начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Проблеми на работното място

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми на работното място

Мнениеот poli_80 » 10 Авг 2009, 21:03

Здравейте!
Бих желала съвет какви са стъпките за започване на дело срещу некоректен работодател?
Моят казус е следният:
Работя(работех) като администратор в хотел. Майка съм на дете на 2г.и 8мес.
Преди няколко седмици управителя ми даде да подпиша допълнително споразумение според което трябваше да изпълнявам освен длъжноста администратор и длъжността барман в лоби-бара на хотела, а в същото време заплатата ми са намаляваше драстично. Аз отказах да го подпиша като заявих че разбирам че сме в криза и ще приема заплатата ми да се намали,но не и да изпълнявам две длъжности за по малко пари.
Естествено връчиха ми заповед за прекратяване на договора.
Но и тук не всичко бе наред. Прекратяването беше по чл.328 ал.1 т.3
но в нея не беше вписано обещетението което ми дължи работодателя. Пък и мисля че като майка на дете до 3год. имам някаква закрила от КТ.
И това не е всичко. Работех нощни смени и извънредно без допълнително заплащане. Заплатите се изплащат на 40-50 дни. Стигна се до там че към днешна дата аз чакам заплата за м.Април.
Затова съм решила да подам жалба до Инспекцията по труда и ако трябва да стигна до съд.
Кажете какво да правя стъпка по стъпка?
Предварително благодаря
poli_80
Младши потребител

Re: Проблеми на работното място

Мнениеот sarbijanac » 10 Авг 2009, 22:07

Ангажирате си адвокат и право в съда.Успехът е на Ваша страна. :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот invisible_ » 11 Авг 2009, 08:45

ТОЧНО ТАКА, ТРЯБВА ДА СИ ЗНАЕТЕ ПРАВАТА И ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ ТЯХ, ДЕЙСТВАЙТЕ И УСПЕХ :)
invisible_
Младши потребител

Мнениеот poli_80 » 11 Авг 2009, 14:42

Благодаря!
И аз съм на мнение че закона е на моя страна, но друго си е и друг да ти го каже.
Може ли да ме информирате на каква стойност(горе-долу) възлизат разходите по едно такова дело? И колко време протича то?
Аз знам че при спечелване другата страна ще поеме разходите по делото и ще ми плати обещетение за времето което съм останала без работа-нали така?
Но все пак да имам на представа колко пари и време ще ми е нужно.
poli_80
Младши потребител

Мнениеот c_welinowa » 17 Авг 2009, 11:15

По мое мнение сезирайте първоначално Дирекция "Изспекция по труда", за да може тя да си извърши проверката.
Съгласно чл. 359 от Кодекса на труда производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не плащат такси и разноски по производството, включително и за молбите за отмяна на влезли в сила решения по трудови дела.
Останалите разноски зависят от хонорара на адвоката Ви.
Поздрави и успех!
c_welinowa
Младши потребител

Назад към Трудово право