начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Молба за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за съвет

Мнениеот vihrenvt » 02 Сеп 2009, 19:58

По професия съм начален учител на постоянен трудов договор.
Тъй като в училището в което работя, желаещите деца за занималня надхвърлят бройката за държавна занималня, директорът на нашето училище е решил да открие втора група за първи клас. Предложи ми да поема и занималнята, ако имам сили и възможност. Аз разбира се приех.
Молбата ми е да ме посъветвате, кой е най-добрият вариант за заплащане на допълнителният ми труд-лекторски часове, допълнително трудово споразумение или граждански договор.
Благодаря предварително!
vihrenvt
Нов потребител

Re: Молба за съвет

Мнениеот Martini_Bianco » 03 Сеп 2009, 01:43

От вас ли зависи в случая? :shock: Това е странно.
Ако е така - характерът на работата не позволява да е граждански договорът. Иначе, при него се пести от осигуровки. И това е единственото преимущество, за което се сещам в полза на "изпълнителя". Но - понеже питате за заплащане - тогава този. От друга страна, по Гд не се полага платен годишен отпуск, както и всичките други отпускарски и всякакви екстри на КТ. Което става общо - взето танто за кукуриго :)
Лекторските часове (т.нар.) никога не са ми били ясни, като що за птица са и по кой закон (по Закона за просветата, най - вероятно :roll: ) - но, общо - взето, те са масовата практика в случаи като вашия.
Ако не е лекторски, тогава трябва да е допълнителен трудов договор.
Общо - взето, положението е следното: при трудовите договори държавата скубе на макс (и от служителя, и от работодателя), но там на работника са му гарантирани разнообразни бонуси. Най - вече в областта на прекратяването... (Амин!)
При гражданския договор държавата скубе малко по - малко, обаче бонусите са сведени до нула. Трабахо и толкоз. Няма платени отпуски, хиляди обезщетения, майчински, бащински и т.н.:idea:
Сега - познайте, кой от двата типа договори работодателите обичат повече! :mrgreen:
Това - по принцип. За бюджетни и общински учреждения това не важи, т.к. при тях е ясна бройка, парите текат от бюджета/общината и така...по - точно казано...те (директорите и най - добрите им приятели, счетоводителите) печалбата си я реализират по друг начин.
Martini_Bianco
Младши потребител

Re: Молба за съвет

Мнениеот c_welinowa » 03 Сеп 2009, 10:17

Ами опитайте с това:
Работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време.
Ограниченията са свързани с междудневната почивка - ако основният Ви договор е на 8 часов работен ден, вторият договор не може да бъде за повече от 4 часа/да не забравяме и седмичната почивка естествено/
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право