начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Платен отпуск новоназначен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен отпуск новоназначен

Мнениеот slujitel123 » 02 Сеп 2009, 06:33

Здравейте, постъпих на работа в НАП и съм в едногодишен изпитателен срок като държавен служител. До момента имам 5 месеца стаж в НАП. Преди постъпването ми в НАП имам 14 години непрекъснат трудов стаж. Бе ми обяснено, че трябва да напрявя 8 месеца стаж в НАП, за да имам правото на платен отпуск, поради което ползвам неплатен.
Моля за отговор, имам ли право на платен отпуск и за разтълкуване на " Чл. 56.(от ЗД Служител)(1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Държавен служител, който има най-малко 8 месеца служебен стаж, има право на редовен платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни". Успешен ден на всички.
slujitel123
Нов потребител

Re: Платен отпуск новоназначен

Мнениеот becky83 » 02 Сеп 2009, 14:17

Въпросът може да се тълкува малко двуяко. Имайки предвид правната регламентация в кодекса на труда, а и общото мнение, може да се ползва платен годишен отпуск при 8 месеца трудов стаж, независимо каде и как си го придобил. Какавото е и моето виждане за нещата. ЗДС обаче казва - при 8 месеца служебен стаж, което ме навежда на мисълта, че става въпрос за 8 месеца стаж по специалността. Предвид, че ЗДС е специален закон, следва да се има предвид правната регламентация в него. Но каквото и да си говорим или пишем тук-отпуск винаги може да ти бъде отказан. Освен това е важно как нещата са нормативно уредени във вътрешните правила, устройствения правилник или там каквото има съответното учреждение.
becky83
Нов потребител

Мнениеот laridii » 02 Сеп 2009, 18:15

8 месеца трудов стаж не означават 8 месеца служебен (стаж като държавен служител) стаж и поради това Ви дават неплатена вместо платена.
laridii
Потребител

Мнениеот c_welinowa » 03 Сеп 2009, 10:31

Закона за държавния служител изчерпателно посочва кога трудовия стаж се приравнява на служебен:
Съгласно параграф 2, ал. 1 и ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби за служебен стаж по този закон се зачита и трудовият стаж, придобит до влизането в сила на закона.За служебен стаж по чл. 74, ал. 1 се зачита само трудовият стаж, придобит в организация на бюджетна издръжка до влизането в сила на закона.
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право