда на глава пета, да постъпи на работа работодателят и виновните длъжностни лица дължат солидарно на работника или служителя брутното трудово възнаграждение за съответната длъжност от деня на явяването, за да постъпи на работа, до неговото действително допускане на работа.
ал.2 Работодателят и виновните длъжностни лица солидарно дължат обезщетение на работника или служителя, когото незаконно не са допуснали на работа през времето, докато трае изпълнението на трудовото правоотношение. Това обезщетение е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за времето на незаконното недопускане на работа.
Във вашият случай явно Ви допущат до работа, но не ви дават възможност да изпълнявате трудовите си задължения. Най-добре отидете на работа с някой близък познат, за да може при евентуален бъдещ съдебен процес да имате свидетелски показания във Ваша полза. През това време си ходете на работа задължително и изпълнявайте задълженията си съвестно, естествено доколкото това е възможно. Ако спрете да се явявате на работа работодателят ще има основанието да прекрати правоотношението чрез дисциплинарно уволнение.
Преди да заведете дело срещу работодателя си Ви съветвам:
- Да подадете жалба в териториалното поделение на Инспекцията по труда - това е органът, който следи за цялостното спазване на трудовото законодателство.
- Ако считате, че сте дискриминирана може да се сезирате Комисията по защита от дискриминация.
Едва след тези стъпки преминете към съдебната процедура.
- planinaot
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|