Привет!
Наскоро се завърнах на работа /държ. служител/ след 2-годишния отпуск.
Пуснах молба за индексиране на заплатата ми, но с учудване и възмущение констатирах, че новата ми основна заплата не е равна на заплатите на колегите ми, с които сме на еднаква длъжност, ранг и т.н.
Нормативната уредба е в ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ, както и в ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ /при частен случай - майка, която е ползвала отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете/.
В чл.5, ал.6 от Постановлението е посочено, че "Индивидуалните основни месечни заплати на майките, завръщащи се от отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или на лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се определят при спазване на чл. 14, ал. 4 от Закона за защита от дискриминация."
А визирания член от Закона за защита от дискриминация гласи - "Чл. 14. (4) След завръщане от отпуск в случаите по чл.13, ал.3, при наличие на индексиране на заплатите на работниците и служителите, трудовото възнаграждение на лицето, ползвало отпуска, се индексира със съответния на останалите работници и служители процент.
Чл. 13. (3) Когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се върне на работа поради изтичане на отпуска или поради прекъсване на ползването му, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имало право, ако не беше в отпуск.
Предвид горното не следва ли, че основната ми заплата трябва да бъде като на колегите ми, а не както в момента да има разлика от порядъка на почти 200 лв.?
Права ли съм?
Пуснах молба до органа по назначаване да промени заповедта си и да ми се индексира заплатата съгласно изискванията на закона, но...не би!
Някакви идеи?
Сезиране на Комисията за защита от дискриминация?
Обжалване на заповедта пред съда?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Индексиране на заплата след майчинство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|