Здравейте, постъпих на работа в НАП и съм в едногодишен изпитателен срок като държавен служител. До момента имам 5 месеца стаж в НАП. Преди постъпването ми в НАП имам 14 години непрекъснат трудов стаж. Бе ми обяснено, че трябва да напрявя 8 месеца стаж в НАП, за да имам правото на платен отпуск, поради което ползвам неплатен.
Моля за отговор, имам ли право на платен отпуск и за разтълкуване на " Чл. 56.(от ЗД Служител)(1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Държавен служител, който има най-малко 8 месеца служебен стаж, има право на редовен платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни". Успешен ден на всички.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Платен отпуск новоназначен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Платен отпуск новоназначен
Въпросът може да се тълкува малко двуяко. Имайки предвид правната регламентация в кодекса на труда, а и общото мнение, може да се ползва платен годишен отпуск при 8 месеца трудов стаж, независимо каде и как си го придобил. Какавото е и моето виждане за нещата. ЗДС обаче казва - при 8 месеца служебен стаж, което ме навежда на мисълта, че става въпрос за 8 месеца стаж по специалността. Предвид, че ЗДС е специален закон, следва да се има предвид правната регламентация в него. Но каквото и да си говорим или пишем тук-отпуск винаги може да ти бъде отказан. Освен това е важно как нещата са нормативно уредени във вътрешните правила, устройствения правилник или там каквото има съответното учреждение.
- becky83
- Нов потребител
8 месеца трудов стаж не означават 8 месеца служебен (стаж като държавен служител) стаж и поради това Ви дават неплатена вместо платена.
- laridii
- Потребител
Закона за държавния служител изчерпателно посочва кога трудовия стаж се приравнява на служебен:
Съгласно параграф 2, ал. 1 и ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби за служебен стаж по този закон се зачита и трудовият стаж, придобит до влизането в сила на закона.За служебен стаж по чл. 74, ал. 1 се зачита само трудовият стаж, придобит в организация на бюджетна издръжка до влизането в сила на закона.
Съгласно параграф 2, ал. 1 и ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби за служебен стаж по този закон се зачита и трудовият стаж, придобит до влизането в сила на закона.За служебен стаж по чл. 74, ал. 1 се зачита само трудовият стаж, придобит в организация на бюджетна издръжка до влизането в сила на закона.
- c_welinowa
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|