начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнениеот veselka_mitova » 10 Окт 2009, 19:23

Преди година и половина започнах работа в столично заведение на постоянен трудов договор. За този период не съм имала проблеми в работата. Всичко е било наред, само дето постоянно сменяха управителите ни. За щастие персоналът не е бил засяган от тези реформи. Преди около месец назначиха поредният ни нов управител. В последните няколко дни започна да се държи лошо с мен. Правеше ми неуместни забележки, позволяваше си да ми повишава тон пред клиентите, но с нищо не съм предизвиквала тези реакции. Не ми е отправял никакви предупреждения нито съм имала дисциплинарни наказания или глоби. В петък отидох за поредния работен ден, той ме посрещна и каза, че иска да говори с мен. Връчи ми директно "ПРЕДЛОЖЕНИЕ" за освобождаване от работа, в което пише, че е по взаимно съгласие. Попитах каква е причината, но той не ми даде конкретна такава. Аз отказах да подпиша, понеже не искам да напускам - харесвам работата си. Казах му да ми напише защо ме освобождава от работа и да ме освободи едностранно. Той ми каза, че ако не подпиша ще ме включи в график и много бързо ще ме уволни дисциплинарно. В крайна сметка се сетих, че имам да използвам 22 дни платен отпуск. Поисках му молба за отпуската, той ми даде, подписа я и си тръгнах без да подпиша предложението за напускане. Сега съм в платен отпуск, но той ме чака да подпиша и да напусна. Моля за съвет. Незнам какво да правя. Той е решил да ме освободи от работа и даже вече е наел човек на моята длъжност. Има ли право да ме освобождава така? Нямам провинения и искам да продължа да работя там. Как да си търся правата и как да процедирам оттук - натам?
Предварително Ви благодаря.
veselka_mitova
Нов потребител

Re: МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнениеот namakak » 10 Окт 2009, 21:15

Напишете всичко до шефа на заведенията през периода на отпуската ви.С обратна разписка ,чрез пощата.Посочете и телефона си там и адреса.Фирмата има ли сайт и служебен телефон,в случай ,че искате да разговаряте лично с шефа?Бъдете настоятелни.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот nikola_gogov » 10 Окт 2009, 22:32

Работник или служител, който е започнал ползването на разрешения му отпуск (без значение какъв точно), може освободен само след предварително разрешение на Инспекцията по труда. Следователно, ако не е получено такова разрешение, уволнението по време на ползване на отпуск би било незаконно и отменено от съда (при евентуален иск) единствено на това основание, без да проверява самото основание за уволнение.
Трудовото правоотношение не може да бъде прекратено въз основа на свободна преценка от страна на работодателя. Необходимо е да е налице някое от изрично предвидените в Кодекса на труда основания - например, липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата. В зависимост от основанието, уволнението може да бъде със или без предизвестие.
Ако подпишете предложението за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие, то ще се прекрати без предизвестие. Прекратяване по взаимно съгласие може да настъпи по всяко време.
nikola_gogov
Нов потребител

Мнениеот marto_danielov » 12 Окт 2009, 11:29

Съветвам ви да не напускате и да не разписвате нищо. Откажете да подписвате каквото и да било. А може и от Инспекцията да не издадат разрешение. Дори и при уволнение след това имате право да оспорвате заповедта, така че смело!
marto_danielov
Младши потребител

Мнениеот veselka_mitova » 12 Окт 2009, 23:01

Много благодаря за съдействието и отделеното внимание.
veselka_mitova
Нов потребител

Назад към Трудово право