начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Не получих нито една заплата :( Как да действам ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не получих нито една заплата :( Как да действам ?

Мнениеот anelia8 » 07 Окт 2009, 13:16

Здравейте!
Предварително искам да се извиня за може би глупавите въпроси, които ще задам , но това беше първата ми работа и никак не съм запозната с нещата. Работих като брокер 4 месеца , 4 часов работен ден и основно месечно възнаграждение 201лв. Не получих нито една заплата. При последният ни разговор работодателят ми каза , че ще ми изплати 400лв.На въпросът ми защо, той отговори, че толкова можел и че толкова съм си заработила. Сумата, която трябва да получа не е много, но ме е яд и не искам да оставям някой да се подиграва така с мен. Мога ли да го съдя ? Какви са шансовете да спечеля евентуалното дело? Какви горе-долу са разходите по едно дело ?
Също така работих без трудов договор 2 месеца. Започнах работа на 13 декември , а подписах договор на 8 февруари.Друга моя колежка беше работила без договор 4 месеца . Към Инспекцията по труда ли трябва да се обърна? Какви ще бъдат техните действия и последиците за работодателя? Трудовата си книжка получих с 3 месечно закъснение.Това наказуемо ли е?
Искам да го притисна, като го заплаша със съд и че ще информирам Инспекцията по труда. Дали е добра идея ? И ако отново не ми изплати дължимото да действам чрез съда...
Много благодаря за отделеното време !!
anelia8
Нов потребител

Re: Не получих нито една заплата :( Как да действам ?

Мнениеот bastard » 07 Окт 2009, 19:00

Значи, с договорчето при адвокатин, той ще ви подготви документите, трудовите дела са безплатни, така че не дължите такса, освен адвокатския хонорар, които при спечелване на делото ще ви бъде присъден. Имате право да си вземете парите от датата на трудовия договор. Трудно ще докажете че сте работила и преди това.
bastard
Потребител

Re: Не получих нито една заплата :( Как да действам ?

Мнениеот sadiata » 07 Окт 2009, 20:07

По повод неизплатено трудово възнаграждение може да се предяви иск пред районния съд по местоработата в три годишен срок,който подлежи на разглеждане по реда на бързото производство по чл.310 и сл. от ГПК.
Естествено трябва към исковата молба да представите трудовия договор и да направети в исковата молба доказателствено искане -изискване на ведомостите за изплащане на трудовите възнаграждения във фирмата .
sadiata
Потребител

Назад към Трудово право