начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Моля спешно за отговор !!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля спешно за отговор !!!

Мнениеот petkova_06 » 10 Сеп 2009, 22:00

Здравейте,
От 5г.работя като учител в средищно училище.През последните 3г.съм ползвала майчинство и полагащата ми се отпуска.През това време ръководството на училището е сменено.При завръщането ми на работа,разбирам,че през учебната година трябва да придружаваме под график,сутрин и вечер пътуващите по селата три автобуса с ученици.Автобусите ще тръгват сутрин в 6,30ч.за селата и обратно към тях в 16ч.,като същевременно ще преподаваме и часовете си за деня.Който иска да се освободи от това зъдължение,трябва да заплаща определена сума,на тези които ще го заместят.На въпросите ми това част от задълженията ми ли е,отговорът беше,че ЩЕ бъде вписан в длъжностната характеристика.
Въпросите,на които спешно се нуждая от отговор са:
1.Мога ли да не подписвам тази характеристика,и какви ще са последствията за мен?
2.Законът предвижда ли закрила за майки на деца до 6г.възраст,от полагане на допълнителни часове ?-имам син на 3г. и 4м.,който отглеждам сама.
3.Изобщо имат ли право да ме карат да изпълнявам тази дейност,след като не ми се заплаща допълнително за нея?
Благодаря
petkova_06
Нов потребител

Re: Моля спешно за отговор !!!

Мнениеот petkova_06 » 11 Сеп 2009, 20:36

Приятели,моля ако някой има идея върху моите питания да отговори.
В понеделник вероятно ,ще ни представят новите длъжностни характеристики за подпис,провокирани от моите питания.Днес ,ни съобщиха,че автобусите ще тръгват след обед в 14,30ч.,като по този начин се вместват в осем работни часа-от 6,30.Въпреки това за мен остават повдигнатите вече въпроси,както и това,че по този начин ми вменяват отговорност,която не съм съгласна да поема,за живота на цял автобус с деца.
petkova_06
Нов потребител

Мнениеот donna » 11 Сеп 2009, 21:25

Ако искате да си създадете дрязги жалете се в инспектората и инспекцията по труда ,може и да успеете да се отървете от това задължение,което не е в унисон с преподаването . Обаче ,криза е пари нема за специално нает персонал за тази цел ,така че ...
Това да заплащате на колеги е просто смях в залата ,да не питам кой го измисли? С какво работно време сте , това 6,30 ми се чини садо мазохизъм ,див капитализъм или както си го щете наречете .

Това за закрилата няма такава ,по ваше желание е нощния и извънредния труд ама вие там не опападата.
donna
Старши потребител

Мнениеот petkova_06 » 12 Сеп 2009, 10:58

donna,благодаря за отговора.
Преди да потърся помощ от инспекцията по труда ,бих искала да си изясня моите права.Сама разбирате,че една такава стъпка би усложнила положението ми.Затова сега моля някой да ми отговори,има ли право ръководството да ми вписва такова задължение в характеристиката и какво ще се случи,ако не я подпиша?
petkova_06
Нов потребител

Мнениеот rama » 12 Сеп 2009, 11:54

Ако изменението в длъжностната характерика се отнася да всички учители в училището - например с решение на общинския съвет или заповед на директора, то следва да се изпълнява докато не бъде отменено. Задълженията посочени в дл. характеристика могат да бъдат променяни или допълвани в срока на трудовия договор, но трябва да е спазен определен ред.
Друг е въпросът какви задължения ще имате като съпровождащи автобусите, но това може да се разбере от текста на заповедта.
Ако не подпишете, с голяма степен на вероятност може да бъдете съкратена. Трудовите спорове пред съда продължават средно три години.
Пиша това без да съм видял заповедтта и да имам представа доколко е законосъобразна.
За останалото - донна го е написала и е вярно.
rama
Потребител

Мнениеот petkova_06 » 12 Сеп 2009, 15:16

rama,благодаря и на вас,че внесохте известна яснота.
Самата ситуация е доста неясна.През миналата учебна година,колегите са извършвали тази дейност по описания начин-по график или са заплащали съответно ,за да се освободят от нея.Тогава никой не им е представял изменена характеристика.Никой не казва,че се е решавало и на съвет.Нямат отговор и въз основа на какво ги задължават.Всички недоволстват,никой не смее да се обади.Сега даже,мисля,че им направих мечешка услуга като си позволих да питам.
petkova_06
Нов потребител

Назад към Трудово право