начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

"Надоброволяване"за намаляване на заплата при постоянен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Надоброволяване"за намаляване на заплата при постоянен ТД

Мнениеот meryjelly » 09 Сеп 2009, 17:29

Здравейте,
фирмата в която работя е в производство по несъстоятелност,неизплатени заплати за месец декември,януари и февруари,а от март се изплащат аванси на 50 % от щата,сега е измислена нова история- на база на нов щат на същите длъжности се намалява заплатата,като хората се "надоброволяват" сами да си подават молби със съдържание-моля да бъда назначен от длъжност Х със щат А,на на длъжност Х с щат Б-като разликата между двата щата е- 25 % ,интересува ме има ли законно основание това да стане ,при условие че работя на постоянен трудов договор и в КТ чл.118 е упоменато ,че страните по договора,нямат право едностранно да изменят ТПО,защо аз трябва да подавам молба ,не е ли това начин да ме принудят под заплаха от съкращение на"законно основание" да ми намалят заплатата?Всъщност бих желала да ме посъветвате как да реагирам в тази ситуация.Благодаря предварително.
meryjelly
Младши потребител

Re: "Надоброволяване"за намаляване на заплата при постоянен ТД

Мнениеот c_welinowa » 09 Сеп 2009, 23:30

Уважаема meryjelly,

Има един хубав закон - нарича се Закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.
Гарантирани вземания на работниците и служителите по този закон са начислени и неизплатени трудови възнаграждения, дължими по индивидуални и колективни трудови договори и парични обезщетения, дължими от работодателя по силата на нормативен акт.
Право на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя , независимо от срока му и от продължителността на работното време, и на които правоотношението не е прекратено към датата на обнародване на съдебното решение за:
1. откриване на производство по несъстоятелност;
2. откриване на производство по несъстоятелност с едновременно обявяване в несъстоятелност;
3. откриване на производство по несъстоятелност, обявяване в несъстоятелност и прекратяване на производството по несъстоятелност поради недостатъчност на имуществото за покриване на разноските по производството. Права имат и работниците и служителите които са или са били в трудово правоотношение с работодателя и последното е прекратено през последните три месеца преди датата на обнародване на съдебното решение.
"Вярвам защото е абсурдно. Ако беше достоверно щях да знам"
e-mail: c_welinowa@abv.bg
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право