начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Понижение...

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Понижение...

Мнениеот jmulju » 01 Дек 2009, 16:34

Здравейте,
имам проблем и се надявам, че ще ми дадете правилен съвет. Става въпрос за следното. До преди няколко месеца бях в майчинство до 2 години на детето си, след което се върнах на работа за около месец, след което пак излязох в платен отпуск, по продължителен. По време на отпуската ми имаше структурни промени на работа и ме извикаха да подпиша анекс към договора, като съм на същата длъжност, същата заплата и т.н., но друга длъжностна, друго име на длъжността и т.н. Договора е безсрочен. Няма и месец след това ми се обаждат да подписвам понижение, освен това ми е ясно, че няма свободен щат точно за тази длъжност и освен да понижат някоя друга колежка...незнам вече. Да поясня, че става въпрос за ръководен пост. Работата е държавна, което някак ме успокоява, тъй като ще спазват все пак някакви закони. Знам, че имам право да откажа, но какви биха били последствията за мен? Помогнете ми, моля!
jmulju
Младши потребител

Re: Понижение...

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 11:53

За съжаление не става ясно каква е фактическата обстановка около понижението Ви! Извършват ли се структурни промени в институцията, има ли промяна на длъжности, длъжностни разписания, щатни разписания и ако се извършват какви точно? Старата Ви длъжност съществува ли още, в какво се изразява понижението - работна заплата, позиция?
По принцип по никакъв начин не могат да Ви задължат да подписвате каквито и да е анекси към трудовия си договор. Според чл. 119 КТ "Трудовото правоотношение се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време."
Не може договорът да бъде изменян едностранно от едната страна или на ответната страна да се налагат санкции, затова че не иска да подпише допълнително споразумение.
planinaot
Младши потребител

Назад към Трудово право