начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот iv_va » 31 Авг 2009, 13:43

назначена съм на бесрочен ТД по чл.67,ал.1, т.1 с предизвестие при напускане от 1 месец .Работила съм в тая фирма само 5 дни и искам да напусна.Мога ли да напусна веднага ,ако не ми одобрят молбата за напукане по чл 325,ал. 1 ,т.1.Не са ми предоставили екземпляр ,че са ми регистрирали ТД в НАП.
iv_va
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудов договор

Мнениеот andy70 » 31 Авг 2009, 14:25

Ако не Ви одобрят молбата за прекратяване на ТПО по взаимно съгласие по чл.325, т.1, можете да напуснете веднага и по чл.326, ал.(1) и без да спазвате срока на предизвестие. В този случай дължите на работодателя обезщетение за неспазване на срока на предизвестие, защото страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието. Фактът, че работодателя не Ви е представил заверено копие на уведомление от ТД-НАП по чл.62, ал.(3) е административно нарушение по смисъла на чл.63, ал.(1) и няма връзка с желанието Ви за прекратяване на ТПО. За това нарушение работодателя подлежи на имуществена санкция или глоба в размер на 15 000 лева (размера е точно определен), а виновното длъжностно лице – глоба в размер на 10 000 лева за всяко отделно нарушение (безумно висока глоба за една служителка в отдел "Човешки ресурси).
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Re: Прекратяване на трудов договор

Мнениеот monteskio » 01 Сеп 2009, 09:29

Здравейте,

Ще си позволя да изразя несъгласие с част от написаното преди мен..

Предполагам, че питащия желае да прекрати тр. си договор, но без д аима последствия за него / в случая да дължи заплащане на обезщетение за енспазено предизвестие, защото това е най-лесното/. В тази връзка, ако Вие продължавате да работите, но не са Ви предоставили уведомление за регистриран трудов договор, както и другите изискуеми документи - дл. характеристика, провеждане на инструктаж, запознаване с правилника за ВТР, то имате следните права:
На основание чл. 327 т.3 предлож. последно от КТ можете да прекратите трудовия си договор без предизвестие, поради това, че работодателят Ви не е изпълнил задължението вменено му от чл. 63 КТ, а именно да Ви предостави такова уведомление.
Нещо по-важно - вижте в трудовия си договор тр. да има срок за започване на работа. Вие сте задължен / а да се явите на работа само ако работодателят Ви е предоставил тези документи. В противен случай нямате задължение да се явявате на работа, независимо, че сте "работили" няколко дни.

Относно оформянето на искането за прекратяването на тр. Ви договор, моят съвет е да се обърнете към колега адвокат практикуващ в тази област, понеже това е от съществено значение за защита на интересите Ви след момента на получаването на изявлениет оот работодателя.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право